Web Analytics

Adrian Bughiu a fost ales președintele Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Făgăraș  

de | 5.05.2022 08:59 | Actualitate, Politica si Administratie

Consiliul Județean Argeș a găzduit astăzi, 4 mai 2022, întâlnirea de lucru privind constituirea Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Făgăraș, în cadrul căreia a fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a acestui organism.  

Cu ocazia acestui eveniment organizat de Agenția Națională a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost aleasă conducerea comitetului și comisia tehnică, urmând ca, într-o ședință ulterioară,  să  fie alese și comisiile de specialitate ale Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Făgăraș.  

Citește și:Trei noi exemplare de zimbru au fost aduse în Munţii Făgăraş

În urma votului exprimat de membrii Comitetului, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a fost ales în funcția de președinte al Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Făgăraș, pentru un mandat de un an. 

Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a transmis mesajul de deschidere:  

“Iată că sunt și lucruri bune pe care încercăm să le înfăptuim împreună. Este dat să ne unească cei mai înalți munți ai României. Cred că dumneavoastră astăzi, aici, veți pune bazele unei bune colaborări pentru viitor, pentru ceea ce înseamnă acest masiv. Suntem de o parte și de alta a lanțului Carpatic, județele Argeș, Sibiu, Brașov, Vâlcea. Noi încercăm să fim gazde minunate pentru dumneavoastră. Traversăm cu toții momente nu tocmai plăcute. După ce am trecut de o perioadă grea, am intrat în alta, se pare, la fel de grea. Sper ca Bunul Dumnezeu să ne dea liniștea necesară ca să putem construi pe viitor. Un gând bun pentru toți de aici, pentru familiile dumneavoastră, respectul meu pentru cei care v-au delegat să reprezentați entitățile respective! Oricând, județul Argeș va fi o gazdă bună pentru dumneavoastră și în orice situație veți dori să veniți, și în alte conjuncturi, vă așteptăm cu drag!”.  

“162 de localități, din cele 313, câte sunt în cele patru județe care constituie acest comitet, sunt în zona montană, adică jumătate din ele. Am dat acest exemplu pentru a pune în evidență faptul că suntem dependenți de zona montană și suntem foarte interesați de dezvoltarea durabilă a acestei zone. 

Citește și:Fundația Conservation Carpathia lansează Galeria virtuală! O expoziție dedicată Munților Făgăraș

Cunoaștem cu toții care este situația actuală a zonei montane din județele noastre,  care este general valabilă. S-a instalat un fenomen general de descurajare a producătorilor agricoli, mai ales prin scăderea rentabilității creșterii animalelor, cauzată în principal de prețurile scăzute, importurile masive de alimente care nu întotdeauna s-au ridicat la valoarea calitativă a produselor obținute de la animalele crescute pe pajiștile montane. Și ca să dau câteva exemple, amintesc aici doar câteva produse de o valoarea calitativă remarcabilă: brânza de Sibiu, cașcavalul de Brăduleț, brânza în coșuleț brad, brânza de burduf, urda de oaie din zona Rucăr- Bran, telemeaua de Vaideeni, brânza de Horezu și preparatele din lapte și carne de asemenea, de o calitate excepțională, ale fermierilor brașoveni.  

În momentul de față, asistăm la scăderea semnificativă a efectivelor de bovine și ovine. În plus, tendințele la tineretul montan sunt de „plecare” și nu de a „rămâne” în sate și la continuarea activităților agro-zootehnice.  

Prin constituirea Comitetului de Masiv al Grupei de Munți Făgăraș, vom avea posibilitatea de identificare a tuturor problemelor cu care ne confruntăm la nivel de județ și vom putea contribui la aplicarea politicilor și strategiilor de dezvoltare și protecție a mediului montan din teritoriul nostru.  

Citește și:Solidaritate cu lucrătorii care pichetează sediul STB

Toate problemele identificate de Comitetul de masiv vor fi preluate la nivel naţional de Consiliul Naţional al Muntelui, cu rol consultativ, cu scopul asigurării legăturii dintre Guvern şi reprezentanţii zonei montane, pentru punerea în aplicare a strategiilor şi politicilor specifice acesteia”, a declarat vicepreședinte C.J. Argeș, Adrian Dumitru Bughiu.

La ședință a participat și dl. Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care a menționat că „avem datoria să păstrăm muntele așa cum l-am moștenit, să îl lăsăm generațiilor viitoare. Prin politici publice, trebuie să menținem acest echilibru. Nu trebuie să intrăm în dispută cu natura, tocmai pentru a beneficia de ceea ce ne oferă muntele. Coordonez la nivelul Ministerului Agriculturii și Agenția Zonei Montane, formată din peste 40 de persoane. Astăzi, suntem la constituirea Comitetului Masivului Făgăraș. Zona montană este împărțită în România în nouă astfel de comitete. Rolul dvs. este de a genera politici publice și de a trimite către noi, la nivelul fiecărui comitet, problemele cu care vă confruntați. Trebuie să păstrăm munții populați și să ridicăm și nivelul de trai al locuitorilor din aceste zone”. 

Cum scopul înființării acestui comitet este și acela de a susține producătorii din zona montană, câțiva dintre producătorii prezenți au venit și cu standuri de prezentare a produselor :  

– Casa Tanti Maria – Maria Găncilă, din Stoenești; 

– Poiana Fermecată SRL – Bogdan Pîrvu, din Bughea de Jos;  

– Asociația crescătorilor de ovine – Familia Năstăsescu Constantin, din Șuici; 

– Ferma musceleană “La Lițoi”- Georgiana Gurban, din Valea Mare Pravăț.   

Citește și:Calinic a plecat la Techirghiol pentru o problemă de sănătate

Centrul Județean de Cultură și Arte prin sectia Școlii Populare de Arte și Meserii,  instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, a fost reprezentat de Viorica Olivotto, meșter popular și profesor îndrumător,  care a venit cu un război de țesut și produse artizanale tradiționale.  

La eveniment au mai fost prezenți și Veronica Țăran Baciu, directorul general al Agenției Naționale a Zonei Montane (ANZM), Radu Perianu, prefectul județului Argeș, Ciprian Neculăescu, subprefectul județului Argeș, membrii Comitetului de Masiv al Grupei de Munți Făgăraș din județele Argeș, Brașov, Sibiu, Vâlcea și reprezentanți ai altor instituții publice. 

Agenția Națională a Zonei Montane, instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, are atribuții specifice de reprezentare pentru zona montană, misiunea principală fiind elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor Guvernului în domeniul dezvoltării și protecției zonei montane din România. 

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *