Web Analytics

A fost adoptată Legea bacșișului. Acesta va fi trecut pe nota de plată

de | 13.12.2022 20:29 | Actualitate, Home

Proiectul de lege iniţiat de fostul senator Eugen Teodorovici, care prevede evidenţierea bacşişului pe nota de plată şi pe bonul fiscal, a fost adoptat decizional de Camera Deputaţilor. Sumele care provin din bacşis vor fi distribuite angajaţilor integral, considerate venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi nici nu intră în zona de aplicare TVA.

Citește și: Un bărbat a murit după ce a fost lovit de mai multe mașini pe autostradă

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Prevederile ar urma să intre în vigoare, potrivit prezentei legi, de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii pot fi sanţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei. Legea merge la promulgare.

Citește și: Sindicatul Dacia nu acceptă o creștere salarială de 300 lei! ”Oferta administrației e meschină!”

De asemenea, legea stabileşte clar că bacşişul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autorităţile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar în acelaşi timp nici operatorul economic nu poate înregistra drept cheltuială distribuirile de bacşişuri  către salariaţi. Deci singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *