Web Analytics

Argeşul a pierdut o mare personalitate. Înmormântare impresionantă şi onoruri militare pentru cel care a fost Şerban Valeca

de | 19.05.2022 13:00 | Actualitate, Politica si Administratie

Durere fără margini, marți 17 mai, pentru familia, prietenii și fosți colegi din cercetare nucleară, politică și din mediul universitar ai lui Șerban Valeca. Fost președinte al PSD Argeș, ministru, parlamentar, specialist în domeniul nuclear, fost director al ICN și profesor la Universitatea Pitești, Șerban Valeca a fost condus pe ultimul drum cu onoruri militare.

Sute de persoane au fost prezente în curtea Bisericii ”Mavrodolu” din Pitești pentru a-și lua rămas bun de la cel care a fost și președintele Federației Române de Karate Tradițional. Au fost momente apăsătoare și imagini triste în curtea bisericii, acolo unde colegi de breaslă, prieteni și foști studenți i-au adus un ultim omagiu senatorului.
Tristețea și durerea s-au citit și pe chipurile zecilor de primari și politicieni PSD care au venit să-și ia rămas bun. Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, primarul Cristian Gentea, fost coleg în cercetarea nucleară cu răposatul, dar și deputatul Simona Bucura-Oprescu au dus coroane și au asistat la slujba de înmormântare oficiată de un sobor de 20 de preoți, în timp ce și-au amintit despre ceea ce a însemnat Valeca pentru județul Argeș. Alături de ei au fost, sosiți de la București, senatorul Paul Stănescu, secretar general al PSD, precum și fostul ministru el Educației și coleg cu Șerban Valeca în mai multe guverne, Ecaterina Andronescu.

Citește și Alexandru Rafila, la înmormântarea lui Șerban Valeca: „L-am apreciat pentru toată activitatea lui ca om de știință”

De asemenea, a fost prezent și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a venit de la București pentru a-și lua rămas bun de la Șerban Valeca. Rafila a fost însoțit de consilierul prsonal, dr Dan Manu, un apropiat al marelui dispărut. „Am venit să-mi iau rămas bun de la Șerban Valeca, pe care îl cunosc de foarte mult timp, pe care l-am apreciat pentru toată activitatea lui ca om de știință și cred că lucrul acesta e cel mai important. A reușit să dobândească respectul comunității argeșene, muscelene și, de ce nu, și la nivel național”, a declarat Alexandru Rafila.

Împreună cu Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, Alexandru Rafila a a ținut un discurs impresionant la căpătâiul prietenului său. La funeralii au mai fost prezenți Constantin Nicolescu, cel care l-a și promovat în politica mare, în guvernul PSD, pe Șerban Valeca, precum și fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc.
Soția, fiica și nepoata lui Șerban Valeca au stat în permanență lângă căpătăiul marelui dispărut. L-au plâns pe cel care a fost soț, tată și unchi pentru ele. Cele trei nu s-au dezlipit de cortegiul funerar nici în drumul spre Cimitirul ”Sfântul Gheorghe”. Șerban Valeca a fost condus pe ultimul drum cu onoruri militare și sunet de trompetă.

Citește și Marcel Ciolacu: ”Șerban Valeca, un om de calitate deosebită care a contribuit la dezvoltarea social-democrației”

Șerban Valeca a încetat din viață pe 15 mai, la vârsta de 66 de ani. Fostul senator suferea de cancer și s-a luptat mai bine de doi ani cu boala. El a fost internat în Spitalul Județean, dar le-a cerut medicilor să-l externeze, pentru că își dorea să fie aproape de familie în ultimele zile din viața sa. De mare ajutor soției și fiicei lui Șerban Valeca în aceste zile a fost inginerul Ionuț Boțârcă, care a fost cununat de marele dispărut.
Șerban Valeca a avut trei mandate de senator, a fost președinte al PSD Argeș, cercetător și profesor universitar. A fost președintele Federației Române de Karate Tradițional și director general al Institutului de Cercetări Nucleare Pitești.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole