Web Analytics

Aurelian Banu: „Sirienii nu vor să vină la noi, noi nu dorim să-i primim, dar statul ni-i înfige pe gât”

de | 22.10.2015 19:53 | Dezvăluiri

# Interviu cu organizatorul mitingului antiimigranţi de la Câmpulung

Câteva zeci de persoane au participat duminică la mitingul împotriva cazării imigranţilor la Câmpulung, întrunirea publică transformându-se într-o prezentare a problemelor cu care se confruntă municipiul muscelean. Iar problemele nu sunt puţine, Câmpulungul putând fi dus la distrugere cu bomboana de pe coliva purtată de imigranţi înspre fostul Centru de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi. Manifestarea a fost iniţiată de către omul de afaceri Aurelian Banu, un fost poliţist al cărui tată este legendar printre foştii angajaţi de la uzina ARO.

„O să repetăm aceste mitinguri!”

# Domnule Banu, care sunt motivele pentru care aţi organizat această manifestare?
– Acest miting nu este neapărat unul contra refugiaţilor, ci împotriva situaţiei în care ne-au adus cei care ne conduc. Avem foarte multe de rezolvat, înainte să apară o altă problemă în comunitatea noastră. Nu putem gestiona o altă problemă, în condiţiile în care instituţiile statului se mişcă destul de greu, sunt anchilozate. Vă dau exemplul primarului nostru, demis din februarie. Până în momentul de faţă noi nu avem un reprezentant clar al acestei comunităţii.
# Cum apreciaţi reacţia cetăţenilor la apelul dumneavoastră?
– Am să vă răspund cu câteva versuri din Coşbuc, „Nunta Zamfirei”: „Sunt greu bătrânii de pornit,/ Dar de-i porneşti, sunt greu de-oprit!”. E doar începutul, fraţilor! O să repetăm aceste mitinguri! Pentru că asta e casa noastră, nu plecăm nicăieri, nu avem ce face! O să insistăm până când atât oamenii, cât şi cei care ne conduc o să fie conştienţi de problemele pe care le avem şi o să facem ceva împreună.
# Revenind la problema imigranţilor, cred că ştiţi că există opinii diverse. Un apreciat profesor de istorie din Câmpulung, Claudiu Călcîi, susţine că prezenţa celor de altă naţie poate duce la dezvoltarea economică, culturală, chiar meşteşugărească a zonei…
– Venirea benevolă a străinilor în orice zonă poate fi benefică. Dar acum aceşti străini nu vin de bunăvoie, ci sunt aduşi; aici e paradoxul, aici e aberaţia: ei nu vor să vină la noi, noi nu dorim să-i primim, dar, cu toate astea, statul ni-i înfige pe gât. Deci nu ai cum să beneficiezi de ceva bun de la două persoane care nu vor să stea împreună! Nu contest ce spune profesorul, dar aici e o situaţie aparte. Oamenii ăia nu vor să vină de drag la noi… Vor veni şi or să plece. O să stea ceva timp, dar în acea perioadă, neintenţionând să rămână, nu cred că vor avea mult respect faţă de zonă şi de oameni.
# Vorbeaţi de situaţia dezastruoasă a economiei din Câmpulung. În acest sens, Asociaţia „Salvaţi Muscelul” consideră că primirea imigranţilor ar aduce un plus economic: fonduri europene, creşterea consumului local…
– E posibil… Dar am mai primit şi până acum fonduri europene şi suntem sătui. Am văzut ce a însemnat un proiect pe fonduri europene care ne-a blocat centrul oraşului şi pentru care s-ar putea să plătim de-acum încolo mulţi ani. Pe de altă parte, ce consum să crească în Câmpulung, că vânzările sunt acaparate de supermarketuri, de Kaufland, Lidl, Penny. „Săracii” tot în Germania îşi vor trimite banii, aici este problema.

„E păcat că administrația locală nu înțelege că venim în sprijinul lor”

# A fost prezent un singur ales local la miting. Ce părere aveţi de modul în care reacţionează autorităţile la această problemă? Primarul interimar Liviu Ţâroiu susţine că a trimis un memoriu la Ministerul de Interne, dar nu se ştie dacă a ajuns acolo până acum.
– Este păcat că domnii din administraţia locală nu înţeleg faptul că noi, prin această acţiune, venim în sprijinul lor. Dacă într-adevăr nu doresc să primim refugiaţi aici, atunci, pe lângă acel memoriu, se pot duce şi cu un DVD să arate cum ies oamenii în stradă împotriva primirii refugiaţilor. Cei din politică nu înţeleg că noi încercăm să-i ajutăm prin această acţiune. Simţindu-se cu musca pe căciulă, ei fug de orice adunare publică, mai puţin de cele de la anul, din campanie.
# Aţi primit semnale şi din alte zone – geografice şi sociale – după ce aţi anunţat organizarea acestei manifestări?
– Verbal, multe. Dar sunt sătul de vorbe!
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii