Octavian Fulop, supraviețuitor al Holocaustului: „La Birkenau moartea era cea mai ușoară. Grea era viața”. Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost gazda evenimentului „Holocaust – România își aduce aminte”

de | 28.01.2023 09:42 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

În ziua de 28 Ianuarie 1945, după Auschwitz, trupele sovietice eliberează lagărul german  de concentrare-exterminare de la Birkenau (Polonia) si  pe cei 5200 de prizonieri care se mai aflau acolo ăi continuă înaintarea pe teritoriul Poloniei. 

Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost miercuri, 25 ianuarie 2023, gazda evenimentului „Holocaust – România își aduce aminte”, având ca scop comemorarea Holocaustului în Europa și în România, dar și cunoașterea adevărului istoric, cel care este esențial pentru dezvoltarea unei societăți favorabile incluziunii, egalității și respectului. 

Citește și: Preotul Ioan Răuţescu de la Dragoslavele, neobosit cercetător al istoriei şi tradiţiilor

În spiritul rememorării acestei tragedii din istoria Europei, invitatul special al evenimentului organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost Octavian Fulop, unul dintre puținii supraviețuitori ai Holocaustului, încă rămași în viață în România.

Octavian Fulop (92 de ani) a fost internat în lagăr la vârsta de 13 ani și jumătate, în aprilie 1944, împreună cu întreaga familie. A fost închis în următoarele lagăre de concentrare: Melk, Mauthausen și Gunskirchen (toate în Austria), și în lagărul morții de la Auschwitz-Birkenau. A fost eliberat de armata americană din lagărul de la Gunskirchen.

În deschiderea evenimentului, șefa Reprezentanței Comisiei Europene, Ramona Chiriac a declarat: „Prezența domului Fulop astăzi ne onorează si ne smerește profund. Holocaustul este o moștenire definitorie a istoriei europene, de aceea si combaterea antisemitismului în UE este o responsabilitate comună; aceasta necesită eforturi și acțiuni comune la toate nivelurile. Instituțiile și agențiile UE, statele membre, organizațiile internaționale, organizațiile și comunitățile evreiești, precum și actorii din domeniul drepturilor omului și al societății civile au cu toții un rol important în realizarea obiectivelor strategiei. Suntem iată, toți acești reprezentanți aici cu dumneavoastră pentru a nu tăcea, pentru a acționa și pentru a transmite mesajul nostru de solidaritate europeană.”

Octavian Fulop a povestit audienței succesiunea de evenimente în urma cărora a ajuns în lagărul Auschwitz-Birkenau împreună cu întreaga sa familie, dar și ultimele momente petrecute alături de tatăl și de mama sa pe care i-a pierdut acolo. În ianuarie 1945, Octavian Fulop a fost eliberat de armata americană.

„La Birkenau moartea era cea mai ușoară. Grea era viața. Într-o seară, am auzit niște împușcături. Paza a fugit, lagărul a rămas liber. Dimineața, zona a fost eliberată de trupele americane. Am ieșit patru copii, plini de păduchi, fără acte, în șosea. Armata americană arunca cu ciocolată și țigări.  Nu pot să descriu, nu am cuvinte să descriu ce a însemnat libertatea. Am luat-o după lume, nu știam unde mă duc. De atunci spun că pentru libertate merită dat orice, chiar și viața.

Am sosit în România. Am găsit o mătușă. Din familia mea întreagă, formată din 50-60 de persoane, nu a supraviețuit niciunul. Am supraviețuit singur. Ce am găsit acasă? Din toată averea, toată bunăstarea, am găsit o poză. A părinților”, a povestit Octavian Fulop.

Printre cei care au luat cuvântul în panelul din cadrul evenimentului au fost:

 • Alexandru Muraru, Reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și a xenofobiei;
 • Gabriela Ghindea, director al programelor din Bazinul Mediteranean și director de program pentru ”Seminarul Raphael Lemkin de prevenire a genocidului, ediția globală”, Institutul Auschwitz;
 • Irina-Dumitrița Solomon, secretar de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru, coordonator al Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

La eveniment au participat de asemenea și alți oficiali ai statului român, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului academic, studenți și, nu în ultimul rând, reprezentanți ai societății civile.

Citește și: 25 de ani de la amplasarea statuii lui Alexandru Ioan Cuza în Piteşti

Pe 27 ianuarie marcăm Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului, ziua eliberării lagărului morții de la Auschwitz.

Curentele naționaliste și populiste care iau amploare în Europa ne determină să subliniem importanța cunoașterii adevărului istoric în ce privește Holocaustul și să continuăm promovarea asiduă a democrației și valorilor Uniunii Europene care sunt astăzi puse tot mai des sub semnul întrebării, din interiorul și din afara Uniunii.

De aceea, Uniunea Europeană s-a angajat într-un proces comprehensiv de combatere a antisemitismului, prin numeroasele sale politici și acțiuni în acest sens precum:

 • Grupul la nivel înalt pentru combaterea rasismului, xenofobiei și a altor forme de intoleranță
 • Grupul de lucru pentru înregistrarea, colectarea datelor și sprijinirea publicării informațiilor privind acțiunile de instigare la ură
 • Rețeaua de conștientizare a radicalizării
 • Planul de acțiune în ce privește contracararea dezinformării.

Cea mai importantă rămâne însă „Strategia pentru combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești”  adoptată de Comisia Europeană în 2021. Crearea unui Monument European al Holocaustului, prin contribuția statelor membre la cultura memoriei, este un element important al acestei politici.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

 1. Dar despre chinurile si suferintele romanilor dupa capitularea si oferirea pe tava a aproape 150000 de militari romani de catre regele mihai prin capitularea de la 23 august1944. care au fost deportati de Stalin in Siberia,cand ne vom aduce aminte sa vorbim si sa-i comemoram?!
  Dar despre crimele comise de regimul stalinist si comunist in Romania conduse si de reprezentantii acestei etnii cand vorbim si cand ii comemoram(Ana Pauker,Saul Bruckner(Silviu Brucan),Jacob Roitman(Iosif Cisinevschi),Boris Grunberg(Alexandru Nicolschi)s.a.
  Ar trebui si dansii sa-si ceara iertare victimelor care au pierit din cauza unor reprezentanti ai etniei evreiesti.Sa nu mai vorbim despre crimele comise de partidul bolsevic in care etnia avea multi reprezentanti de seama.
  Suferintele si chinurile prin care a trecut etnia evreiasca nu sunt singurele in istoria omenirii si trebuie toate amintite ca sa nu se mai intample.
  Bravo lor ca stiu sa-si faca cunoscute problemele avute dar sa nu uite ca si unii dintre dansii au contribuit la suferinta altora.

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *