Web Analytics

Aleşii câmpulungenilor, etalon de dispreţ faţă de cetăţeni

de | 18.02.2016 10:29 | Politica si Administratie

# Consilierii municipali nu ţin audienţe şi nici nu îşi prezintă activitatea

La începutul acestui an, inspectori din cadrul Prefecturii Argeş au descins la Primăria Câmpulung, vizita de o zi fiind caracterizată drept acţiune de control. Deşi speranţa celor de la PNL consta în verificarea drastică a activităţii primarului interimar Liviu Ţâroiu, oamenii lui Mihail Oprescu s-au aplecat asupra comportamentului celor aleşi în raport cu indicaţiile legale. Astfel s-a concluzionat faptul că cei 19 care conduc Câmpulungul au imense şi intense dureri în cot în relaţia cu cetăţenii.
Echipa de control a urmărit respectarea obligaţiilor legale ale aleşilor locali şi funcţionarilor publici de a depune declaraţiile de avere şi interese, modul de întocmire şi ţinere a registrului declaraţiilor de avere şi de interese, asigurarea caracterului public al declaraţiilor, precum şi alte obligaţii ale aleşilor locali, aşa cum sunt prezentarea rapoartelor de activitate şi organizarea de întâlniri cu cetăţenii. Şi iată care au fost concluziile:
– În urma verificărilor făcute rezultă faptul că sunt completate declaraţii de avere şi de interese de către aleşii locali după alegerile din iunie 2012. Publicitatea declaraţiilor de avere şi interese se asigură prin afişare pe pagina proprie de internet a Primăriei Câmpulung.
– Nu a fost identificat un raport anual privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale care să fie prezentat de către primar.
– S-a constatat că viceprimarul şi consilierii locali nu au îndeplinit obligaţia statutată de a prezenta rapoarte anuale de activitate, pentru a fi făcute publice prin grija secretarului.
– Nu toţi consilierii locali au organizat periodic întâlniri cu cetăţenii, cel puţin o dată pe trimestru, nu au acordat audienţe şi au prezentat Consiliului Local o informare cu privire la problemele ridicate la întâlnirile cu cetăţenii.
– Comisiile de specialitate ale Consiliului Local Câmpulung nu au respectat obligaţia de a prezenta un raport anual de activitate, care să fie făcut public prin grija secretarului unităţii administrativ teritoriale.
– Aleşii locali nu au participat la cursuri de pregătire, formare şi perfecţionare în domeniul administraţiei publice locale, cursuri organizate de entităţi specializate.

Termene nerespectate

Constatând dezastruosul mod de însuşire de către aleşii locali a obligaţiilor pe care le au – au fost identificate 14 neconformităţi de natură administrativă – echipa de control a dispus luarea unor măsuri, majoritatea având ca termen de îndeplinire data de 15 februarie. Luni a expirat perioada de graţie, dar a expirat degeaba, în sensul că au fost respectate foarte puţine măsuri. Oricum, prefectul trebuie să primească un raport de conformare până pe 1 martie.
Primarul interimar Liviu Ţâroiu avea ca sarcină elaborarea raportului anual privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale şi prezentarea acestuia în faţa Consiliului Local. Liviu Ţâroiu a sărit peste termen, programarea unei şedinţe săptămâna trecută fiind evitată pe motiv de bacterie E.coli. Acelaşi individ trebuia să întocmească proiectele de strategii privind starea economică, socială şi de mediu a Câmpulungului. Apoi, viceprimarul şi consilierii locali au fost obligaţi să elaboreze şi să prezinte rapoartele anuale de activitate pentru a fi făcute publice prin grija secretarului, aceeaşi sarcină fiind atribuită şi comisiilor de specialitate.
Pentru obligaţia aleşilor locali de a organiza întâlniri cu cetăţenii, termenul acordat este unul trimestrial.

Secretarul Primăriei Câmpulung a făcut pierdut partea de raport ce îl viza

În mod ciudat, dar specific actualei stări de fapt din Primăria Câmpulung, raportul inspectorilor Prefecturii a ajuns trunchiat la consilierii locali, aceştia având acces doar la concluziile şi măsurile care îi vizează direct. Asta deşi prefectul a dispus ca textul integral să fie transmis tuturor aleşilor câmpulungenilor. Sursa sistării poate fi uşor identificată, în condiţiile în care în raport se specifică următoarele: „secretarul unităţii administrativ-teritoriale Câmpulung (n.r.: Nicolae Ghinea – foto) nu respectă prevederile legale în sensul de a comunica în termen legal prefectului dispoziţiile emise de primar în vederea exercitării controlului de legalitate”. Vizat fiind de acţiunea de control, Ghinea a pierdut pe drumul către consilieri exact partea în care i se atrăgea atenţia.
Tot în raport este inclusă şi măsura sesizării Agenţiei Naţionale de Integritate cu privire la primarul interimar Liviu Ţâroiu. În cazul lui s-a constatat faptul că a participat activ la şedinţele unei comisii de specialitate a Consiliului Local şi după preluarea atribuţiilor de primar.
Cătălin Ion Butoiu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii