Web Analytics

ARO a ajuns în sudul Siberiei

de | 31.07.2014 13:24 | Actualitate

# Expediţia patru Români în Siberia are ca ţel descoperirea urmelor româneşti în Gulagul sovietic. După mai multe luni de pregătiri, ARO a plecat într-o nouă expediţie. Pe 30 iunie, trei tineri şi un autoturism fabricat la Câmpulung au plecat într-o călătorie de aproape 40.000 de kilometri, până la Magadan, în estul îndepărtat al Rusiei. Au parcus până acum un sfert din drum.
Expediţia denumită „4 români în Siberia” este realizată de către Ştefan Amarandei, Iulian Ciobănaşu şi Tudor Poşa împreună cu un ARO 243 care a ajuns în 2011 până în Mauritania. Cei trei tineri vor să descopere urmele românilor deportaţi în Siberia, poate chiar urmaşi ai acestora care acum trăiesc în Rusia. Traseul este unul destul de periculos, mai ales că acesta a inclus şi Ucraina.

Dacă prima parte a drumului este inclusă în teritoriul rusesc, la întoarcere românii vor trece şi prin Mongolia, Kazahstan şi Uzbekistan. După o lună de expediţie, temerarii au ajuns undeva prin sudul Siberiei, pe lângă cel mai adânc lac din lume, Baikal. Călătoria se va încheia pe la începutul lunii decembrie 2014. Autoturismul folosit de cei trei români este un ARO 243 cu un motor TD de 95 CP, proprietarul lui fiind geograful Ştefan Amarandei. Maşina a suportat unele modificări în cursul pregătirii pentru expediţie, dar cele mai multe componente sunt originale marca ARO.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii