Web Analytics

Bolnave de cancer, au obținut în Justiție dreptul la tratament gratuit

de | 20.12.2022 10:31 | Actualitate, Home

Două bolnave de cancer din România au obținut, prin ordonanță prezidențială, obligarea instituțiilor cu atribuții în domeniul sănătății să le deconteze integral tratamentul cu un medicament care costă peste 12.000 de lei un flacon. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Citește și: Bărbat decedat într-o râpă din Berevoești

Una dintre femei suferă de cancer mamar, iar cealaltă de cancer uterin. În ambele situații, medicul curant le-a recomandat să urmeze tratamentul cu medicamentul Pembrolizumab, cu denumirea comercială Keytruda, potrivit adevarul.ro. Pentru că nu-și permiteau achiziționarea medicamentului, chiar și în regim de subvenționare, pacientele au dat în judecată Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României.

Citește și: Accidentul i-a fost fatal. A murit, la 20 de ani, la spitalul din Piteşti!

În paralel, au înaintat cereri de ordonanță prezidențială, care au fost admise de către instanță în 23 noiembrie și, respectiv, 14 decembrie 2022. În cazul femeii cu cancer uterin, reprezentanții instituțiilor de stat pârâte au susținut că pacienta nu are dreptul de a beneficia de compensarea în proporție de 100% pentru achiziţionarea medicamentului solicitat deoarece acesta nu figurează pe lista corespunzătoare medicamentelor compensate pentru boala de care suferă. Magistratul de la Curtea de Apel Alba Iulia a reclamat însă prioritatea dreptului reclamantei la sănătate și la viață.

Citește și: Ca-n filme! Rechizitoriul cu răfuiala din benzinărie pentru care e acuzat manelistul Dani Mocanu

„Preţul ridicat al medicamentului solicitat şi procedura îndelungată necesară includerii acestuia în lista medicamentelor compensate pentru afecţiunea de care suferă reclamanta justifică urgenţa luării măsurilor care se impun prin care să fie asigurat medicamentul în regim de compensare 100%. Dispunerea măsurii provizorii de asigurare a tratamentului medicamentos este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viaţă al reclamantei, drept consacrat atât de Constituţia României, cât şi de Convenţia europeană privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, căruia îi corespunde obligaţia corelativă a statului de a asigura respectarea acestui drept prin luarea tuturor măsurilor necesare”, a motivat judecătorul decizia luată în acest caz.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *