Web Analytics

Bancherul piteştean Sorin Popa, urmărit penal de DNA pentru că a prejudiciat BRD cu 2,5 milioane euro prin împrumutul acordat Elenei Udrea

de | 5.11.2015 17:19 | Dezvăluiri

Bancherul piteștean Sorin Popa, fost director general adjunct al BRD și deputatul Elena Udrea sunt urmăriți penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul privind acordarea creditului de aproape 3,3 milioane euro.
Conform procurorilor anticorupție, în perioada 2007 – 2010, Sorin Popa, în calitate de director general adjunct al unei bănci, și-a îndeplinit cu rea – credință atribuțiile de serviciu, prin aceea că a acordat clientului Udrea Elena Gabriela o serie de derogări care au condus la prejudicierea băncii. Prejudiciul cauzat băncii este de 2.576.541,53 euro și a fost determinat de neîncasarea sumelor datorate cu titlu de dobândă sau comision și prin neexecutarea garanțiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic a amânat declararea creditului ca neperformant și a privat banca de posibilitatea recuperării creanței din executarea garanțiilor).
Cu referire la infracțiunile reținute în sarcina Elenei Udrea, în perioada sus menționată, aceasta a solicitat lui Sorin Popa acordarea unui credit în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking (client privilegiat), fără să fi urmat procedura obișnuită a negocierii condițiilor de finanțare cu persoanele aflate în subordinea directorului, a pus la dispoziția băncii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituită ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novație către o altă persoană, în condițiile în care cunoștea că persoana respectivă nu are posibilitatea să achite obligațiile rezultate din contractul de credit, în sensul că nu avea bunurile necesare cu care să garanteze achitarea întregului credit.
Sorin Popa și-a început cariera profesională în Argeș, ca inspector în cadrul Administrației Financiare Pitești, unde a lucrat între 1990-1993. D.G.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii