Web Analytics
scris joi, 23.05.2024

Ana Blandiana a povestit cum a supraviețuit soțul ei la cutremurul din ’77: „A fost îngropat sub dărâmături”

Ana Blandiana a povestit cum a supraviețuit soțul ei, Romulus Rusan, la cutremurul din ’77. Blocul în care locuiau la vremea respectivă s-a prăbușit complet, iar scriitorul a fost îngropat sub dărâmături, potrivit viva.ro. El era singur în acea noapte, deoarece poeta era internată în spital, după ce suferise o criză de ulcer.

Ana Blandiana a povestit cum a supraviețuit soțul ei la cutremurul din ’77: „A fost îngropat sub dărâmături”

Blocul în care locuiau ei s-a prăbușit complet, iar scriitorul a fost unul dintre cei doi supraviețuitori. Ea nu era acasă când a avut loc tragedia, ci era internată în spital. Întâmplarea face că medicii îi amânaseră externarea din acea zi. „Noi stătusem într-un bloc care s-a dărâmat la cutremur. Soțul meu fusese acasă și a fost îngropat sub dărâmături, a scăpat. Din blocul nostru au murit 300 de oameni și au scăpat în total în jur de 10, cu toți cei care erau plecați de acasă. Eu eram în spital, avusesem o criză de ulcer. Din cei care fuseseră acasă, scăpaseră numai doi. El și un copil, căruia îi muriseră și părinții și bunicii, iar el rămăsese sub o masă. A fost chiar un miracol”, a povestit Ana Blandiana.

Citește și: Fondatoarea Magiunului de Topoloveni, Bibiana Stanciulov, în proces cu Metro: „Influenţele sunt foarte mari. Se luptă doi mamuţi”

Ana Blandiana și soțul ei, Romulus Rusan, au avut o căsnicie de peste cinci decenii. Cei doi au fost despărțiți de moartea scriitorului, în 2016, la vârsta de 81 de ani. El a fost printre primii fondatori ai organizației nonguvernamentale Alianța Civică, dar și director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

„Am început fără să avem niciun ban, fiind considerați inamici publici”

În timpul Revoluției din 1989, Ana Blandiana s-a luptat pentru libertate. Scriitoarea gonea pentru a face rost de antibiotice pentru persoanele rănite în urma ciocnirilor violente de la Timișoara. „Când a murit soțul meu, am publicat o carte la memorial în care prima parte erau textele și interviurile lui de-a lungul anilor în care el a fost principalul artizanal al memorialului, și partea a doua …. s-a scris enorm la moartea lui. Le-am publicat pe toate astea la un loc și am botezat cartea. Am început fără să avem niciun ban, fiind considerați inamici publici, conduceam Alianța Civică care scotea 100.000 de oameni în stradă împotriva guvernului. Toate s-au întâmplat pentru că a vrut Dumnezeu”, a spus ea în cadrul aceluiași interviu.

Citește și: Fostul director al CDC: „Am un număr de oameni care sunt foarte bolnavi și nu au avut niciodată Covid, dar sunt bolnavi din cauza vaccinului”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...