Web Analytics

Arhitectul Soare iese din carapace

de | 1.04.2021 14:39 | Actualitate, Opinii

E nucleară! Scandalul deja epic cu măgăria WC-ului smart de 400.000 de euro, care a pus Piteștiul ca punct de atracție și de pelerinaj pe harta caricaturistică a Europei, l-a scos din carapace pe arhitectul Pompiliu Soare. Lumea nu mai e interesată de memorialul numit „Închisoarea Pitești”, de Dobrin sau de Pădurea Trivale, ci de cea mai scumpă budă care există de la Londra până în extremul Orient, la Vladivostok. Poate doar prin Dubai sau Qatar să existe toalete cu preț mai piperat, însă acolo sunt construite din puțurile de petrol ale emirilor și șeicilor, nu din banul public. Dar să revin la arhitectul Pompiliu Soare. Înghesuit de golanii banului public, care vor să-i pună în cârcă și în C.V. unul dintre cele mai grosolane rapturi din bugetul Piteștiului, o piață licitată cu nesimțita sumă de aproape 4 milioane euro, omul pare decis să se apere. Și să demonstreze că nu domnia sa este hoțul care trebuie extras din această hazna care dă pe dinafară pe zi ce trece. Iar prin ceea ce dezvăluie în Jurnalul de Argeș, ca urmare și a presiunii publice pe care noi am pus-o constant în ultimele două luni pentru aflarea adevărului, arhitectul Soare deschide larg porțile D.N.A.-ului. Spune explicit că el și echipa de experți au prevăzut în D.A.L.I suma de 200.000 euro pentru WC, precum și o altă soluție tehnică de amplasare a lui, ca să nu efecteze clădirea monument a Muzeului de Artă, numai că prețul a fost dublat în final. Cum? Prin relocări și modificări grosolane ale proiectului. De către cine? Exact asta urmează să afle organele abilitate ale statului. Spune multe arhitectul Soare în paginile ziarului noastru, iar robinetul cu dezvăluiri despre modificarea grosolană a proiectului inițial pare că nu se mai oprește. Astfel, câștigătorul licitației, Valentin Grigorescu, supranumit și „Constructorul în trening”, a decis cu de la sine putere „schimbarea soluției privind structura de rezistență a pavimentului”. Pe românește, a excavat toate straturile până la pământ, inclusiv fundația betonată realizată în urmă cu 10 ani în piață, la lucrarea precedentă. Asta ca să poată turna un alt strat de beton, mult mai gros și, cu siguranță, mai scump. Iar domnul arhitect Soare spune că această modificare făcută de constructor implica obținerea unei noi hotărâri de Consiliul Local, dat fiind faptul că era diferită de prevederea din D.A.L.I.-ul făcut de echipa sa de experți.
Tot arhitectul Soare dezvăluie și cum s-a jucat bambilici cu WC-ul subteran. Acesta era prevăzut inițial sub parcajul de la Teatrul „Davila”, iar ”între piață și parcaj era prevăzută realizarea unui aliniament de arbori pentru a limita vederea și a crea un perete verde, separator”. Mai mult, în D.A.L.I. nu s-a prevăzut liftul costisitor de acum, ci „o platformă ridicătoare pentru persoanele cu handicap, fiind un accent de doar 80 cm deasupra pământului”.
Finalul îl știți și e ca la Radio Erevan. WC-ul n-a costat 200.000 euro, ci 400.000 euro și nu s-a creat spațiu verde, ci s-a distrus spațiu verde prin mutarea amplasamentului de sub parcajul de la Teatrul ”Davila” în părculețul de lângă Muzeul de Artă. Mai mult, pentru schimbarea ampalasamentului lângă un monument de arhitectură – și o spune tot arhitectul Pompiliu Soare – „se impunea obținerea prealabilă a avizului de mediu și a avizului Comisiei de Cultură”. Apropo, să vedem cum o joacă în continuare directorul Cristian Cocea de la Cultură, supranumit și „Cioclul monumentelor” pentru grija deosebită arătată în domeniu. Vă mai miră că s-a modificat inclusiv „soluția prevăzută în D.A.L.I privind refacerea rețelei pluviale”, astfel încât piața a făcut burtă de apă la doar câteva zile după ce a fost deschisă? Sau că „dalele de granit au altă grosime și dimensiune față de cele prevăzute în D.A.L.I, iar montajul este defectuos”? Repet, o spune arhitectul Soare, nu noi, în paginile 4-5 ale ziarului nostru, și vă rog să citiți totul cu mare atenție. Fiindcă, după cum spuneam și la început, deschide larg porțile pentru investigarea întregii afaceri.

Citește și Noua piaţă a primăriei a intrat deja în gura piteştenilor / Bombă! Arhitectul Soare spune că va întreba la Primăria Piteşti de ce i s-au modificat soluţiile din proiect

Citește și Dezvăluiri despre noua Piaţă a Primăriei Piteşti

Citește și Primarul Cristian Gentea: „Valoarea propusă de arhitect pentru toaleta publică era 500.000 de euro, nu 200.000 de euro”

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii