Caleidoscop

de | 14.04.2022 11:34 | Actualitate, Cultura, Home

Ideea de libertate şi independenţă este promovată în Argeș de generalul Magheru

Pe 15 septembrie 1848, generalul Magheru i-a cerut administratorului districtului Argeş să grăbească emanciparea definitivă a ţăranilor. De asemenea, acesta i-a ordonat administratorului ca în district să fie promovată ideea de libertate şi independenţă. El îl mai sfătuieşte pe administrator să-i atragă de partea lui pe dorobanţii din districtul argeşean.

Înfiinţarea escadronului de dorobanţi

În 1850 este decretată legea pentru organizarea dorobanţilor din judeţe. Conform acesteia, din punctul de vedere al sarcinilor de serviciu, dorobanţii depindeau de ispravnicul (prefectul) judeţului. Solda dorobanţilor a fost mărită la 15 lei pe lună. Datorită acestei legi, în judeţul Argeş s-a înfiinţat un escadron de dorobanţi.

Traficul rutier şi feroviar, oprit din cauza viscolului şi ninsorii

În perioada 10-15 decembrie 1945, toate comunicaţiile feroviare şi rutiere spre Piteşti au fost întrerupte din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului deosebit de puternic. Regimentul 4 Infanterie Voluntari a participat la acţiunile de deszăpezire cu trei detaşamente a câte 50-100 de militari.

Citește și Muzeul Județean Argeș deține în patrimoniu bastonul marelui poet Mihai Eminescu

Armata a sprijinit în alegeri Blocul Partidelor Democrate

Generalul Romulus Dimitriu, comandantul Corpului 7 Armată, şi comandanţii de regimente din Divizia „Horia, Cloşca şi Crişan” au declarat tot sprijinul lor pentru reuşita în alegeri a Blocului Partidelor Democrate. Întâlnirea publică a avut loc pe 6 noiembrie 1946, în sala Teatrului Comunal din Piteşti.

Înfiinţarea Ansamblului de Amatori al Sindicatelor

Ansamblul Muzical de Amatori al Sindicatelor din Argeş a fost iniţiat în anul 1948. Dirijorii ansamblului au fost profesorii Grigore Mircescu şi Emil Lerescu. În acelaşi an, Şcoala Normală din Piteşti a şcolarizat 60 de greci, stabiliţi în Argeş după Al Doilea Război Mondial.
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și Unde este obeliscul dedicat Bisericii Buliga?

Distribuie!

Articol scris de Marius Ionel

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești
”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești

Festivalul internațional de canto pentru copii și tineret ”Good vibes” s-a desfășurat la Pitești, în perioada 20-21 mai 2022.  La această competiție, s-au înscris peste 200 de copii, din care au rămas 100 de copii, după preselecții, din România, Republica...

Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș
Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a executat lucrări aferente proiectului ”Reabilitare scări publice strada Făgăraș, zona blocurilor E1-E2, E2-E3, E3-E4 - Școala Gimnazială Alexandru Davila, municipiul Pitești, județul Argeș”....


Loading RSS Feed