Web Analytics

Alina Gorghiu: „România va fi alături de Republica Moldova și în 2023”

de | 20.01.2023 18:06 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Astăzi, la Pitești, la Hotel Ramada, s-a desfășurat ședința comună a Comisiilor juridice ale Senatului României și Parlamentului Republicii Moldova.  Alina Gorghiu, președinta Senatului, a anunțat cu această ocazie că România va fi alături și în acest an de Republica Moldova.

Citește și: ISU Argeș: ”Sângele nu poate fi cumpărat sau fabricat, ci numai donat”

„Mă bucur că sunt astăzi aici, mai ales că ieri am avut o întrevedere și cu președintele Parlamentului de la Chișinău, domnul Igor Grosu. Vă urează succes în aceste zile! Sunt acțiuni care arată că relațiile dintre cele două țări sunt mai strânse ca niciodată, inclusiv la nivel parlamentar. Integrarea europeană, menținerea reformelor, asigurarea rezilienței energetice sunt obiective prioritare pentru Republica Moldova. România sprijină cu tot ceea ce poate în acest sens, miza comună, imediată, fiind menținerea stabilității Republicii Moldova. România sprijină ferm și traseul european al Republicii Moldova. Un succes, important: primirea de statut de candidat din partea UE, o responsabilitate istorică și o șansă unică care nu trebuie irosită. Democrația Republicii Moldova poate fi mai puternică doar în Europa.

Azi, mai facem un pas înainte în relațiile dintre cele două state. Felicit toți parlamentarii implicați, pe cei doi președinți de comisii juridice, dna Olesea Stamate și dl Cristian Niculescu – Țăgârlaș, pentru că duc mai departe, azi la Pitești, tradiția ședințelor comune și pentru că au stabilit două teme foarte importante: educația juridică în școală și compatibilizarea profesiilor juridice din România și Republica Moldova.Trebuie să construim împreună pentru viitor. În acest sens, educația juridică a tinerilor este esențială. Pentru a ține direcția corectă, pentru a forma cetățeni dedicați statului de drept, domniei legii, care au o mentalitate democratică și europeană.

Citește și: Sărăcie. Mulți români nu-și permit nici produse ieftine!

În noiembrie 2022, Ministerul Justiției a încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație şi Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România. Cu scopul de a promova educația juridică la toate nivelurile de învățământ: primar, secundar, liceal și universitar. Un proiect ambițios la care sunt chemați să participe reprezentanții tuturor profesiilor juridice: magistrați, avocați, notari publici, executori judecătorești, mediatori, practicieni în insolvență, consilieri juridici, reprezentanți ai societății civile, cu studii în domeniul juridic… dar am remarcat lipsa Parlamentului din acest protocol … și cred că putem remedia acest lucru!

Citește și: Un fost fotbalist a pierdut lupta cu cancerul. Avea doar 36 de ani

Una dintre temele foarte dragi mie despre care tinerii au cerut detalii a fost cea a introducerii votului la 16 ani. Și cred că întărirea educației lor juridice este o etapă importantă pentru aceasta! E important să știe cum funcționează statul român, care sunt instituțiile cheie, ce e cu Constituția, cu drepturile și libertățile lor.

În ceea ce privește compatibilizarea profesiilor juridice din România și Republica Moldova, avem un bilanț de succes: acord privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, schimbul de bune practici în domeniul profesiilor juridice, reuniuni de lucru la nivelul notarilor, avocaților… executorilor judecătorești. Reformele în domeniul justiției în Republica Moldova sunt esențiale pentru integrarea europeană. 

Citește și: ISU Argeș: Măsuri preventive pentru minivacanța prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române

În încheiere, aș vrea să folosesc acest cadru oficial pentru a mă referi la o idee la care țin mult, mai ales că doamna președintă Stamate este aici. În 2022, am participat la Chișinău la un eveniment foarte frumos, lansarea Platformei femeilor deputate din Republica Moldova. La 1 noiembrie 2022, doamna Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a participat la Conferința internațională de la București privind egalitatea de gen. Ca o continuare a acestor demersuri, vă informez că am adresat domnului Grosu propunerea de a organiza și o reuniune a Platformei femeilor deputate din Republica Moldova cu femeile parlamentar din România! Aș fi încântată să o găzduiesc la Senat sau să mergem la Chișinău și cred că ar fi un eveniment de suflet pentru toți românii”, a spus Alina Gorghiu la ședința de la Ramada.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *