Web Analytics
scris sâmbătă, 17.02.2024

A murit Petre Măsală, cel mai vârstnic călușar din țară și primul argeșean care a primit titlul de Tezaur Uman Viu

Astăzi a plecat dintre noi legendarul vătaf de la Stolnici, Petre Măsală, cel mai în vârstă călușar din țară și primul argeșean care a primit titlul de Tezaur Uman Viu, a anunțat Consiliul Județean Argeș.

A murit Petre Măsală, cel mai vârstnic călușar din  țară și primul argeșean care a primit titlul de Tezaur Uman Viu

Citește și: Proteste după moartea lui Aleksei Navalnîi. Peste 100 de oameni au fost arestați


Un mesager neobosit al folclorului argeșean autentic, Petre Măsală și-a dedicat întreaga viață împărtășind noilor generații arta călușului. Și-a îndeplinit pe deplin onorabila misiune, așa cum de multe ori a declarat: “ Cât trăiesc, vreau să duc tradiția mai departe”.

Citește și: Un salvamontist a murit într-o avalanșă la Bâlea Lac

Petre Măsală s-a născut la 2 octombrie 1940 în comuna argeșeană Hârsești. A urmat 4 clase până în armată la Hârsești și încă 4 clase la Stolnici în anii 70. Petre Măsală a fost brutar (meseria a învățat-o în armată). După armată a fost zilier la CFR pănă în 1965, din 1965 a fost brutar în satul Pădureți, comuna Lunca Corbului, din 1967 se transferă pe același post în satul Fâlfani, comuna Stolnici, iar din 1969 până în 1995, când se pensionează pe caz de boală, ocupă postul de brutar principal în satul Stolnici, comuna Stolnici, la Cooperativa de Consum. Totodată, artistul popular a fost și instructor la Şcoala de Arte şi Meserii din Piteşti, clasa externă Stolnici. Din 1955 este dansator-călușar, iar din 1962 vătaf al călușarilor din Stolnici și, bineînțeles, agricultor.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *