Web Analytics

Alina Gorghiu, în vizită la Complexul de tip familial Valea Mare, din Ștefănești

de | 17.08.2022 13:11 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Președinta Comisiei de anchetă a Senatului privind investigarea abuzurilor împotriva minorilor din centrele aflate în subordinea DGASPC-urilor, Alina-Ștefania Gorghiu, a vizitat, miercuri, Complexul de tip familial Valea Mare, din Ștefănești. A jucat remi și a admirat creațiile origami ale copiilor. A fost însoțită de reprezentantele conducerii DGASPC Argeș, Tatiana Eftime și Iuliana Matei, precum și de reprezentanta organizației „Salvați Copiii”, psiholog Mihaela Dinu, și de psiholog Georgeta Marinescu.

Abuzurile, neglijarea și exploatarea copiilor reprezintă o realitate în societatea românească


„Emoții multe astăzi la Ștefănești, unde m-am aflat în mijlocul copiilor și tinerilor din centrul rezidențial de aici. Sunt trei case familiale, în care se află 19 beneficiari cu vârste cuprinse între 7 și 22 ani, și un centru de îngrijiri paleative, în care 12 copii au asigurate îngrijiri speciale. M-am bucurat că am jucat o partidă de remi și că mi-au arătat lucrările lor origami. Pentru mine, toți sunt speciali, pentru că avem multe de învățat de la ei, de la puterea lor de a merge mai departe. I-am invitat să continue cu arta origami cu promisiunea că, la ziua lui Moș Crăciun, care se va organiza și anul acesta la Senatul României, vor avea un stand pentru a-și expune spre vânzare lucrările.
Ca ei, sunt mulți alții în întreaga țară și cu toții au nevoie de sprijinul nostru. Numai în Argeș, în cele 27 de servicii de tip rezidențial, sunt peste 200 de copii și tineri.
Abuzurile, neglijarea și exploatarea copiilor reprezintă o realitate în societatea românească. A închide ochii sau a trece sub tăcere nu este soluția și, cu atât mai mult, reacția normală. Datoria este de a îndrepta ce nu funcționează corect sau la parametri optimi. De aceea am și solicitat Senatului, la începutul sesiunii trecute, constituirea unei Comisii de anchetă. Ședințele au fost publice și acolo șefi de DGASPC-uri, reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, ai MAI, de la Cancelaria prim-ministrului, de la CSM, Procurorul general, Avocatul Poporului, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați, ONG-uri au pus toate cărțile pe masă. Acum, se derulează o altă etapă. Toți membrii Comisiei mergem în teren, la centre rezidențiale din întreaga țară, pentru a discuta cu toți cei implicați, inclusiv cu beneficiarii acestor servicii de protecție. La final, va fi elaborat un raport cu toate concluziile.
Poate la acest moment nu avem resursa suficientă de specialiști care să lucreze cu acești copii și tineri. E nevoie de psihoterapeuți în sistem! Și legislația are nevoie de îmbunătățiri și ajustări, de măsuri de prevenție, de măsuri care să îi ajute ulterior să se integreze în societate și profesional… Un lucru este sigur: întotdeauna este loc de mai bine! Asigur toți actorii implicați că voi spriijini orice demers pentru ca acești copii și tineri să primească în centre afecțiune, siguranță și curaj să facă față vieții”
, a declarat Alina Gorghiu.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *