Web Analytics
scris miercuri, 07.12.2022

CALENDAR CRESTIN ORTODOX: Sfânta Muceniță Filofteia

Sfanta Muceniță Filofteia a trăit în sec. al XIII-lea, în sudul Dunării, însă nu se stie cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. Numele său în limba greacă înseamnă “iubitoare de Dumnezeu”. Pentru că a dovedit milă față de oamenii sărmani, a fost omorâtă de tatăl său, la vârsta de numai 12 ani.

Citește și: Orizont Europa – tinerii observatori: primii 51 de masteranzi selectați

CALENDAR CRESTIN ORTODOX: Sfânta Muceniță Filofteia

 Chiar dacă moaștele sale se află la Curtea de Arges de la sfârșitul sec. al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

Istoria arată ca moaștele Sfintei Filofteia au fost duse inițial la Târnovo, unde au rămas până în anul 1393.

În acel an, Țaratul vlaho-bulgar a fost ocupat de turci, care au și ars orașul.

Pentru a le feri de profanare, moaștele au fost duse la Vidin, unde au stat putin timp, probabil pana in 1396.

Dupa infrangerea armatelor crestine la Nikopole, crescand amenintarea turca, moastele au fost încredințate domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân (1386-1418).

Acesta le-a asezat in vechea ctitorie domnească, cu hramul “Sf. Nicolae”, de la Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. În acest fel se explică și alegerea zilei de 7 decembrie drept zi de pomenire (imediat după ziua hramului).

După construirea noii biserici de către Neagoe Basarab, sfintită la 15 august 1517, moaștele au fost așezate aici a doua zi, când s-a făcut si proclamarea canonizării Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului (prima canonizare la noi).

Citește și: Fundaţia „Acasă în Muscel” mobilizează comunitatea locală în jurul ideii de a da binele mai departe

Moastele au rămas la Curtea de Argeș până în 1893, când, datorita starii avansate de degradare a bisericii, au fost mutate în bisericile “Sf. Gheorghe” si “Adormirea Maicii Domnului” – Olari, din aceeași localitate. În timpul primului război mondial, datorita mutarii frontului in apropierea acestei localitati, moastele au fost duse în paraclisul Manastirii Antim din Bucuresti. Dupa terminarea razboiului, au fost readuse la Curtea de Arges, iar din 1949 se afla in paraclisul acestei manastiri.

In traditia populară Sfânta Filofteia este numită Poitra lui Nicolae, poítra fiind  o zi care urmează după o sărbătoare (sau o precedă) și în care se face praznic. 

Tot astăzi, facem pomenirea:

Sfântului Ambrozie de Milan, Episcopul Mediolanului

 – Sfântului Neofit;

 – Sfântului Dometie;

 – Sfintilor Isidor, Achepsima și Leon;

 – Cuviosului Amun cel din Nitria;

 – Sfintilor mucenici Gain și Gaie

 – celor 300 de Sfinti Mucenici din Africa;

 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *