Web Analytics

Muzeul Județean Argeș deține în patrimoniu bastonul marelui poet Mihai Eminescu

de | 15.06.2021 08:57 | Cultură, Actualitate

Muzeul Județean Argeș deține în patrimoniu bastonul marelui poet, care este o piesă clasată la categoria ”Tezaur”. Dăruit lui Eminescu în 1876 de Societatea «Junimea» din Iaşi, bastonul este realizat într-un atelier de la mijlocul sec. al XIX-lea, din materiale exotice (fildeş, bambus), metal preţios (argint) şi piele. Are sculptată în basorelief monograma poetului («M.E.»), încadrată într-un decor floral.

Pe 15 iunie 1889 a încetat din viață, la doar 39 de ani, Luceafărul poeziei românești, poetul Mihai Eminescu.

“Astfel se stinse … cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale” scria despre moartea poetului, George Călinescu.

Manuscrisele sale, 46 de volume, au fost dăruite de Titu Maiorescu în 1902 Academiei Române, iar în 1948 Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul Luceafărul a intrat în Guiness Book of Records. De asemenea, numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte şi unei mici planete.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii