Web Analytics

America în 21 de zile

de | 8.10.2014 17:55 | Actualitate

Tocmai m-am întors dintr-o călătorie fascinantă în America. De-a lungul a trei săptămâni, răstimp în care am vizitat trei state ale SUA, California, Nevada și Arizona, plus patru metropole, San Francisco, Las Vegas, Los Angeles și San Diego, am forjat aproape zilnic Facebook-ul. Am recurs la postări de tip sandwich, mini-texte împachetate în fotografii, povestind pe unde am fost, cu cine m-am întâlnit și ce am văzut. Mai în glumă (sau poate chiar în serios), sesizând cât de tare m-a prins flama acestui voiaj peste Atlantic, unii amici s-au (și m-au întrebat) dacă mai am de gând să mă întorc în țară. Uite că m-am întors! Și nu doar că m-am întors, dar o să și povestesc într-un serial ce am văzut și mai ales ce am înțeles eu din America, în cele 21 de zile petrecute acolo.

Revederea cu părintele Alecse de la biserica din Verdugo

În SUA am călătorit împreună cu prietenul meu, consilierul județean Leonard Soare, care a avut o motivație în plus atunci când a venit cu ideea acestei expediții peste ocean, dacă îmi este permis s-o denumesc așa.  În 1991, Leonard a trăit vreme de 6 luni în Los Angeles, la unchiul său, regretatul Josef Anghioiu, și a dorit neapărat să revadă acele locuri și să meargă la biserica din districtul Verdugo, să aprindă o lumânare în memoria acestuia. Visul i s-a împlinit pe 21 septembrie, într-o zi de duminică, la 23 de ani după ce pusese pentru prima dată piciorul în America. La slujba ținută în fața comunității române din Los Angeles, părintele protopop Constantin Alecse de la biserica „Sfânta Treime” din Verdugo i-a făcut o primire elogioasă consilierului județean Leonard Soare, invitându-l să ia cuvântul și să se adreseze celor prezenți. Mai mult, părintele protopop Alecse și-a reamintit că Leonard, împreună cu venerabilul său unchi Josef Anghioiu, stătea, și în urmă cu 23 de ani, în aceeași bancă în care se așezase și acum. Foarte emoționat, Leonard a evocat cele șase luni petrecute în 1991, în Los Angeles, precum și eforturile părintelui Alecse de a menține treaz spiritul românesc în comunitatea de atunci și, la final, în aplauzele celor prezenți, a mulțumit pentru primirea făcută. 

Primirea de la Consulatul General al României din Los Angeles

Un alt episod important, în calendarul călătoriei noastre în America, a fost primirea mea și a lui Leonard la Consulatul General al României din Los Angeles, în data de 19 septembrie. Am stat peste trei ore la discuții, atât cu domnul consul general, Excelența Sa Eugen Chivu, cât și cu consilierul pe probleme economice și de afaceri, dl. Gabriel Duțu. Am vorbit despre multe. Despre comunitatea română din California, despre oportunitățile de promovare a României, dar și a  județului Argeş în SUA, mai ales că domnul consilier Duțu știa deja despre cele peste 40 de proiecte de înfrățire realizate de Leonard Soare, în calitate de președinte al Comunității Montane Iezer Muscel, între localități din Argeș și unele similare din spațiul Uniunii Europene.
De altfel, tot domnul consilier Gabriel Duțu a avansat ideea unui proiect de înfrățire similar între un oraș din California și unul din județul Argeș. Am întâlnit români deosebiți în California. Îi amintesc pe soții Mariana și Dan Nițescu din San Francisco, pe fostul boxer de la SC Muscelul și care locuiește acum în Los Angeles, Răzvan Cojanu, deținător al centurii cu diamante în versiunea WBO sau pe fostul ziarist argeșean, Wilfried Bărleanu, acum inginer de nave la San Diego și specialist în reparația de submarine. Despre toți aceștia și despre altele vă voi povesti în serialul pe care îl încep în această ediție a Jurnalului de Argeș și pe care l-am intitulat „America în 21 de zile”.
Gabriel Grigore

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii