Web Analytics
scris luni, 18.03.2024

Astăzi, membrii Federației Sindicatelor din Comerț protestează la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Federația Sindicatelor din Comerț, federația afiliată CNS Cartel ALFA, declanșează acțiunile de protest.
Luni, 18 martie, între 11:00 – 13:00, angajații din comerț vor protesta în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. 
Prin această acțiune, membrii Federației Sindicatelor din Comerț atrag atenția guvernanților că lucrătorii din comerț au dreptul la condiții de muncă și salarii decente.
Revendicările principale sunt:
1. Scutirea de taxă a tichetelor de masă și de vacanță.
2. Introducerea în codul muncii a coeficienților de ierarhizare și a limitelor maxime și minime ale sporurilor.
3. Indexarea salariilor din mediul privat cu rata inflației simultane cu creșterea salariului minim pe economie pentru a menține echilibrul și pentru a contracara impactul inflației asupra nivelului de trai al angajaților.
4. Un contract colectiv de muncă la nivel național este necesar pentru a standardiza și a proteja drepturile și beneficiile lucrătorilor. În acest fel, se poate îndeplini obiectivul de acoperire a cel puțin 80% din angajați cu prevederile unui contract colectiv de muncă.

Lucrătorii din comerț resimt presiuni atât din partea angajatorilor care adesea îi mențin pe salarii mici, foarte mulți fiind pe minim pe economie, într-un domeniu în care productivitatea muncii este foarte ridicată și profiturile la fel, dar și din partea guvernului care le ignoră doleanțele.

Taxarea suplimentară a bonurilor de masă reduce din veniturile câștigate de lucrători, venituri esențiale care pentru un angajat din comerț fac diferența. Creșterile salariului din sector vin adesea, dacă nu întotdeauna, pe fondul creșterii salariului minim pe economie, oricum la un nivel cu mult sub valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent. Precaritatea lucrătorilor din comerț se observă nu doar în salarizarea scăzută, dar și în presiunile pe care schimbările tehnologice le are asupra profesiei – ascensiunea inteligenței artificiale, creșterea mecanismelor de supraveghere și control, dar și problema productivității.
Citește și:
* Istoricul Pădurii Trivale (1). Piteştiul a primit 165 ha pentru pădure de agrement încă din 1943
* Avocatul Simonei Halep a studiat la Colegiul Pedagogic din Câmpulung
Toate aceste mecanisme ce promit un magazin mai prietenos pentru consumator nu fac decât să ducă la extenuare și la un nivel de stres ridicat în rândul lucrătorilor. În lupta noastră pentru dreptate și echitate socială nu putem ignora contribuția crucială a lucrătorilor din comerț, eroi adesea anonimi, care asigură funcționarea zilnică a economiei. Este timpul să li se ofere recunoașterea și sprijinul cuvenit!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *