Web Analytics

Banii donaţi de argeşeni pentru ucraineni s-au dus pe Apa Sâmbetei

de | 19.01.2023 13:45 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Extravaganza Party, un eveniment caritabil care s-a lăsat cu scandal şi declaraţii la poliţie
Asociația „Speranță și Sprijin pentru Oameni” este condusă de preotul Ionuţ Stanciu din Leordeni

Sub imperiul emoțiilor debordante din primele luni de război în Ucraina, mulți argeșeni au băgat mâna în buzunare, cu dragă inimă, pentru ajutarea refugiaților care treceau, valuri-valuri, granițele țării noastre. Câțiva tineri piteșteni, minori încă, anul trecut, dar având în spate și adulți, s-au organizat într-un grup public și s-au apucat să strângă bani. În afară de contractele de sponsorizare cu care au mers pe la oamenii de afaceri, au gândit un eveniment caritabil cu vedete trendy, „Extravaganza Party”, în scopul atragerii de fonduri. Evenimentul a avut loc în luna aprilie la hotelul „Star” Budeasa, iar invitații trebuiau să plătească 70 de lei prețul brățării de intrare și masa (standard – 550 lei).

Din păcate, la un an aproape de la evenimentul lăudabil, în sine, aflăm că banii nu au ajuns la cei cărora le erau destinați. Ba, mai mult, a ieșit la iveală că în toiul organizărilor a izbucnit un scandal și s-au dat declarații la Poliție după ce unul dintre organizatori a fost descoperit că încearcă să deturneze banii și a amenințat cu sabotarea evenimentului. Un tânăr care a devenit incomod după ce a început să pună întrebări despre destinația pe care au luat-o donațiile a fost exclus din grup. Și… bomboana de pe colivă, asociația în conturile căreia au intrat banii este Asociația „Speranță și Sprijin pentru Oameni”, cu sediul în Leordeni și condusă de preotul Ionuț Stanciu de la Parohia Leordeni, cel care a semnat în calitate de beneficiar, contractele de sponsorizare.

Citește și Scandalul „Consilier local mușcat de câine în Parcul Lunca Argeșului”: Dănuţ Dinu susţine că dr. Mircea Penescu nu s-a interesat de el după incident, însă medicul îl contrazice

„Aș vrea să știu ce s-a făcut cu banii”, cere Marian Marin, unul dintre elevii implicați în acțiune

Iată ce ne spune unul dintre tinerii implicați anul trecut, pe când era elev, în organizare. Acum student, Marian Marin ar vrea să știe ce s-a întâmplat cu acțiunea în care a pus suflet și efort, pentru că nu mai știe nimic după ce a fost eliminat din grupul evenimentului deoarece a început să pună întrebări. L-am contactat și l-am rugat să ne explice ce s-a întâmplat.

„Am întrebat de mai multe ori, fiindcă noi plănuisem să facem asta pentru Ucraina numai că, după evenimentul nostru, s-a decis să donăm banii pentru români mai nevoiași de pe lângă Pitești. Până la urmă ne-am întins foarte mult în timp. Eu, după eveniment și până la excluderea mea din grup, am început să pun întrebări; am propus să ne organizăm să vedem unde îi dăm, am venit și eu, și niște colegi cu niște idei până când am fost exclus sub pretextul că nu am răspuns la mesaje până la o anumită oră. Nici eu nu pot să vă dau un răspuns exact la această întrebare, dar cred că am fost exclus, pentru că eu am zis ca banii să fie donați și să facem cu banii respectivi lucrurile pe care le-am planificat; și, după ceva timp, unul dintre colegii cu care am organizat tot evenimentul a decis că, dacă nu răspundem până la o anumită oră, ne va scoate din grup. Chestia asta s-a și întâmplat. După, am încercat să îi contactez, și pe el, și pe mai mulți colegi, dar nimeni nu mai știa nimic, se făceau că plouă, practic. Eu nu vreau neapărat un tam-tam, nu vreau să iasă ceva foarte mediatizat, dar aș vrea să știu ce s-a făcut cu banii, ce s-a realizat practic cu efortul nostru, al voluntarilor și, evident, din contribuția donatorilor. La un moment dat am văzut că au făcut ceva cu banii ăia, nu stiu exact cât, am văzut pe Instagramul evenimentului pe care l-am organizat că au fost postate câteva cazuri ajutate. Nu știu cât de mult sau cât de puțin din ce s-a strâns, au consumat din ei”, ne-a spus Marian Marin.

Despre cum a ajuns în această poveste, care s-a vrut frumoasă, ne-a relatat tot Marian. ”Am fost trei asociații care am colaborat. Până la urmă am rămas doar două, ca să facă evenimentul cât mai mare, pentru că fiecare dintre asociații avea voluntari, aveam o anumită parte din populație – ca grup țintă, noi aveam mai puțini, eu în ”Simbio Pitești” am fost, cealaltă (Asociația „Speranță și Sprijin pentru Oameni”), cea mai mare, era condusă de un domn președinte, Ionuț, preot cred. S-a creat un grup pentru eveniment, fiindcă nu s-au implicat toți din asociația mea sau toți din celelalte, s-au implicat doar anumite persoane, dar eram toți sub 18 ani, la acel moment eram elevi. Nu știu cine era adultul din spate, ca să vă zic așa… Am făcut grupul și acolo am discutat tot”, a mai spus tânărul.

Citește și Dumitru Tudosoiu, despre scandalul sexual de la Liceul „Teiuleanu”: „Şi dacă e cu titlu de suspiciune, şi tot mi se pare greţos”

Preotul Ionuț Stanciu, președintele Asociației „Speranță și Sprijin pentru Oameni”: „În jur de vreo 300 milioane vechi s-au strâns, dar nu știu să vă dau o sumă exactă”

Într-adevăr, preotul Ionut Stanciu de la parohia Leordeni figurează ca președinte în contractul de donație în care Asociația „Speranță și Sprijin pentru Oameni” (cu sediul tot în Leordeni) este beneficiar. Conștient că reverenda pe care o poartă deschide multe buzunare, acesta ne-a declarat că nu mai vrea să fie președinte al respectivului ONG: „Am reprezentat și reprezint încredere pentru cei care fac donațiile. Deocamdată nici nu mai sunt (n.a. – președinte al asociației), urmează să se facă alegeri; trebuie să întrunim Consiliul director să facem alegeri pentru președinte, mi s-a terminat mandatul, să vedem cine va fi dintre membrii asociației. Nu mai vreau să candidez, pentru că, uite ce se întâmplă, îmi pun imaginea la bătaie și nu e cazul, nu vreau să fiu asociat cu anumite situații…”

L-am întrebat pe preot cum s-a concretizat acțiunea pentru Ucraina în cadrul căreia a fost organizat și evenimentul „Extravaganza Party”, la Hotelul „Star” Budeasa. „Știu că s-au strâns niște bani, banii aceia au intrat în contul asociației. Cei care s-au ocupat au fost copiii din grupul acela „O facem !” de la „Brătianu”, din câte cunosc. Noi doar i-am ajutat ca, din punct de vedere legal, pentru că ei aveau o asociație partener din țară, de la Sibiu sau București. Știu foarte puțin despre ei. Noi i-am ajutat în așa fel încât ei să își poată primi bănuții și să îi poată direcționa unde vor ei să ajute și, din câte știu, au trimis niște pachete… Eu nu m-am implicat. Era de Florii și le-am spus că nu voi putea fi prezent, pentru că sunt la biserică. În jur de vreo 300 milioane vechi s-au strâns, dar nu știu să vă dau o sumă exactă, și înțeleg că banii încă mai sunt în asociație, o parte din ei. Trebuie să am niște informații concrete, ca să vă spun; copiii știu mai bine ce s-a întâmplat. Nu știu mai mult, dar mă documentez și vă spun”, ne-a răspuns preotul Ionuț Stanciu.

Citește și Dani Mocanu și fratele său, trimiși în judecată după scandalul de la benzinăria din Pitești

Banii strânși la „Extravaganza Party” n-au mai ajuns la ucrainieni, ci au au acoperit cheltuielile la Hotelul Star

În cadrul acestei discuții telefonice, preotul a amintit și despre un scandal care a izbucnit în toiul pregătirilor, scandal generat de un anume Gabriel: ”Știu că a fost un mare scandal la vremea aceea, a făcut niște amenințări la adresa copiilor în momentul organizării evenimentului; am vorbit cu poliția de la Bascov, s-au făcut niște declarații mai mult verbale, nu în scris. Acel băiat a amenințat verbal, dar nu a făcut nimic. Gabriel, știu de la copii, a avut o înțelegere cu șeful de sală de la „Star”, pentru că făcuse un eveniment pe care nu a reușit să îl ducă la bun sfârșit și a rămas dator. I-a spus respectivului că îi va duce acest eveniment și că va câștiga în urma vânzărilor. Copiii de la „Brătianu” au aflat și l-au exclus, pentru că el urmărea alte interese. Asta este povestea pe care o știu de la copii. Eu nu m-am implicat decât ca suport din punct de vedere legal, în așa fel încât ei (puștii din grupul evenimentului) să își poată primi banii… Banii s-au depus în asociație, în baza unor chitanțe. Au fost niște întâlniri la început. Și acest Gabriel a fost la întrevederi, după aceea s-au certat și a rămas un mic grup. Eu i-am întâlnit la doamna Ghineț (n.a. – avocata Cristina Ghineț, membru al asociației); fiind avocat, știa mai bine care sunt procedurile și ce trebuie să facem. După aceea m-am mai văzut cu ei pentru contractele de sponsorizare, care trebuiau ștampilate și semnate de către cineva din asociație. Noi am vrut să facem o faptă bună”.

Așa cum a promis, preotul a revenit, după ce s-a informat la contabilitate, cu un telefon.
„Am sunat și eu contabila și mi-a zis că s-au strâns, într-adevăr, 300 de milioane din donații, numai că din acelea s-au acoperit cheltuielile. Au fost plătiți artiștii, sala și ce au mai avut, invitați nu au venit cât au preconizat ei. Donațiile au intrat în asociație, după care s-au făcut plățile respective. Am înțeles că au costat o mie și jumătate de euro artiștii”, a spus preotul.

Asociaţia „Speranţă şi Sprijin pentru Oameni” a strâns din donaţii peste un miliard de lei în perioada de pandemie

Preotul Ionuț Stanciu a ținut să precizeze că Asociația „Speranță și Sprijin pentru Oameni” este una de încredere: „Pentru că am ajutat foarte mult spitalele în perioada de pandemie, am fost parteneri ai autorităților. S-au strâns peste un miliard vechi, s-au cumpărat teste, materiale, s-au donat la spitale, bani ai oamenilor de afaceri din Pitești, din județ. La vremea aceea am primit și o recunoaștere din partea Prefecturii că suntem o asociație de încredere și că se poate lucra cu noi”. De altfel, pe pagina de Facebook a organizației apar fotografii de la evenimentele organizate.

Citește și Popa a ieşit la pensie, iar cântăreţul s-a angajat şofer pe tir

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Marian Marin și Gabriel Tudor doi mafioți de carton. Au mâncat banii cu popa.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *