Web Analytics

Caleidoscop

de | 20.10.2022 11:35 | Actualitate, Cultură, Home

S-a înființat Muzeul de la Goleşti

La 7 iunie 1939, regele Carol II a semnat decretul de înfiinţare a Muzeului ”Dinicu Golescu” din Goleşti, judeţul Muscel, deschis pentru vizitatori în 1958, aflat astăzi în oraşul Ştefăneşti, judeţul Argeş, în apropierea oraşului Piteşti. Directori cunoscuţi, Constantin Iliescu, Iulian Ilie Rizea, Vasile Novac şi Filofteia Pally.

154 de funcţionari ai Ministerului de Externe polonez vizitează Piteştiul

La 29 septembrie 1940 ajung în Piteşti 154 de funcţionari ai Ministerului de Externe din Polonia, 72 dintre aceştia, cu deosebire militari, stabilindu-se temporar în reşedinţa judeţului Argeş. Comunitatea alege un comitet, condus de un preşedinte, mediind, la 23 iunie 1940, relaţiile cu Prefectura Argeş.

Acţiuni antirăzboinice în Gara Piteşti-Sud

La 19 aprilie 1942 au loc importante acţiuni antirăzboinice în Gara Piteşti-Sud, fiind sustrase din trenurile militare importante cantităţi de muniţii. În plus, a fost tăiat şi un cablu telefonic din cupru, de peste 250 de metri.

Citește și Un proiect pe cât de frumos, pe atât de inedit / O echipă de arhitecţi pasionaţi salvează casele vechi de pe Valea Topologului

Se înfiinţează Comitetul Piteşti al Uniunii Patrioţilor

La 24 septembrie 1944 se înfiinţează Comitetul Piteşti al Uniunii Patrioţilor, aflându-se deseori în localitate. Din conducerea centrală a organizaţiei menţionăm pe Mihail Ralea, Petre Constantinescu-Iaşi, Gheorghe Vlădescu-Răcoasa, Constantin I. Parhon, Ştefan Milcu, George Macovescu sau Stanciu Stoian.

81 de militari din Pitești au devenit eroi

1945, ianuarie-mai. S-au distins, pe timpul războiului, Regimentul 4 Dorobanți Argeș, Regimentul 30 Dorobanți Muscel, Regimentul I Vânători (stabilit la Pitești, din 1931), Regimentul 6 Artilerie, Regimentul 15 Artilerie, devenind eroi 81 de militari originari din localitate.

Comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte

Între 10 şi 15 decembrie 1945, toate comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului deosebit de puternic. Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiunile de deszăpezire cu trei detaşamente a câte 50-100 de militari.

S-a înfiinţat Corala Oraşului Piteşti

La 17 ianuarie 1946 are loc revigorarea activităţii muzicale, prin înfiinţarea Coralei Oraşului Piteşti, devenită, la 9 februarie 1947, Cântarea Argeşului.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și Caragiale a cerut votul piteştenilor, însă n-a ieşit deputat de Argeş

Citește și La vernisajul unui mare portretist: Cristian Dragomirescu

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii