Web Analytics

Avocatul Poporului din Argeş extinde ancheta în cazul tragediei de la Băiculeşti

de | 30.08.2012 12:11 | Actualitate

# Mihaela Stănciulescu a reușit să extindă în toată țara ancheta privind repartizarea defectuoasă a microbuzelor școlare. Cazul celor trei elevi înecaţi într-un baraj de derivaţie aflat pe raza comunei Băiculeşti din judeţul Argeş, după ce aceștia au plecat mai devreme de la orele de curs, a determinat Biroul Teritorial Piteşti al instituţiei Avocatul Poporului să se sesizeze din oficiu şi să iniţieze o anchetă la mai multe autorităţi locale cu privire la posibilele încălcări ale drepturilor copilului. Scopul anchetei inițiate de Mihaela Stănciulescu a fost acela de a stabili cauzele şi situaţiile care împiedică accesul copiilor de vârstă şcolară la educaţie sau pot afecta dreptul la protecţie al copiilor şi tinerilor, precum şi în ce măsură autorităţile locale asigură informarea corectă a cetăţenilor pentru a preîntâmpina tragedii similare celei petrecute în ziua de 23 martie a acestui an.  Vă reamintim că, în acea zi fatidică, trei copii cu vârste de 11 şi 12 ani, printre care şi doi fraţi, şi-au găsit sfârşitul în canalul de evacuare al barajului Zigoneni, de pe râul Argeş. Frații Leonard (11 ani) şi Cristian Bratu (12 ani), împreună cu prietenul lor Gabriel Marcel Bărbulică (12 ani), se întorceau de la Şcoala din Valea Brazilor şi, ca de obicei, au traversat podul peste canal, pentru a ajunge acasă, în comuna Băiculeşti. Spre deosebire de celelalte dăţi, şcolarii nu au mai ajuns în braţele părinţilor, fiind găsiţi înecaţi. Ancheta a scos la iveală faptul că unul dintre frați ar fi căzut în apă, iar când au văzut că acesta se îneacă, ceilalţi doi copii ar fi intrat şi ei în canal, cu ghiozdanele în spate, ca să-l salveze. Din nefericire, niciunul dintre ei nu a mai reuşit să iasă la suprafaţă.

Zece școli în Băiculești, nici un microbuz de la ISJ

Datele colectate pe parcursul anchetei de către Avocatul Poporului arată că în comuna Băiculeşti funcţionează zece şcoli primare şi gimnaziale, fiecare cu câte o grupă de preşcolari, la care învaţă 560 de copii. Şcolile din satele comunei sunt dispersate, motiv pentru care deplasarea  zilnică a elevilor şi preşcolarilor de la domiciliu spre unităţile de învăţământ se realizează, în cea mai mare parte pe jos şi pe distanţe apreciabile pentru un minor, acestea fiind între 6 şi 15 km. În unele zone nu circulă mijloace de transport în comun, iar foarte mulţi dintre copii provin din familii modeste, unii asigurându-şi existenţa doar din alocaţii şi/sau ajutorul social. Şcolile din această comună nu au făcut obiectul comasării, iar procesul de învăţământ se desfăşoară în sistem simultan, după un program cuprins, de regulă, între orele 8-12/13, pentru elevii din clasele primare şi între orele 11-17, pentru cei din clasele gimnaziale.  Cauza majoră care contribuie la menţinerea acestei situaţii este dată de faptul că în comună nu există un mijloc de transport pentru şcolari. Deşi directorul şcolii şi primarul din Băiculești au întocmit adrese către Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, încă din anul 2010, prin care au prezentat situaţia structurii de învăţământ a localităţii şi au solicitat repartizarea unui microbuz pentru transport şcolari, demersurile unităţii de învăţământ nu au fost realizate cu respectarea  dispoziţiilor legale, în sensul că nu poartă avizul de conformitate şi nici un număr care să ateste că au fost înregistrate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş. În mod similar  s-a întâmplat şi cu înştiinţările din anul 2011. Datele care pot fi catalogate doar reci şi seci evidenţiază un singur adevăr, acela că sistemul de învăţământ românesc şi modul în care este organizat acesta reprezintă un pericol de moarte. Aceasta este, de altfel, și concluzia anchetei încheiate de Biroul Teritorial Piteşti al instituţiei Avocatul Poporului. Noi am mers chiar mai departe și am întrebat-o pe doamna Mihaela Stănciulescu ce s-a întâmplat din momentul în care a dat publicității raportul (luna mai a.c) și până acum, și dacă noua conducere a județului și a Inspectoratului Școlar a mișcat ceva ca să remedieze situația și să prevină o nouă tragedie și dacă eventual i-a sancționat pe cei vinovați.

Mihaela Stănciulescu: “ISJ Argeş ar trebui să redistribuie microbuzele pentru elevi acolo unde trebuie”

“Vox populi. Vox Dei”, este mesajul pe care  îl transmite Instituţia Avocatului Poporului. Eficacitatea Avocatului Poporului în realizarea menirii sale  depinde de doi factori foarte importanţi, şi anume: personalitatea celui care îndeplineşte o asemenea demnitate şi modalitatea în care această instituţie este percepută de societate. Posesoare a unei personalităţi puternice în mod evident, coordonatoarea biroului teritorial Piteşti al Instituţiei Avocatul  Poporului, Mihaela Stănciulescu, a luat taurul de coarne într-un caz care, la vremea producerii lui, a indignat opinia publică națională pentru că trei copii au murit absolut nevinovați. Dacă Inspectoratul Școlar repartiza un microbuz pentru transportul elevilor respectivei școli din Băiculești, cei trei micuți, care  zilnic parcurgeau km buni pe jos, în drumul lor de la școală spre casă și înapoi, nu mai cădeau de pe podeț și nu-și mai găseau sfârșitul în apele canalului colector. Avocatul Poporului din Argeș mai spune că documentul rezultat în urma tragediei de la Băiculești nu developează doar starea învăţământului rural din județul nostru și problemele majore cu care se confruntă copiii de vârstă preşcolară şi şcolară nevoiţi să ajungă la unităţile de învăţământ în condiţii dificile, ci este un SOS, care, în mod normal, ar trebui să pună pe jar întregul sistem de învățământ românesc. De exemplu, deși planul managerial pentru anul 2011-2012, elaborat la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş și postat pe site-ul oficial, conţine un capitol aparte destinat contextului social, precizările referitoare la atribuirea microbuzelor şcolare sunt sporadice şi foarte generale. Iar referinţele la formele şi mijloacele de optimizare a reţelei şcolare rurale argeșene, care să mijlocească accesul la educaţie şi să garanteze dreptul la învăţătură (unde se încadrează și repartizarea microbuzelor școlare pentru elevi) sunt neconcludente. Pornind de la aceste considerente, raportul Avocatului Poporului din Argeș a tras un semnal de alarmă  asupra riscurilor protecţiei copiilor din școlile județului. În concluzie, corpusul de documente publice nu respectă în totalitate dreptul la informaţie publică, întrucât Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş este primul legitimat, dintre autorităţile locale cu competenţe în domeniul educaţiei şi învăţământului, să pună la dispoziţia celor interesaţi date concrete privind asigurarea accesului la educaţie şi garantarea unor şanse egale tuturor şcolarilor şi preşcolarilor din mediul rural.
“În ceea ce priveşte cazul de la Băiculeşti, prefectul judeţului în funcţie la data anchetei (Gheorghe Davidescu, n.n) şi-a declinat orice responsabilitate exprimând opinia că nu stă în atribuţiile sale să se implice în identificarea şi îndepărtarea cauzelor care au condus la decesul celor trei copii. Din acest motiv, nici nu a dispus măsuri prin care să fie informat cu privire la situaţia căilor de acces folosite de locuitorii comunei şi copiii care mergeau la şcoală, aflate în gestionarea Administraţiei Bazinale Vedea, entitate care, potrivit reglementărilor art. 25 din Legea apelor nr. 107/1996, are menirea să impună restricţii de circulaţie şi să solicite în acest sens sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Din discuţiile purtate, am constatat de asemenea că prefectul judeţului nu a considerat necesar să solicite autorităţilor locale cu responsabilităţi în domeniu o informare cu referire la mijloacele şi formele de gestionare a căilor de acces şi a regimului de servituţi în zona amenajărilor hidrotehnice din judeţul Argeş, inclusiv prin aplicarea dispoziţiilor art. 20 din Legea nr. 340/2004, republicată, privind prefectul şi instituţia prefectului”, ne-a explicat reprezentanta instituției Avocatul Poporului, Mihaela Stănciulescu.

Noul prefect se dă lovit, poate subprefectul să mai mişte ceva…

Ironia sorţii face ca, între timp, din 23 martie și până acum, să se fi schimbat atât prefectul (Gheorghe Davidescu), cât şi primarul de la data tragediei (preotul Gheorghe Bărănescu), dar şi inspectorul şcolar general Gabriel Bratu, adică exact persoanele care puteau fi trase la răspundere şi care ar fi trebuit să reglementeze situaţia. În absenţa unui răspuns pozitiv din partea actualului prefect, Cristian Soare, reprezentantul Avocatului Poporului s-a întâlnit cu subprefectul Gheorghe Marin. Acestuia din urmă îi revine acum rolul de a restabili situaţia normală şi, împreună cu noua conducere a Inspectoratului Şcolar Argeş, să facă o analiză a modului în care mijloacele auto (microbuzele școlare) au fost dirijate către unităţile şcolare, dar și să facă o redistribuire a acestora în funcţie de priorităţi. Între timp, instituţia centrală a Avocatului Poporului a cerut tuturor birourilor teritoriale din țară să efectueze anchete similare celei de la Argeș, anchete care nu vor face decât să scoată în evidenţă alte şi alte situaţii dramatice generate, poate, şi de lipsa fondurilor, dar şi de politicile greşite sau prost înţelese în repartizarea microbuzelor școlare pentru transportul elevilor. Mai rămâne o singură întrebare: oare câţi copii trebuie să mai moară până când autorităţile vor manifesta interes și faţă de elevii din zona rurală?!
Material realizat de Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii