Web Analytics
scris sâmbătă, 21.01.2023

A murit George Banu, renumitul teatrolog și profesor la Sorbona

Marele om de teatru, critic, eseist, profesor universitar de studii teatrale şi una dintre vocile cele mai respectate şi cunoscute ale teatrului românesc şi european, George Banu, a  părăsit astăzi această lume.

A murit George Banu, renumitul teatrolog și profesor la Sorbona

Citește și: Un bărbat din Mioveni a convins mai multe persoane că au comandat produse online. Deși nu o făcuseră, au plătit

George Banu s-a născut la 22 iunie 1943, în Buzău, a fost profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, și un eseist de reputație mondială. Și-a dedicat opera critică regiei moderne și figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc). În 1974 s-a stabilit în Franța unde își va continua cariera universitară începută în România. În 1981, publica volumul de referință „Costumul de teatru”, precum și cartea „Brecht ou le petit contre le grand”, care va primi Premiul Criticii dramatice pentru cea mai bună carte de teatru a anului. George Banu a mai câștigat acest premiu în 1984 și 1990 pentru „Le théâtre, sorties de secours si Le Rouge et or”. Între anii 1990-2001 a fost directorul artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, iar între anii 1994-2001 a fost președintele Asociației Internaționale a Criticilor.

Citește și: Sindicaliștii din sănătate amenință cu greva privind noua lege a salarizării

A primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța; a obținut premiul de excelență UNITER și Premiul Prometeu 2007. A fost președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și Doctor Honoris Causa al mai multor universități europene. Cărțile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene și au fost traduse în numeroase limbi. De asemenea, a scris o trilogie despre legăturile dintre teatru și pictură: Le Rideau, L’Homme de dos si Nocturnes. A condus revista „Alternatives theatrales” și colecția „Le Temps du theatre” la Editura Actes-Sud.

Citește și: Reacția lui Petre Daea când a aflat că o nouă insectă a fost declarată comestibilă: „Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare”

Are o activitate pedagogică de 20 de ani și la Universitatea Catolică din Louvain–la–Neuve – Belgia (1984-2008), susținând cursuri cu tema: teatrul în culturi minoritare, teatru și pictura, teatrul și turneele, A. P. Cehov, autorul modern, repetițiile. A colaborat cu Universitățile din Florența, Roma, Praga, Caen, Genova, București, Sibiu, San Diego, Columbia University – New York, UQAM – Montréal. A fost fondator și director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, în perioada 1990-2000.

Citește și: Şefa Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava, arestată pentru 30 de zile

A fost în mod cert un mare om de cultură, un erudit, dar totodată și un mare povestitor, căruia Monica Lovinescu îi spunea cândva: „Tu povesteşti ca nimeni altul, şi de aceea eşti ascultat”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *