Din umbletul său necontenit, din viața lui alergândă, poetul Florian Stoian-Silișteanu s-a oprit astăzi, 7 octombrie, doar o clipă. S-a oprit să stea cu prietenii lui, cu frații lui, cu oamenii iubitori de cultură, cu toți cei dragi. Pe toți i-a invitat la Biblioteca Județeană Argeș, la lansarea volumului său de poezie ”Închisoarea poeților”.
Citește și: Din culise, despre Dobrin şi câştigarea de FC Argeş a titlului de campioană
Am fost și noi acolo. Am nimerit – o cităm pe poeta Camelia Radulian – ”în miezul unui eveniment de o importanță literară extraordinară. Cu un înger picat printre oameni, lepădat dintre oameni. Închisoarea lui este însăși poezia. Bine ați venit în această închisoare!”. Și erau, stimați cititori, la această închisoare oameni buni și frumoși, care l-au cunoscut și îl cunosc pe ”Sile” și care, iată, nu se leapădă de el, ba, din contră, vin să se bucure alături de el la ”spectacolul unei idei”.
Vorbind despre versurile lui Florian Silișteanu, actorul Bebe Cotimanis a spus: ”De la lansarea volumului Noduri și semne al lui Nichita Stănescu, n-am mai întâlnit o concentare de imagini atât de puternică. (…) Mulțumesc, Florian, pentru poezia ta!” Și, apoi, același mare artist a spus despre poet: ”E un paratrăsnet al dezastrelor noastre. Preia dezastrele noastre pentru a crea deasupra un cer senin”.
De fapt, la lansarea de la Bibliotecă, l-au elogiat pe Florian Silișteanu mai mulți invitați: Cezara Dafinescu (mesaj audio-video), Gheorghe Smeoreanu (”Viața lui personală e un roman, viața lui socială e o tragedie, dar el scrie poezie”), Cristan Vasile, manager ”Jurnalul de Argeș” (a vorbit despre jurnalistul Silișteanu: ”A fost un pionier extrem de important la începutul ziarului nostru. A făcut difuzarea, a vândut ziarul noaptea… Era serios când era vorba despre lucruri serioase. În plus, el se comportă ca și cum în fiecare zi ar fi ziua lui. Unii țin minte doar lucrurile rele ale lui Sile. Eu n-am văzut niciodată un lucru rău făcut de Sile”), Cristina Munteanu (”A fost un copil mare toată viața lui. Și s-a jucat exact cu jucăriile care i-au plăcut”), Emeric Imre (a cântat mai multe piese, pe versuri celebre, inclusiv pe versurle poemului ”Arșița”, din volumul lansat), prof. Lucian Costache (i-a dedicat autorului o… piesă scurtă de teatru), pr. Ovidiu Vlăsceanu, Mircea Coman (un prieten stabilit de 25 de ani în America, pe care Sile l-a cunoscut în Georgia – SUA), pr. Cristian Dragomirescu (”Va fi întotdeauna îngerul nostru rebel” – a spus reputatul portretist), viceprimarul Gheorghe Nedelea, Marcello Battaglia, George Caval, Jean Dumitrașcu.
Cam asta a fost astăzi la Închisoarea numită Poezie.
0 Comentarii