Web Analytics
scris luni, 19.07.2021

Acestea sunt cele mai populare tipuri de băuturi alcoolice din lume

Oricine a vizitat vreodată un magazin alimentar știe că există multe tipuri diferite de alcool. Unele tipuri de alcool sunt distilate, ceea ce le concentrează conținutul de alcool, făcându-le mai tari. Altele sunt mai light și pot fi consumate în cantități mai mari.
Înainte de a discuta despre cele mai populare tipuri de băutură alcoolică din lume, să aruncăm o privire asupra chimiei alcoolului în sine.

Acestea sunt cele mai populare tipuri de băuturi alcoolice din lume

Cele trei tipuri principale de alcool

Oamenii beau alcool de mii de ani. Alcoolul este atât un medicament chimic, cât și un drog psihoactiv. În chimie, un alcool există atunci când o grupare hidroxil, o pereche de atomi de oxigen și hidrogen, înlocuiește atomul de hidrogen dintr-o hidrocarbură. Alcoolul se leagă de alți atomi pentru a crea alcooli secundari. Acești alcooli secundari sunt cele trei tipuri de alcool pe care oamenii le folosesc în fiecare zi: metanol, izopropanol și etanol.

Singurul tip de alcool pe care oamenii îl pot bea în siguranță este etanolul. Utilizăm celelalte două tipuri de alcool pentru curățare și fabricare, nu pentru prepararea băuturilor. De exemplu, metanolul (sau alcoolul metilic) este o componentă a combustibilului pentru mașini și bărci. De asemenea, acesta este utilizat pentru fabricarea antigelului, a produsului de îndepărtare a vopselei, a lichidului de parbriz și a multor alte produse.

Isopropanolul (sau alcoolul izopropilic) este denumirea chimică a alcoolului medicinal, pe care îl folosim pentru curățare și dezinfectare. Atât metanolul, cât și izopropanolul sunt otrăvitoare pentru oameni, deoarece corpul nostru le metabolizează ca substanțe toxice care provoacă insuficiență hepatică. Chiar și consumul a unei cantități mici de metanol sau alcool medicinal poate fi fatal.

Etanolul (sau alcoolul etilic) este tipul de alcool pe care îl beau zilnic peste două miliarde de oameni. Acest tip de alcool este produs prin fermentarea drojdiei, zaharurilor și amidonului. Timp de câteva secole, oamenii au consumat băuturi pe bază de etanol, cum ar fi bere și vin, pentru a schimba modul în care se simt. Cu toate acestea, etanolul are și efecte nocive asupra organismului. Ficatul uman poate metaboliza etanolul, dar numai în cantități limitate.

Etanolul este toxic, deci dăunează ficatului, creierului și altor organe, în timp. Etanolul inhibă, de asemenea, sistemul nervos central, afectând astfel coordonarea și judecata. În plus, consumul excesiv de alcool și alte forme de abuz de alcool pot determina o persoană să dezvolte o dependență de alcool.

Alcool distilat și nedistilat

Există două categorii de băuturi alcoolice: distilate și nedistilate. Băuturile nedistilate se mai numesc și băuturi fermentate. Fermentarea este procesul prin care bacteriile sau drojdia transformă chimic zahărul în etanol. Vinul și berea sunt ambele băuturi alcoolice fermentate, nedistilate. Cramele fermentează struguri pentru a face vin și fabricile de bere fermentează orz, grâu și alte cereale, pentru a face bere.

Distilarea este un proces care urmează fermentării. Procesul transformă o substanță fermentată într-una cu o concentrație și mai mare de alcool. Distilarea concentrează alcoolul prin separarea acestuia de apă și alte componente ale unei substanțe fermentate. Alcoolurile și băuturile spirtoase sunt băuturi alcoolice distilate. Acestea conțin mai mult alcool în volum decât băuturile nedistilate.

Cele mai populare tipuri de băuturi alcoolice, după conținutul de alcool

Există multe tipuri diferite de băuturi alcoolice, iar unele dintre ele conțin mai mult alcool decât altele. Tipurile de băutură alcoolică cu concentrații mai mari de alcool pot provoca beție și intoxicații mai repede și în doze mai mici.

Băuturi nedistilate

Bere
Berea este cea mai populară băutură alcoolică din întreaga lume. De fapt, după apă și ceai, berea este cea mai consumată băutură din lume. Berea este, de asemenea, cel mai probabil cea mai veche băutură alcoolică din istorie. O bere standard, indiferent dacă este vorba de o lager sau o bere, are între 4% și 6% ABV, deși unele beri au concentrații mai mari sau mai mici de alcool.

Vin
Vinul este o altă băutură alcoolică populară și antică. Vinul standard are mai puțin de 14% ABV. Șampania, cel mai cunoscut vin spumant, are o concentrație de alcool de aproximativ 10% până la 12%. Unele vinuri sunt „îmbogățite” cu alcool distilat. Port, Madeira, Marsala, Vermouth și Sherry sunt exemple de vinuri fortificate. De obicei au aproximativ 20% ABV.

Cidru tare
Cidrul tare este suc de mere fermentat. De obicei are aproximativ 5% ABV.
Mead
Mead, un amestec de apă și miere fermentată, are între 10% și 14% ABV.
Saké
Saké, o cunoscută băutură japoneză făcută din orez fermentat, are o concentrație de alcool de aproximativ 16% ABV.

Băuturi distilate (băuturi spirtoase)

Gin
Ginul este o băutură alcoolică făcută din fructe de ienupăr. Acesta poate avea de la 35% la 55% ABV.
Coniac
Coniacul este vin distilat. Concentrația de alcool în coniac variază de la 35% la 60%.
Whisky
Whisky-ul este un alcool fabricat din cereale fermentate. ABV-ul din whisky variază de la 40% la 50%.

Rom
Romul, o băutură distilată făcută din trestie de zahăr sau melasă fermentată, are o concentrație tipică de alcool de 40% ABV. Unele romuri sunt „supra-rezistente”, ceea ce înseamnă că au o concentrație de alcool de cel puțin 57,5% ABV.
Tequila
Tequila este un tip de lichior. Ingredientul principal al tequilei este planta mexicană de agave. Concentrația de alcool în tequila este de obicei de aproximativ 40% ABV.

Vodcă
Vodca, un lichior fabricată de obicei din boabe fermentate și cartofi, are o concentrație standard de alcool de 40% ABV.
Absint
Absintul este un spirit făcut dintr-o varietate de frunze și ierburi. Nu există dovezi pentru ideea că absintul este un halucinogen, dar are o concentrație mare de alcool. Unele forme de absint au aproximativ 40% ABV, în timp ce altele au până la 90% ABV.

Citește și 6 tipuri de pantofi pe care trebuie să le dețină fiecare bărbat

Citește și Xiaomi Redmi Note 10 Pro: un telefon ieftin imbatabil

Distribuie!

0 Comentarii