Web Analytics

Din culise, despre Dobrin şi câştigarea de FC Argeş a titlului de campioană

de | 6.10.2022 11:50 | Actualitate, Cultură, Home, Sport

Omul de cultură și de sport Sevastian Tudor a publicat, mai acum o lună, a patra carte despre echipa din Trivale, intitulată, lung și explicit, „FC Argeș, primul club de fotbal din România postbelică (1953-2021. 50 de ani de la cucerirea primului titlu de campioană a României”. Demersul pare unul exhaustiv, Sevastian Tudor îmbinând perfect datele istorice cu mărturiile fostelor glorii ale FC Argeș, dar și cu amintirile proprii. O carte imposibil de rezumat în câteva rânduri.

Iată ce scrie, în „Preambul”-ul cărții, marele gazetar sportiv Mircea M. Ionescu, originar din Pitești, din culise, despre meciul de infarct dintre Dinamo și FC Argeș, din „Groapă”, din 1979:
„«Câinii roșii» puseseră șampania în frapiere, cu două-trei zile înaintea ultimului duel. Cineva din staff-ul de la Dinamo a și venit în redacție la «Sportul», cu trei zile înaintea ultimului meci, să invite câțiva ziariști la Banchetul Campionilor! Îl aud și acum pe Ioan Chirilă: «Dragă…, dar dacă vă bate Dobrin, singur?!»… «Exclus, nea Vanea!», a replicat, sigur pe el, dinamovistul… Echipa lui Dobrin plecase spre mare, în vacanță, cu familiile, și a făcut escală la București, doar obligată de partida cu Dinamo!

Citește și Dobrin evocat de scriitorul și istoricul Sevastian Tudor

Înaintea disputei dintre Dinamo și FC Argeș, Dobrin s-a dus la antrenorul Halagian cu care se contrase rău, în ajun, încât fusese scos din lot, și i-a spus: «Florine, bagă-mă să joc, că-i bat, ascultă la mine!» Ba, spre final de meci, când era 3-3, Gicu Dobrin s-a dus la arbitrul partidei, sătmăreanul Anderco, și i-a șoptit: «Otti, fluieră odată, că vrem să ajungem pe lumină la Mamaia! Nu mai prelungi meciul, că eu tot le dau gol și vă stric petrecerea!» Otto Anderco nu l-a ascultat, iar Nefericitul Prinț din Trivale a prins un traiector «sol-aer-sol» lângă stâlpul din stânga al porții apărate de Anuței (portarul echipei Dinamo) și a aruncat în aer Banchetul necampionilor!
Mulți au zis, în acea zi de 24 iunie 1979, că a fost Răzbunarea lui Dobrin pentru mizeriile făcute de Camarila câinilor roșii, care îl săpase rău pe Gicu Dobrin, în vara anului ’70, la Guadalajara, unde cel mai mare fotbalist român nu a jucat nici măcar un minut!”

Cu asemenea informații e plină cartea! O puteți cumpăra de la magazinul oficial al FC Argeș, de la Casa Cărții, cu 40 de lei (468 pagini, foto), deși clubul nu a contribuit cu niciun leu la apariția acestui volum ce se citește cu sufletul la gură!

Citește și Tricoul purtat de Nicolae Dobrin la Echipa Națională se întoarce în Pitești

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Păcat de intervenția lui Jean in favoarea acestei cărți. Am avut si eu proasta inspirație sa cumpăr cartea – cu autograf (sic) !- si am început s-o citesc cu interes. Totul se rezuma la date statistice, la niște nume repetabile la infinit, fără povestiri reale din viața fotbalului de odinioară, fără sare si piper in general.
    Daca nu ați cumpărat cartea nu-i nimic, n-ați suferit nicio pierdere, daca veți vrea s-o cumpărați gândiți-va de doua ori. nu este nimic atractiv pe parcursul unei cărți pe care veți plăti 40 de lei. Va asigur ca, cu acești bani puteți face investiții mult mai profitabile. Cu părere de rău pentru autor, asta este părerea mea.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *