Asociaţia “Izvorul Sănătăţii” a căpuşat ani de zile Spitalul din Ştefăneşti

de | 20.01.2011 15:35 | Dezvaluiri

# Fosta directoare a spitalului, dr. Marilena Necula, a înfiinţat un ONG în conturile căruia pacienţii donau sume de bani ca să fie trataţi în spital. Spitalul de Geriatrie şi Boli Cronice “Constantin Bălăceanu Stolnici” din Ştefăneşti dă senzaţia de loc în care nu se întâmplă nimic. Cei care au cunoştinţă de această instituţie ştiu doar că acolo funcţionează un spital pentru vârstnici sau pentru cei care suferă de boli incurabile şi nimic mai mult. Cu toate acestea, în ultimii ani, spitalul a depăşit acest statut devenind singurul din Muntenia care acordă servicii medicale complete vârstnicului, fiind căutat de pacienţi din toate judeţele ţării. Pe înţelesul tuturor, aici se desfăşoară atât activităţi care vizează restabilirea şi îmbunătăţirea stării de sănătate a persoanelor în vârstă, cât şi pe zona îngrijirii bolnavilor cu afecţiuni în stadiu terminal. Pornind de la aceste realităţi s-au făcut investiţii importante atât pe latura strictă a dotărilor medicale, cât şi pe cea a creşterii confortului pacienţilor. Mai mult, la un moment dat, a fost înfiinţată şi o asociaţie non-guvernamentală, „Izvorul Sănătăţii”, cu scopul declarat de a sprijini Spitalul de Geriatrie şi Boli Cronice. Despre această asociaţie, cu sediul chiar în spital, vom vorbi în continuare pentru că există numeroase suspiciuni că banii rulaţi în conturile ei au fost împărţiţi între fosta directoare Marilena Necula şi anumiţi angajaţi.

80 % din angajaţii spitalului, membri în asociaţia „Izvorul Sănătăţii”

Potrivit informaţiilor noastre, circa 80% dintre angajaţii spitalului în frunte cu fostul manager, dr. Marilena Necula, sunt membri fondatori sau membri ai acestei asociaţii. Sunt voci care susţin că, în timp, practicile fundaţiei s-au îndepărtat de la ideea iniţială, mergându-se până acolo încât li se sugera bolnavilor să facă donaţii asociaţiei ca să poată beneficia de serviciile medicale de care aveau nevoie. Cifrele vehiculate se încadrau între 1000 şi 1500 de lei pentru bolnavii care doreau un tratament, să-i zicem normal, şi sume mai mari pentru cei cu pretenţii sporite, cuantumul fiind dat de nivelul acestor pretenţii. În acelaşi context, au existat şi acuzaţii potrivit cărora o parte importantă din aceşti bani erau împărţiţi apoi între membri asociaţiei în funcţie de poziţia acestora în interiorul organizaţiei chiar dacă aceasta este, repetăm, una non- profit. De altfel, fostul manager, medicul Marilena Necula, mulţumea public de câte ori avea ocazia nu numai organismelor locale, judeţene sau centrale care ajutau spitalul, ci şi Asociaţiei “ Izvorul Sănătăţii”, fără a menţiona însă şi legătura dintre aceasta şi instituţia pe care o conducea.

Noua directoare scuipă în sân, când e întrebată de fundaţia doctoriţei Necula

Începând cu data de 10 octombrie 2010, dr. Marilena Necula nu mai deţine funcţia de manager, varianta oficială a schimbării fiind aceea că domnia sa nu mai îndeplineşte criteriul de vârstă impus de lege. Ca urmare a concursului organizat pentru funcţia vacantă, manager al spitalului a devenit Anca Stoiculescu care, de mai bine de zece ani, deţinea funcţia de consilier juridic. Domnia sa a recunoscut existenţa Asociaţiei “Izvorul Sănătăţii” şi faptul că este o organizaţie a angajaţilor spitalului , dar a ţinut să sublinieze că nu are şi calitatea de membru al acesteia. Ca şi cum s-ar fi speriat că ar putea fi legată în vreun fel de treburile sau afacerile acestei fundaţii. Pe un ton ferm, Anca Stoiculescu ne-a declarat că, de când a venit domnia sa în funcţia de director, asociaţia “Izvorul Sănătăţii” a fost scoasă din orice calcul sau parteneriat cu spitalul de la Ştefăneşti şi, mai mult decât atât, doreşte ca numele acestui spital să nu mai fie asociat în vreun fel cu cel al asociaţiei. Vehemenţa noului manager, dar şi faptul că atât Anca Stoiculescu, cât şi directorul medical, dr. Liliana Puţinelu, se delimitează de acest subiect şi refuză să-l comenteze ridică multe semne de întrebare referitor la vechile practici din această instituţie. În plus, şi una şi cealaltă, recunosc că asociaţia  a primit donaţii, în trecut, de la pacienţi care au fost trataţi, ei sau rude ale lor, în spital dar că aceste donaţii s-ar fi canalizat strict pentru nevoile instituţiei, fără a fi condiţionat actul medical. “Haideţi să uităm de această asociaţie, să nu mai legăm numele spitalului de ea. Cel puţin din data de 10 octombrie, de când am preluat eu această funcţie, uitaţi de această asociaţie atunci când vorbiţi de spitalul nostru. Asociaţia nu mai are nicio legătură cu spitalul nostru”, acestea au fost cuvintele pe care managerul Anca Stoiculescu le-a repetat obsesiv pe tot parcursul documentării noastre la Spitalul de Geriatrie şi Boli Cronice “Constantin Bălăceanu Stolnici” din Ştefăneşti.

Un secret bine păzit

La ora actuală, fostul manager, dr. Marilena Necula, care a rămas medic al spitalului, de al cărei nume se leagă toate drumurile care duc la Asociaţia “Izvorul Sănătăţii”, este în concediu şi este de negăsit. Orice dată de contact a domniei sale este păzită mai ceva ca secretele de la Casa Albă, angajaţii spitalului, de la portar la manager, refuzând să dea informaţii despre dr. Marilena Necula şi implicarea sa în activitatea asociaţiei. O secretomanie greu de înţeles, dacă lucrurile sunt curate şi la vedere, aşa cum se susţine la nivel oficial. În ciuda vehemenţei cu care noua echipă managerială neagă orice legături ale spitalului cu Asociaţia “Izvorul Sănătăţii” rămân destule semne de întrebare privind banii care s-au drenat prin conturile acesteia.
(Florin Silvestru)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești
”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești

Festivalul internațional de canto pentru copii și tineret ”Good vibes” s-a desfășurat la Pitești, în perioada 20-21 mai 2022.  La această competiție, s-au înscris peste 200 de copii, din care au rămas 100 de copii, după preselecții, din România, Republica...

Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș
Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a executat lucrări aferente proiectului ”Reabilitare scări publice strada Făgăraș, zona blocurilor E1-E2, E2-E3, E3-E4 - Școala Gimnazială Alexandru Davila, municipiul Pitești, județul Argeș”....


Loading RSS Feed