Web Analytics

Biblionet, lumea în biblioteca mea

de | 2.02.2012 16:53 | Cultură

Una dintre modalităţile prin care biblioteca încearcă să se adapteze schimbărilor sociale este să creeze şi să implementeze servicii noi de bibliotecă. Reacţia firească a bibliotecilor este de a-şi diversifica şi perfecţiona serviciile, însă, pentru a face acest lucru, bibliotecarii au nevoie de formare continuă. Programul Biblionet, implementat în bibliotecile publice, prin  fundaţia IREX, a contribuit la diversificarea serviciilor de bibliotecă şi la formarea bibliotecarilor.
În perioadele 16-20 ianuarie, 6-10 februarie, 13-17 februarie, în cadrul Bibliotecii Judeţene “Dinicu Golescu” Argeş, a avut loc susţinerea cursului IT/LIB pentru bibliotecari. La acest curs au participat un număr de 27 de bibliotecari, de la bibliotecile Curtea de Argeş, Topoloveni, Ştefăneşti, Aninoasa, Arefu, Budeasa, Călineşti, Cetăţeni, Drăganu, Hârtieşti, Leordeni, Lunca Corbului, Mărăcineni, Muşăteşti, Negraşi, Oarja, Poiana Lacului, Săpata, Stoeneşti, Stolnici, toate înscrise  în runda a 2-a a programului Biblionet, derulat de Fundaţia IREX.
Dintre cei 27 de bibliotecari, care au participat la curs, şase sunt de la Biblioteca Judeţeană  “Dinicu Golescu“ Argeş. Cursurile IT/LIB au fost susţinute de cei doi traineri de la B.J.A, Eduard Fîşcă  şi Marius Motreanu, dar au mai asistat şi trei colege formatori,  Dorina Litră, Ionela Panait şi Georgiana Nicolescu-Ştefan. Prin activităţi practice, metode moderne de predare şi jocuri de rol, participanţii au aprofundat cunoştinţele de calculator, au avut ocazia să împărtăşească din propria experienţă de bibliotecar, să descopere noi direcţii în profesiunea  lor. La finalul cursului, toţi bibliotecarii au primit diplomă de participare, care venea să ateste şi să confirme întregul lor efort.
Pentru bibliotecile orăşeneşti şi comunale este o adevărată provocare, deoarece utilizatorii acestora vor beneficia de servicii noi de bibliotecă  în cadrul programului Biblionet, prin care fiecare bibliotecar primeşte echipamente noi şi moderne, acces gratuit la Internet şi adevăraţi profesionişti care îi vor îndruma pe utilizatori. Profesia de bibliotecar cunoaşte  un ritm de evoluţie rapid, ce impune un proces de formare profesională continuă. În concluzie, trebuie să ne adaptăm exigenţelor noilor tehnologii de informare, pentru a oferi servicii noi utilizatorilor noştri.        
Aurelia Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii