Web Analytics

Caleidoscop

de | 15.04.2021 13:04 | Cultură, Actualitate

S-a construit Gara Regală din Curtea de Argeș

1898. Gara Regală din Curtea de Argeş a fost construită în anul 1898, pe vremea regelui Carol I, de arhitectul francez Andre Lecomte de Nouy. Inaugurarea şi punerea în circulaţie a căii ferate Piteşti-Curtea de Argeş, în lungime de 38,4 kilometri, a fost făcută chiar de regele Carol I. Investiţia s-a ridicat la 7.887.846 lei aur, potrivit documentelor vremii. Sala de aşteptare a gării era, pe vremuri, folosită ca sală de bal pentru protipendada argeşeană.

Şeful legionarilor argeşeni este arestat

1933. După ce pe 29 decembrie 1933, în gară la Sinaia, primul-ministru I.G. Duca a fost asasinat de legionari, la Piteşti a început un val de arestări în rândurile acestora. Ion Guter, şeful poliţiei locale, a dispus arestarea lui Ştefan Nicolescu, zis Toto, licenţiat în drept şi comandantul Legiunii ”Garda de Fier” din Argeş.

Organizațiile de stânga se întrunesc în Pădurea Trivale

1942, mai 2-10. În Pădurea Trivale, mai multe întruniri ale organizațiilor de stânga din localitate, îndreptate împotriva războiului și regimului politic.

Se înființează Inspectoratul de Jandarmi Piteşti

La 1 noiembrie 1944 ia fiinţă Inspectoratul de Jandarmi Piteşti, care avea în subordine legiunile de jandarmi Argeş, Muscel, Olt, Teleorman şi Dâmboviţa. Acesta funcţionează până la desfiinţarea instituţiei, în 1948. În 1956, fondul Jandarmeriei va fi preluat de Miliţia Regională Piteşti.

Realizarea cartierului Calea București

1962-1965. Realizarea cartierului Calea București din Pitești, având 2.270 de apartamente, arhitect Dan Prodescu, șef de șantier, Ion Amuzescu, Trustul de Construcții Argeș.

Suprafața aferentă zonei urbane Pitești în 1980

1980. Suprafața aferentă zonei urbane era de 4.073 de hectare, împreună cu așezările Bascov, Bradu, Colibași, Mărăcineni, Ștefănești, ajungând, pentru municipiul Pitești, la peste 21.000 de hectare.

Zilele culturii tunisiene

1984, mai 4-8. În Piteşti, Zilele culturii tunisiene, la deschidere ambasadorul acestei ţări în România, Mohamed Moktar El Zannad, reprezentanţi ai Institutului Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea, ziarişti, oameni de artă.
(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Citește și Gara Regală din Curtea de Argeş se degradează pe zi ce trece. Nicio firmă nu e interesată să o reabiliteze

Citește și Sute de oameni au venit deja în Gara Regală din Curtea de Argeş să aştepte sicriul Regelui Mihai

Citește și Imagini în premieră. Cum arată meshul gigant ce va îmbrăca gara regală din Curtea de Argeș în ziua înmormântării regelui

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole