Web Analytics

Caleidoscop

de | 14.01.2021 13:03 | Cultură, Actualitate

S-a editat în Piteşti singurul număr al ziarului ”Amicii URSS”

La 16 octombrie 1934 se edita la Piteşti singurul număr al ziarului ”Amicii URSS”, la Tipografia Ştefan Voiculescu, iniţiativă mijlocită de asociaţia naţională cu acelaşi nume.

Penitenciarul din Piteşti a fost dat în folosinţă

În anul 1938, ministrul de Interne Armand Călinescu a participat la darea în folosinţă a Penitenciarului din Piteşti, destinat deţinuţilor de drept comun. După 1949 se va transforma în închisoare politică, devenind pentru un timp lugubrul Centru pentru reeducare prin tortură sau Fenomenul Piteşti.

Cutremur devastator resimţit în Piteşti

În noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940 este resimţit la Piteşti puternicul cutremur de pământ, multe clădiri suferind importante avarii, cele mai grave, Biserica ”Sfântul Ioan”, instituţiile şcolare, precum şi alte construcţii. Din comisia de evaluare au făcut parte inginerii Toma Popescu, Nicolae Dumitrescu, Nicolae Andrei şi arhitectul Eugen Ivanov.

Citește și Familia Axinte şi… „reeducarea de la Argecom”. Dezvăluiri despre paraclisul din puşcărie

Doliu în Piteşti pentru decesul lui Petru Groza

La 7 ianuarie 1958 s-a decretat doliu în Piteşti pentru decesul lui Petru Groza (născut în 1884), preşedintele Prezidiului Marii Adunări Naţionale şi fost şef al Guvernului României între anii 1945-1952.

S-au adus la Piteşti primii bumbi de lalele

La 27 noiembrie 1971 sunt aduşi la Piteşti, de la Arad şi Oradea, primii bulbi de lalele şi zambile aclimatizați cu succes.

Expirarea contractului de licenţă a Uzinei Dacia cu Renault

În anul 1978 a expirat contractul de licenţă a Uzinei Dacia de la Colibaşi cu firma franceză Renault. În continuare, prin forţe proprii, apar variantele autohtone Dacia 1310 până în anul 2001, Dacia Break până în 2004, Dacia 1200, versiunea bicorp. În prezent, Compania Dacia-Renault are o activitate diversificată, apariţii de noi modele, succese interne şi internaţionale de renume.

35 de ani de la înființarea Cenaclului Liviu Rebreanu

1983, februarie 15. Sărbătorirea a 35 de ani de la înființarea Cenaclului literar Liviu Rebreanu din Pitești, inițial Alexandru Sahia, președinți: Drăghici Mărgineanu, Ion M. Dinu, Zenovie Păun, Tudor Diaconu, Ludmila Ghițescu, Ion Lică-Vulpești, Nicolae Badi.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole