Web Analytics
scris joi, 16.12.2021

Caleidoscop

Marele diplomat Nicolae Titulescu vizitează Piteștiul

1908 – Partidul Conservator-Naţionalist, condus de Take (Dumitru) Ionescu, înfiinţează o structură proprie la Piteşti, devenită, ulterior, la 19 octombrie 1919, filială a Partidului Democrat. Va accepta în noiembrie 1922 fuziunea cu Partidul Naţional. În acest context, oraşul Piteşti a fost vizitat de marele diplomat Nicolae Titulescu.

Caleidoscop

Tipărirea Anuarului Şcolii Elementare de Comerţ din Piteşti

1908 – Se tipăreşte Anuarul Şcolii Elementare de Comerţ din Piteşti, sub redacţia profesorului V. Lupescu. Se va edita cu unele întreruperi, folosind diverse titluri, până în 1934.

Citește și Nordul judeţului – „comoara turismului argeşean”

În Piteşti este iniţiată Societatea Culturală “Solidaritatea”

1909, decembrie – În Piteşti este iniţiată Societatea Culturală “Solidaritatea”, formată din învăţători, devenită la 30 decembrie 1910 Societatea Corpului Didactic Primar din Judeţul Argeş, cu activitate temporară.

În 1912 sunt elaborate mai multe studii

1912 – Sunt elaborate studiile: “Piteşti. Primăria comunei urbane. Canalizarea oraşului. Condiţiuni speciale”; “Alimentarea oraşului cu apă. Proiect general. Raport şi deviz”; “Caet de sarcini cu condiţiuni speciale pentru construirea pavajelor după stradele oraşului”; “Concesiunea iluminatului şi distribuirea energiei electrice în oraşul Piteşti”.

Citește și Primarul Gentea s-a întâlnit cu universitari polonezi din oraşul denumit şi „Veneţia Nordului”

Recensământul din 1912 din Piteşti

1912, decembrie 19 – Potrivit recensământului general, oraşul Piteşti ocupa o suprafaţă de 519,5 ha, avea 2.552 de clădiri, 30 de fabrici şi ateliere mai mari, trei cinematografe, un teatru în construcţie. Populaţia era de 19.722 de locuitori stabili, cifra reconfirmându-se în 1915.

Este construit în 1915 podul peste râul Argeş

1915- Este construit din beton-armat, sub conducerea inginerului piteştean Dimitrie G. Dima, podul peste râul Argeş, refăcut după Primul Război Mondial, dublat şi modernizat în etapele postbelice.

Regimentul Nr. 4 Dorobanţi Argeş a trecut Prutul

1918, februarie 24 – Regimentul Nr. 4 Dorobanţi Argeş a trecut Prutul, în Basarabia, unde va rămâne până la 24 aprilie/7 mai 1918, asigurând ordinea pe timpul adoptării Hotărârii Sfatului Ţării privind Unirea cu Statul Român (27 martie/9 aprilie 1918).
(Informaţii selectate din „Piteşti-630, memento” de Petre Popa)

Citește și „Un surâs în plină vară”, cu Dorin Oancea

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...