Web Analytics

Festivalul de muzică cultă şi dans clasic ,,Darclée” de la Piteşti

de | 7.10.2021 13:26 | Cultură, Actualitate

În anii 70-80, Piteștiul era capitala muzicii culte din România. Astfel, în perioada 1-4 iunie 1972, Palatul Culturii din Piteşti a inițiat și organizat, cu sprijinul Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, prima ediţie a Festivalului de muzică cultă şi dans clasic ,,Darclée”. Era un semn că Piteştiul deţinea nu doar resurse financiare, ci mai ales artistice pentru a susţine un proiect cultural de mare prestigiu. Festivalul a avut loc o dată la doi ani, prin grija directorilor de atunci Val. Dobrin şi Dorel Ştefănescu.
Din 1995, după ce clădirea Palatului Culturii Piteşti a fost retrocedată Justiţiei la 1 iunie 1993, festivalul a fost preluat de către marea soprană Mariana Nicolescu la Galaţi şi transformat în Festivalul-Concurs Internaţional de Canto “Hariclea Darclée”.

Citește și Actriţa Ileana Iordache-Streinu a urcat la Cer

La Pitești au fost organizate 9 ediţii, până în 1989. Ediția a 10-a, jubiliară, din 1990, s-a amânat pentru 1992. Din vara anului 1993, Palatului Culturii i s-a luat sediul, abia la 15 decembrie 1993 primind o cameră la Casa Cărții…
Mai mulți câștigători au fost din Pitești, care se băteau de la egal la egal cu cei de la Ateneu sau alte mari centre artistice. De exemplu, chiar la prima ediție, în 1972, câștigătorul Lirei de Aur (premiul I), la secțiunea pian, a fost Daniel Codăuș. La ediția din 1976, a 3-a, Claudia Măru-Hanghiuc, tot din Pitești, obține premiul al II-lea, la secțiunea canto. În 1980, Premiul special a fost obținut de Loredana Baltazar, fiica lui Radu Baltazar (cel care, în 1990, a înființat cvartetul „Amadeus” și îi scria ministrului Andrei Pleșu să aprobe înființarea unei filarmonici la Pitești). În 1982, Victor Bunea este laureat la secțiunea vioară, iar Vasile Colțea obține Premiul II, la chitară. La ediția din 1987, Alexandru Ganea, viitor dirijor al Filarmonicii Pitești, va obține Premiul al II-lea la concursul de vioară. La ediția din 1989, Premiul I la secțiunea vioară a fost obținut de Neagu Simona-Oana (în prezent, Orchestra națională Radio).

Despre acest festival, care a pus Piteștiul pe harta muzicală a țării, am scris o carte, rămasă în manuscris, ca și altele, din lipsă de sponsori. Noroc că suntem veșnici!
În fotografie, maestrul Pompei Hărășteanu, în recital. La masă, compozitorul piteștean Emil Lerescu și Ion Udeanu, contabil al Palatului Culturii Pitești/Centrul Cultural Pitești.

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii