Web Analytics
scris sâmbătă, 21.01.2023

A murit un mare artist al Argeșului

Moise Mitulescu, unul dintre cei mai îndrăgiți și apreciați dirijori români, a decedat la vârsta de 91 de ani. Dirijorul a avut o carieră impresionantă ca rezultate și longevitate.

A murit un mare artist al Argeșului

Citește și: A murit George Banu, renumitul teatrolog și profesor la Sorbona

Moise Mitulescu s-a născut în anul 1932 în comuna Domnești-Argeș. Tatăl său a fost preot în comuna din stat și i-a insuflat fiului său pasiunea față de muzică și de cântat. Iar cultul pentru muzică, în special pentru coruri, au fost o constantă în viața și cariera profesorului Moise Mitulescu.

Moise Mitulescu a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, Facultatea de Compoziție – Muzicologie în anul 1956. Acesta i-a avut în calitate de profesori de primă mărime pe Victor Giuleanu, Dragoș Alexandrescu, Myriam Marbé ori Florica Comișel. După venirea în Pitești, la scurt timp de la absolvirea studiilor, Moise Mitulescu și-a început activitatea didactică la Școala de Muzică și Arte Plastice, ca profesor de teorie și solfegii, ansamblu coral și dirijor al corului școlii.

Citește și: Un bărbat din Mioveni a convins mai multe persoane că au comandat produse online. Deși nu o făcuseră, au plătit

Acesta a fost și director al școlii în câteva mandate înainte de decembrie 1989, precum și în perioada 1990-1994, având o contribuție importantă în obținerea aprobărilor de transformare a Școlii de Muzică și Arte Plastice în Liceul de Artă care să poarte numele lui Dinu Lipatti, în numele marelui pianist care își construise în anii ‘50 o vilă în satul Fundățeanca, la mai puțin de 30 de kilometri de Pitești.

Citește și: Pompierii îl caută cu barca pe bărbatul dispărut la Curtea de Argeș

De asemenea, activitatea de dirijor de coruri a maestrului Moise Mitulescu a început în anul 1949, atunci când a dirijat pentru prima dată Corul mixt al elevilor liceeni din Câmpulung și a continuat timp de aproape șapte decenii, acesta fiind un record de longevitate al unui dirijor român. A fost membru fondator al Asociației Folcloriștilor argeșeni „C. Rădulescu-Codin„, din 1973, a tipărit nenumărate cărţi de cântece şi coruri.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *