Web Analytics
scris miercuri, 24.12.2014

Alina Gorghiu: „Îmi fac toate Crăciunurile în Argeş”

# Exclusivitate. Interviu cu noul preşedinte PNL.
După cum se știe, Alina Gorghiu a fost aleasă săptămâna trecută președinte al PNL, preluând ștafeta de la Klaus Iohannis. Prin alegerea sa, Alina Gorghiu a stabilit mai multe premiere: prima femeie președinte din istoria liberalilor, cel mai tânăr președinte al PNL și totodată primul președinte argeșean al liberalilor după 80 de ani. Absolventă a Colegiului Vlaicu Vodă din Curtea de Argeș și a Universității din Pitești, Alina Gorghiu ne-a acordat un interviu în exclusivitate în care vorbește despre prezentul și viitorul PNL, dar și despre Argeș.

Alina Gorghiu: „Îmi fac toate Crăciunurile în Argeş”

„Putem îndrăzni să credem că am putea începe reconstruirea gloriei liberale de odinioară”

# În 1934, Dinu Brătianu era ales preşedinte al PNL. După 80 de ani, PNL are din nou un preşedinte argeşean. Să luăm asta ca pe un semn bun pentru reconstruirea gloriei liberale de odinioară?
– În 2014, Partidul Național Liberal a dat primul președinte liberal din istoria post-decembristă. Asta înseamnă, practic, că putem îndrăzni sa credem că am putea începe reconstruirea gloriei liberale de odinioară, cum spuneți dumneavoastră. Eu am imensa onoare și în același timp responsabilitate enormă ca președinte proaspăt ales al vechiului Partid Național Liberal și co-președinte al marelui PNL și sunt convinsă că liberalismul este cel care poate face România să progreseze.
# Ce îi lipseşte actualului PNL ca să recapete gloria de pe vremea Brătienilor?
– Actualul PNL are toate atuurile pentru a valorifica la maxim contextul politic favorabil în care se află PNL. În interiorul PNL există voința politică de a demonstra că putem răspunde exigențelor electoratului, care în noiembrie a dovedit că este unul matur și cu așteptări înalte. În calitate de co-președinte al PNL, îmi asum că toate deciziile noastre, toate acțiunile politice vor reflecta dorința românilor de îmbunătățire a întregului exercițiu politic democratic, nevoia de resetare a imaginii politice, a standardelor discursului în politică. Nu va fi însă o muncă ușoară și sunt perfect conștientă de asta. Este nevoie de multă determinare pentru a păstra direcția corectă pe care am ales-o, este nevoie de intransigență pentru a nu accepta nicio abatere de la respectarea unui principiu fundamental: politica trebuie făcută pentru binele public, nu pentru grupuri de interese.

„Am mulți prieteni peste tot în Argeș”

# Fiind argeşeancă la origini, nu pot să nu vă întreb şi legat de părerea dumneavoastră despre actualii membri din PNL Argeş. În ce relaţii sunteţi ei?
– Îi cunosc bine nu numai pe colegii mei de la PNL Argeș, ci și pe liderii celorlalte organizații județene ale partidului. Îmi propun să fiu un președinte care aplică principiul conducerii colegiale și consultative, iar în acest sens vreau să implic cât mai mult liderii filialelor în luarea deciziilor importante pentru PNL. Ei reprezintă, în esență, interfața directă intre membrii de la baza partidului şi forurile de conducere.  În ceea ce privește conducerea PNL Argeș, am o relație de colaborare excelentă cu aceasta, sunt colegă în Camera Deputaților cu Theodor Nicolescu… Am pe scurt mulți prieteni peste tot în județul Argeș.
# S-a spus despre dumneavoastră că sunteţi un politician predispus să pacifice. Nu este spiritul pacifist un risc raportat la actuala clasă politică predispusă la conflicte şi violenţe verbale?
– Românii s-au săturat de ceartă, de conflicte și violențe verbale expuse la televizor. Și au arătat asta alegând un președinte, în persoana domnului Klaus Iohannis, care, supus celei mai agresive campanii electorale, a răspuns tot timpul cu eleganță. Eu cred că am demonstrat că poți să faci politică, să te bați pentru ideile și proiectele tale fără să ridici tonul la adversarul tău, fără să recurgi la un limbaj violent în spațiul public. Da, eu am un alt tip de abordare, mai pacifist cum spuneți dumneavoastră, care sunt convinsă că dă roade, că are efecte benefice și în niciun caz nu consider că e un risc. Cred că dialogul este cheia succesului în democrație, nu impunerea poziției prin forță și violență verbală.
# Dintre cele 87 de cabinete ale României, 30 au fost conduse de premieri liberali. Vă interesează să fiţi premierul liberal cu numărul 31 într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat?
– Cred că în politică pașii trebuie făcuți treptat. Nu mă gândesc la ocuparea funcției de prim-ministru. Preocuparea mea în acest moment este să conduc, împreună cu domnul Blaga, Partidul Național Liberal, să îndeplinesc obiectivele pe care le avem, preluarea guvernării și crearea premiselor pentru câștigarea alegerilor locale și generale din 2016 în interesul cetățenilor.
# Cât a contat educaţia primită în Argeş în formarea dumneavoastră?
– Foarte mult! Am o mare emoție gândindu-mă la școala generală, la oameni extraordinari ca domnul învățător Voicescu sau dirigintele Traznea, la viața de liceu, este definitorie pentru evoluția profesională și umană a fiecărei persoane orice experiență, iar eu tot timpul voi face recurs la tot ce este pentru mine etapa Curtea de Argeș. Și să știți că nu ratez niciun Crăciun cu părinții mei! Îmi fac toate Crăciunurile în Argeș.
Interviu realizat de Denis Grigorescu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...