Ample lucrări edilitare în comuna Bascov

de | 13.08.2015 18:43 | Politica si Administratie

Este perioada concediilor, dar administrația locală din Bascov nu are odihnă, ba dimpotrivă, derulează în această perioadă ample lucrări de construcții de interes public. Fie că este vorba de extinderea rețelei de canalizare, trotuare generoase sau modernizarea școlilor, echipele de muncitori și utilaje au împânzit comuna și lucrează în ritm alert pentru finalizarea lucrărilor la termenul scadent cerut de proiectele, în mare parte cu fonduri europene, prin care s-a reușit accesarea sumelor către diferitele obiective. Am luat zilele trecute pulsul numeroaselor lucrări în localitatea învecinată Piteștiului cu cel mai înalt grad de urbanizare.

Reţeaua de canalizare gravitațională se va extinde pe 19,4 km

Lucrările la proiectul de reabilitare, modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare realizat de administraţia locală în colaborare cu SC Apă Canal 2000 SA este în plină desfăşurare. Prin intermediul proiectului „Reabilitarea şi extinderea conductelor de aducţiune, reţelei de distribuţie şi reţelei de canalizare în aglomerare Piteşti, localităţile Merişani şi Bascov”, în comuna Bascov vor fi executate lucrări atât la reţeaua de canalizare cât şi la reţeaua de apă. Pe reţeaua de apă se au în vedere următoarele lucrări: reabilitarea reţelei de distribuţie apă pentru aproximativ 4,8 km (inclusiv subtraversări), instalare cămine pe conducte, hidranţi de incendiu şi contorizare consumatori, execuţia a 3 puncte de măsură clor şi presiune. În ceea ce priveşte canalizarea, investiţiile vizează următoarele lucrări: extinderea reţelei de canalizare gravitaţională pentru aproximativ 19,4 km (inclusiv subtraversări), instalare cămine pe conducte şi racordare consumatori, execuţia a 9 staţii de pompare apă uzată şi execuţia conductelor de refulare aferente în lungime de aproximativ 3,4 km (inclusiv) subtraversări. Proiectul face parte dintr-unul mai amplu, „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată” implementat de SC Apă Canal 2000 SA, operatorul regional pentru judeţul Argeş, proiect de care beneficiază aproximativ 224.000 de argeşeni, printre care şi locuitorii comunei Bascov. Proiectul, finanţat în cadrul programului Operaţional Sectorial Mediu prin Axa prioritară 1 – „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată” are o valoare totală eligibilă de 434.205.197 lei, dintre care 324.736.033 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin fondul de Coeziune.

Amenajarea trotuarelor de-a lungul drumurilor naţionale

Un alt front pe care se lucrează intens în această perioadă este amenajarea trotuarelor de-a lungul drumului naţional Piteşti-Curtea de Argeş dar şi DN7 Piteşti-Rm Vâlcea. În ciuda caniculei, muncitorii avansează în ritm rapid, construindu-se circa 200 de metri de trotuar pe zi astfel încât în scurt timp comuna va avea peste 10 km de trotuar astfel: 4 kilometri de la primăria Bascov până la graniţa cu Dobrogostea pe DN 7C şi 6,2 kilometri pe DN 7, de la ieşire din Pasaj până la Unitatea Militară. Investiţia este realizată din fonduri de la bugetul local.

Școala de la Valea Ursului își va primi elevii în spații modernizate

Și pentru că noul an şcolar se apropie cu repeziciune, administraţia locală le pregăteşte şcolarilor surprize foarte plăcute și utile. Este vorba despre reabilitarea şi modernizarea şcolilor de pe raza comunei, astfel încât cei mai mici cetăţeni ai Bascovului să aibă condiţii optime de învăţat în spaţii educaţionale adecvate secolului în care trăiesc, ceea ce, din păcate, nu se întâmplă în alte localităţi ale judeţului. Astfel, după câteva luni de muncă, Şcoala Valea Ursului a devenit de nerecunoscut în sensul bun. Totul este nou: pereţii, geamurile, tavanul, podeaua, grupurile sanitare… „Lucrarea va fi gata până pe 30 august. Din toamnă, copiii din Valea Ursului vor putea intra în noile clase”, spune primarul Gheorghe Stancu. Comuna Bascov a obţinut fonduri nerambursabile Regio în cadrul Axei prioritare 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiprea infrastructurii educaţionle preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă” pentru proiectul cu titlul „Reabilitare şcoală generală cu clasele I-VIII Valea Ursului-comuna Bascov, judeţul Argeş”. Contractul de finanţare vizează îmbunătăţirea şi sprijinirea infrastructurii educaţionale, potrivit nevoilor şi resurselor specifice. Cu ajutorul fondurilor nerambursabile Regio se doreşte asigurarea unui proces de învăţământ de calitate, la standarde europene şi creşterea gradului de participare a elevilor la educaţie. Contractul are o valoare totală de 3.379.868,59 de lei, dintre care valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.218.785, 25 lei (1.885.967,46 lei reprezintă fonduri nerambursabile FEDR, 288.442,08 lei fonduri de la bugetul naţional iar 44.375,71 lei cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.) Cu sprijin nerambursabil Regio, se vor realiza lucrări de reabilitare exterioară și interioară a școlii cu clasele I-VIII, Valea Ursului. Totodată, proiectul vizează îmbunătățirea confortului termic, prin crearea unui sistem modern propriu de încălzire economic și eficient și dotarea cu mobilier modern a noilor săli de clasă precum și a laboratoarelor. De asemenea, fondurile Regio vor permite dotarea unității de învățământ cu sisteme informatice și didactice moderne. Prin implementarea acestui proiect se urmărește crearea de șanse egale de educație a elevilor din comuna argeșeană Bascov și diminuarea ratei abandonului școlar în rândul copiilor proveniți din categorii defavorizate.

A început şi reabilitarea Şcolii Bascov

După șase luni de proceduri de achiziție publică, va fi materializat contractul de execuție pentru obiectivul de investiție, modernizare și reabilitare a Școlii cu clasele I-VIII de la Bascov, cu cele două corpuri de clădire. Lucrările au demarat luni 10 august și beneficiază de finanțare europeană, iar în procent de 10% de fonduri de la bugetul local, suma totală fiind de 34 miliarde lei. Lucrările vor fi finalizate în șapte luni, urmând a fi reabilitate instalațiile sanitare, electrice, sistemul de încălzire, înlocuirea pardoselii și a tâmplăriei, a acoperișului și construirea unui miniteren de fotbal și baschet. Pe perioada lucrărilor, elevii vor fi transferați la școala de la Valea Ursului. 
Material realizat de Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii