Argeşul iese în lume. Comunitatea Montană Iezer-Muscel a participat la ziua Irlandei

de | 6.04.2011 23:00 | Actualitate

O delegaţie de argeşeni în frunte cu consilierul judeţean Leonard Soare, preşedintele Comunităţii Montane Iezer-Muscel, a făcut deplasarea la Listowel, Irlanda, localitate cu care este înfrăţită, pentru a participa la festivităţile organizate cu ocazia St.Patrick’s Day (17 martie), ziua naţională. Din delegaţie au mai făcut parte primarii Pepenel Nicolae (Bughea de Sus), Poştoacă Damian (Mioarele), Sergiu Cicu, director Casa de Cultură din Câmpulung şi colaboratoarele Comunităţii Montane, Nicoleta Gross şi Mihaela Neagoe. Alături de delegaţia românească au mai participat delegaţii din Irlanda de Nord (Downpatrick, care este înfrăţit cu Listowel încă din 1986), Franţa, Portugalia, Spania, Italia, Ungaria, Letonia şi Polonia. Cu această ocazie s-a semnat şi înfrăţirea dintre localităţile Listowel din Irlanda şi Michalowice (lângă Krakovia) din Polonia. Din Polonia au mai participat şi membrii orchestrei din Michalowice, peste 60 de persoane, care au făcut deplasarea cu autobuzul.

Wellcome Romania

În continuare voi puncta câteva observaţii. # În Irlanda sunt 4,5 milioane de irlandezi, iar în lume, din Australia până în America, sunt restul până la 50 de milioane şi, în opinia tuturor, toţi aceştia vor fi tot irlandezi şi peste o sută de ani, şi peste o mie. Au un extraordinar simţ al identităţii naţionale # Criza nu se simte deloc, privită de noi, pentru că sărăcia arată altfel la venitul minim de 1200 de euro # Localitatea Listowel are cca 3500 de locuitori, dar are 3 hoteluri, muzeu, hipodrom, bibliotecă şi Centru Cultural, toate cu activităţi intense # Însemnul purtat de primarul localităţii, Anthony Curtin, în toate ocaziile festive, este un colan aurit pe care sunt nişte plăcuţe, tot aurite, pe care este trecut numele a 20 de primari anteriori # Toate delegaţiile străine au vizitat oraşul Listowel şi au primit explicaţii de la Jack McKenna, istoric local în vârstă de 92 de ani # La defilarea din centrul localităţii, Leo Soare a fost invitat pe scena oficială, alături de primar şi parlamentarii irlandezi din zonă # Când speakerul oficial a strigat “Welcome Romania”, o familie de arădeni, care se aflau în mulţime, a venit la argeşeni.

Mulţumesc, Irlanda!

Iată în continuare câteva impresii ale participanţilor la ceea ce s-a întâmplat în Irlanda.
Nicolae Pepenel: “Ceea ce este imediat sesizabil la irlandezi e că munca e muncă şi distracţia e distracţie. Nu se face niciun rabat de la calitate, ca să iasă un lucru bun”. Damian Poştoacă, primar Mioarele: “Sunt impresionat de seriozitatea irlandezilor”. John Noble, din Downpatrick, Irlanda de Nord, preşedintele Parteneriatului de Înfrăţire: “Europa poate fi o familie. Prieteniile care s-au legat vor duce la îmbunătăţirea relaţiilor dintre ţări”. Mihaela Neagoe, translator al delegaţiei române: “Irlanda ştie să păstreze tradiţia. Un irlandez nu este irlandez dacă nu bea whiskey irlandez, cu prietenii lui, într-un pub irlandez. În acest program de înfrăţire între comunităţi din UE se poate vedea că românii pot face şi altceva în afară de a fura şi alte fapte reprobabile”. Sergiu Cicu, vicepreşedinte al Comunităţii Montane: “Ca om de cultură, am înţeles, cu bucurie, cum preţuiesc irlandezii actul cultural. La spectacolul susţinut de copiii din Listowel şi vizionat de noi am observat cum fiecare dintre spectatori şi-a plătit biletul, chiar dacă pe scenă erau poate copiii vecinului sau chiar ai lui. Şi toate cele aproape 200 de locuri au fost ocupate”. Leo Soare, conducătorul delegaţiei de români: “Pur şi simplu toată lumea a fost impresionată de modul în care s-a comportat delegaţia de români. Cel puţin când am cântat imnul ţării noastre i-am făcut praf pe toţi. E drept că am avut şi un dirijor bun, pe Sergiu Cicu”.
Cristian Vasile
P.S.
Delegaţia argeşeană mulţumeşte pentru modul excepţional de găzduire primarului Anthony Curtin şi doamnelor Noriela Moriarty şi Cara Trant. Într-una din seri, am fost invitaţii doamnei Moriarty la dânsa acasă, iar evenimentul a fost mediatizat în ziarele locale de a doua zi.

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești
”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești

Festivalul internațional de canto pentru copii și tineret ”Good vibes” s-a desfășurat la Pitești, în perioada 20-21 mai 2022.  La această competiție, s-au înscris peste 200 de copii, din care au rămas 100 de copii, după preselecții, din România, Republica...

Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș
Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a executat lucrări aferente proiectului ”Reabilitare scări publice strada Făgăraș, zona blocurilor E1-E2, E2-E3, E3-E4 - Școala Gimnazială Alexandru Davila, municipiul Pitești, județul Argeș”....


Loading RSS Feed