Alina Gorghiu: „Reducerea risipiei generează facturi mai mici”

de | 19.09.2022 15:23 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Preşedinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu a anunţat că în Biroul permanent al forului legislativ a fost aprobat un memorandum care prevede măsuri de creştere a eficienţei energetice şi reducerea a consumului de energie în instituţie.

„Senatul își desfășoară activitatea în a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, deci avem mult spațiu de încălzit, multe ferestre, multe terase, multe candelabre, multe echipamente. Trebuie să luăm măsuri pentru a eficientiza consumul energetic peste tot.

Citește și: Senatoarea Alina Gorghiu, la deschiderea noului an școlar: ”Fiecare elev, indiferent dacă învaţă la o şcoală din rural sau urban, poate avea şanse egale la educaţie”

Este o perioadă în care trebuie să fim atenți cu banii. Senatul nu face altceva decât ar face orice om chibzuit care dorește să reducă facturile.

Este important ca înainte de a le recomanda oamenilor să reducă risipa de energie, autoritățile publice să dea exemplu.

Subliniez: măsurile de economisire nu sunt obligatorii pentru populație ci sunt măsuri de solidaritate cu Europa în criza energetică. Nu vor exista factori de coerciție (ex: amenzi, pedepse). Nu se face nimic cu forța, nu se vor face întreruperi ale furnizării de energie.

Reducerea risipei de energie este doar o recomandare, o încurajare, pe care o face Comisia Europeană și o fac guvernele tuturor statelor membre pentru că toată lumea dorește facturi mai mici.

Citește și: Alina Gorghiu, despre partenerii de coaliție de la PSD: “Măresc salarii din gură și vor să puncteze electoral”

Este mult loc pentru măsuri de eficiență energetică pentru că în prezent Palatul Parlamentului consumă cât un mic oraș.

Sunt dificultăți dar și oportunități cu această clădire mare: avem spațiu pentru panouri fotovoltaice de exemplu.

O mare parte din investițiile pe care le vom face vor avea efecte permanente de eficiență energetică. Avem o obligație nu doar în iarna aceasta ci față de modul în care consumăm resursele planetei și față de copiii noștri.

Să știți, în ultimii ani au mai fost luate măsuri: becurile vechi deja au fost înlocuite cu surse tip led în proporție de 98% ceea ce a dus la o reducere de peste 60% a consumului.

Tot ce s-a făcut pentru înlocuirea instalațiilor de aer condiționat, aparatelor frigorifice, televizoarelor – de ani de zile se aduc echipamente din clase energetice cu eficiență sporită.
S-a adoptat un memorandum în acest sens în Biroul Permanent al Senatului”, a transmis Alina Gorghiu.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *