Web Analytics

Băile Kretzulescu au rămas ruine, Piaţa Primăriei se menţine şantier

de | 10.10.2019 13:37 | Dezvăluiri

# După patru ani de la dezastrul Kretzulescu, Câmpulungul a prins gustul lucrărilor neterminate

Au trecut mai mult de patru ani de când s-a ales praful de megaproiectul de reabilitare a centrului istoric al Câmpulungului şi intenţiile autorităţilor locale de a finaliza lucrările pe cont propriu nu s-au concretizat. Dintre cele trei mari obiective, doar Grădina Publică „Mersi” a căpătat un vag contur conform celor prevăzute în proiect, Parcul Kretzulescu şi Băile Kretzulescu fiind nefinalizate.
Demarat în anul 2013, proiectul cu finanţare europeană „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu” trebuia să fie finalizat în 2015. Doar că în primul an de execuţie constructorul Grup Corint Alba Iulia a realizat doar 5% din lucrări, iar la termenul final, aprilie 2015, realizarea a fost de doar 23% din total, din valoarea de 30.526.301 lei fiind plătiţi către Grup Corint 7.042.997 lei. Momentul culminant a coincis cu pierderea mandatului de primar al Câmpulungului de către Călin Andrei, astfel că interimarul Liviu Ţâroiu a fost cel care a rămas cu problema de rezolvat. Şi nu s-a rezolvat nici până în prezent, deşi, ulterior ales primar, Ţâroiu susţinea că va finaliza lucrările.
În primul rând a început litigiul cu executantul, Grup Corint şi firma asociată Harbău srl, iar ambele societăţi au intrat în insolvenţă, conform practicii deja răspândite de a evita răspunderea completă pentru daune. Iar Câmpulungul cere despăgubiri în valoare de peste 59 de milioane de lei! Procesul a intrat pe rolul Tribunalului Argeş, s-au derulat mai multe termene, s-a dispus efectuarea a două expertize, una contabilă şi alta tehnică, iar în anul 2017 a fost suspendat. Suspendare reconfirmată de instanţă în august 2018.
Între timp, fiind vorba de un proiect cu finanţare europeană, Ministerul Dezvoltării Europene a cerut Câmpulungului să restituie banii primiţi, în condiţiile în care lucrările nu s-au finalizat. Astfel, în 2016, municipalitatea musceleană a trebuit să scoată din buget peste 8 milioane de lei ca să plătească ceea ce se plătise deja către cele două firme. Bani avea Câmpulungul, fiindcă rezerva lăsată de Călin Andrei era una impresionantă, circa 24 milioane de lei, astfel că lucrările puteau fi continuate cu alţi constructori. Un fapt promis de Liviu Ţâroiu, pe atunci acesta spunând că se vor finaliza Parcul Kretzulescu şi Grădina Publică, ulterior, din 2017 încolo, urmând să se intervină la clădirea Băilor Kretzulescu.

Finalizare cu loc de joacă şi arbuşti

În timp, doar Grădina Publică „Mersi” a beneficiat de puţină atenţie, în special datorită presiunii puse de cetăţeni, care nu au ezitat să intre în parcul ţinut închis ani de zile. Un loc de joacă nou, un arbust-doi în plus şi cam atât. Celălalt obiectiv asemănător, Parcul Kretzulescu, a fost redeschis parţial, dar în ultimii ani nu a mai suportat nicio intervenţie menită să ducă la finalizarea celor prevăzute în proiectul iniţial. Iar Băile Kretzulescu au suportat o iarnă fără acoperiş, apoi situaţia a fost remediată, dar clădirea şi perimetrul care o înconjoară încă sunt inaccesibile vizitatorilor.
Anul trecut s-au alocat bani pentru întocmirea documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru cele două obiective nefinalizate, dar problema a fost pasată pe 2019. Şi de-abia târziu în toamnă s-a trezit din nou primarul Ţâroiu. „Începem din toamna acestui an. Lucrările de amenajare a aleilor şi locul de joacă le vom face cu ADP-ul şi sprijinul Holcim. Pentru Băile Kretzulescu suntem pregătiţi să întocmim documentaţia, asta după ce de trei ori am solicitat executant pe SICAP şi nu am avut succes”, spune Liviu Ţâroiu.

Ratelen lucrează în centru ca Manole la Mânăstire

Proiectul iniţial de care s-a ocupat fostul primar Călin Andrei şi care putea deveni reperul Câmpulungului în secolul XXI presupunea şi extinderea amenajării centrului istoric pe Bulevardul „Pardon” şi în Piaţa Primăriei. Doar că şi Liviu Ţâroiu are parte de constructori neserioşi. Asocierea firmelor muscelene Ratelen şi Group Concif a început amenajarea Pieţei Primăriei în iulie 2918 şi trebuia să o încheie în ianuarie 2019. Suntem în octombrie şi mai este mult de lucru… Apoi s-a licitat şi execuţia menită să se finalizeze cu reabilitarea Bulevardului „Pardon”, atât pe calea pietonală centrală, cât şi pe străzile Republicii şi Negru Vodă. Primarul Ţâroiu susţine că a dat ordinul de începere a lucrărilor – de fapt a declarat acest lucru încă din primăvară – dar executantul este tot Ratelen cu Group Concif, plus o altă firmă a aceleiaşi familii Răuţoiu. Muncitorii trebuie să se deplaseze doar câteva zeci de metri până la noul obiectiv, dar este clar că îşi vor petrece iarna tot în Piaţa Primăriei. Mai ales că au realizat un rond aiurea şi a trebuit să îl redeseneze, iar de curând au spart piatra cubică fiindcă lipsea ceva din peisajul de şantier.

Râsul-plânsul cu investiţiile din municipiul muscelean

Amenajarea centrului Câmpulungului nu este singurul proiect cu probleme. S-au consumat peste 3 milioane de lei pentru reabilitarea şi consolidarea clădirii Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, fosta Primărie edificată în 1907 fiind şi acum un monument părăsit, după ce lucrările nu s-au finalizat. De fapt, atât pentru acest caz, cât şi pentru cel al parcurilor şi Băilor s-a format un dosar penal de distrugere, cauza fiind clasată în 2017.
Apoi, nu este de uitat cazul stâlpului din mijlocul străzii, prin 2017, chinul de a consolida Podul lui Carol din Tabaci, chin care se duce în al treilea an; nu poate fi uitat nici faptul că reconstrucţia halei centrale a Pieţei agroalimentare face cincinalul de încercări, iar staţia de epurare a apelor are constructor invizibil. Plus recentul caz al podului de la Apa Sărată, de pe DN73, în care proiectantul s-a făcut că nu vede un zid de piatră cu ciment de circa 4 metri care acum a determinat oprirea lucrărilor şi, câteodată, oprirea autovehiculelor în groapa rămasă în urma excavărilor. Executant este tot asocierea Ratelen-Group Concif, care s-a apucat de treabă când s-a împlinit termenul de finalizare. De data aceasta a avut ghinion: „Principalul vinovat acolo este proiectantul”, susţine primarul Ţâroiu.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii