Web Analytics

Calendar creștin ortodox: Sfinții Trei Ierarhi, patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox

de | 30.01.2023 09:11 | Actualitate, Cultură, Home

Spre sfârșitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare dispută legată de cei trei ierarhi pe care îi serbăm pe 30 ianuarie, oamenii întrebându-se care este mai mare: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur.

După câțiva ani de la declanșarea neînțelegerilor, cei trei sfinți au început să i se arate aievea, unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous. În cele din urmă, în anul 1084, într-o vedenie, fericitului i-au aparut cei trei sfinti împreună.

Citește și: Aplauze la Piteşti pentru dr. Viorel Pătraşcu, medicul călător şi scriitor

Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfântului Ioan ne arată modul în care sfintii conlucrează – cu Dumnezeu și între ei – asa cum și noi trebuie să ne unim, în cuvânt și în lucrare:

“Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul sâu, îndemnati de Duhul Sfânt, am scris invățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, asa am invățat. Nu este între noi unul intai și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalti doi.

Drept aceea, sculându-te, porunceste celor ce se invrăjbesc să nu se mai certe pentru noi. Că nevointa noastră, cât am fost în viata si dupa moarte, a fost să împăcăm pe oameni si să aducem in lume pace si unire. Împreuneaza-ne, dar, fâcandu-ne praznic la cate-trei într-o singură zi și instiințează cu aceasta pe crestini, că noi în fata lui Dumnezeu una suntem”.

În urma acestei vedenii, Sfântul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea comună a celor Trei Ierarhi, stingându-se astfel și disputele din capitală, lumea unindu-se în sărbătorirea împreuna a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, a Sfântului Grigorie Teologul si a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Citește și: Octavian Fulop, supraviețuitor al Holocaustului: „La Birkenau moartea era cea mai ușoară. Grea era viața”. Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost gazda evenimentului „Holocaust – România își aduce aminte”

Pentru a recunoaste valoarea teologică a  Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinții Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *