# Directoarea școlii închide ochii în fața unei situații alarmante, deși tânăra profesoară i-a prezentat dovezi – mesajele obscene primite # Paznicul se încurcă în explicații neconvingătoare. Mai întâi spune că i-a intrat cineva pe pagina de FB, apoi că el i-ar fi dat parola respectivului și acela ar fi scris prostiile pentru ca, la final, să adauge că profesoara exagerează și că „nu i-a scris ceva foarte…”
Este revoltător şi inacceptabil ce se întâmplă la unul dintre cele mai prestigioase colegii din Argeș. Un paznic al Colegiului Naţional „Ion C. Brătianu” își permite să trimită mesaje obscene unei profesoare și să posteze declarații insinuante altor cadre didactice, iar conducerea unității îl tolerează pe un post în care zi de zi are contact cu minori, fără să-i pese de pericolul la care i-ar putea expune pe copii. O spune, cu subiect și predicat, chiar profesoara hărțuită, care s-a trezit cu amenințări pe Facebook. Cazul, intrat inclusiv în atenția Poliției și semnalat Ministerului Educației, a fost inutil prezentat conducerii colegiului. Luni, 15 ianuarie, după vacanța de iarnă, elevii s-au reîntors la școală, într-un mediu, doar teoretic, sigur. O anchetă a Poliției urmează să strabilească și cu ce riscuri. Iată că, în provincie, se poate și așa! Asta, în contextul în care, la nivel de Capitală, după incidentul cu polițistul-pedofil, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a cerut supravegherea mai atentă a elevilor și întărirea pazei în școli.
Oana Tănase este profesor titular la Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu” din anul 2007 și, deși foarte tânără (35 de ani), se poate spune că, din componenţa Catedrei de Limba franceză, este cel mai „vechi” profesor încadrat ca titular. Săptămâna aceasta și-a luat inima în dinți și a relatat ziarului nostru o situație revoltătoare şi inacceptabilă, care a pus-o pe gânduri, nu doar raportat la integritatea sa personală, ci mai ales la cea a elevilor prestigiosului colegiu.
„An de an privim cu tristeţe cum tot mai mulţi tineri pleacă din ţară. Exportăm inteligenţă. De vină nu sunt tinerii. Sunt cei pentru care scara valorilor este alta decât cea firească. Oricât de blamat este învăţământul românesc, avem copii inteligenţi şi dascăli devotaţi. Sunt profesor. Această profesie înseamnă vocaţie. Să ştii să-ţi apropii elevii, dar în acelaşi timp să te faci respectat. Să ştii să îi implici într-un act educaţional de calitate şi să vezi că îşi doresc acest lucru, fac toate acestea cu plăcere, nu din obligaţie. Sunt un om modest şi nu mi-a plăcut niciodată să ies în faţă, în presă şi să vorbesc despre mine, despre premiile pe care le-au obţinut elevii pregătiţi de mine la olimpiadele naţionale şi judeţene, la concursurile de profil organizate de Universitatea din Piteşti sau despre proiectele în care atât eu, cât şi elevii ne-am implicat cu pasiune şi dăruire.Acum, tocmai pentru lucrurile pe care le-am menţionat mai sus, mă simt datoare să aduc la cunoştinţa opiniei publice un fapt revoltător şi inacceptabil. Acest lucru se întâmplă într-o şcoală. Nu vorbim despre o şcoală fără apă curentă, despre profesori necalificaţi, despre un sat uitat de lume. Nici acolo nu este normal să se întâmple aşa ceva. Acest lucru se întâmplă la Colegiul Naţional «Ion C. Brătianu» din centrul Piteştiului, «nava-amiral a învăţământului argeşean»”, spune prof. Oana Tănase.
„În afară de un «bună ziua» spus la poartă, nu am stat la discuţii niciodată”
Așa și-a început dezvăluirile tânăra profesoară. Iar cele relatate, intrate și în atenția Poliției, par într-adevăr fapte grave.
„În data de 30.08.2017, pe reţeaua de socializare Facebook, am primit cererea de a da acceptul în lista mea de la Sandu Marian (paznicul şi angajatul şcolii), pe care îl cunoşteam doar din vedere şi, în afară de un «bună ziua» spus la poartă, nu am stat la discuţii niciodată.
Sunt foarte strictă în selecţia persoanelor pe care le am în listă. Am doar prieteni, colegi sau cunoscuţi cu care am ceva în comun, persoane cu care am ce discuta. Nu am dat acceptul în ziua respectivă. Ulterior, am constatat că o parte din colegii mei pe care îi am în listă, l-au primit în lista lor de Facebook. Atunci i-am dat şi eu acceptul, acesta fiind un gest de bonomie, probabil cum au gândit şi colegii mei când l-au acceptat. După ce i-am dat acceptul, am văzut că în lista paznicului se regăsesc şi alţi profesori din liceu şi elevi pe care eu nu îi am în listă.
Aproximativ la o săptămână, la orele 22.34, am primit de la paznic un mesaj în privat: «Sărut mana». Am fost surprinsă în mod neplăcut. Nu am răspuns. După două săptămâni, la orele 20.56 , am primit un alt mesaj, tot în privat: «Sărut mana să aveţi o noapte liniştită». Nu am răspuns. În aceeaşi seară, la orele 22.38, mi-a scris tot în privat: «Sărut mâna». Indignată de insistenţa şi curajul de care dădea dovadă, am răspuns: «Bună seara! S-a întâmplat ceva?»
A răspuns imediat: «Niciodată. Trebuie să se întîmple. Cînd vorbim»
Şocată, l-am şters imediat din listă fără să răspund. Aproximativ la un interval de o săptămână după ce l-am şters şi nu mai era în lista mea de Facebook (aspect pe care acesta l-a putut constata), am primit de la el un mesaj cu conţinut obscen care nu poate fi reprodus”, povestește Oana Tănase. Dar pe care tânăra profesoară ni l-a arătat, prin urmare putem să confirmăm că este unul obscen. De altfel, acest mesaj, împreună cu celelalte, a fost anexat și în sesizarea Oanei Tănase către minister.
Amenințările cu tentă sexuală au consternat-o și speriat-o pe tânăra profesoară, care a considerat că este de datoria ei să prezinte situația conducerii colegiului, de la care se aștepta la susținere și la o abordare mai responsabilă a situației.
„Pur şi simplu am fost în stare de şoc, dându-mi seama că un individ cu un astfel de comportament, care are curajul să hărţuiască şi să ameninţe un cadru didactic din şcoală, să scrie mesaje cu conţinut obscen, este un real pericol pentru elevi, pentru mine şi pentru ceilalţi colegi.
Un individ care reprezintă el însuşi un pericol pentru siguranţa elevilor şi profesorilor, poate lăsa pe oricine să intre în incinta liceului, de pildă, prietenii lui de aceeaşi factură. Ulterior, am văzut că pe zidul de Facebook al unei colege, mamă a doi copii, paznicul îi scria la orele 03.26: «Sărut mâna. Mulţumesc sînt la serviciu». În altă seară, la un interval de o lună îi scria la orele 22.13: «Ce sa întîmplat» şi după o secundă «Sărut mana», vrând să lase impresia celor care văd postările pe zidul doamnei profesoare că au un dialog. Bineînţeles că doamna profesoară, a cărei identitate ţin să o protejez, nu stătea de vorbă cu paznicul. Fiind de datoria mea, ca profesor şi ca om, să aduc la cunoştinţă persoanelor din conducere, în aceeaşi zi am anunţat-o pe doamna administrator, şefa directă a lui Sandu Marian şi i-am relatat totul, aceasta asumându-şi totodată aducerea la cunoştinţă doamnei director Manea Alina”, mai spune prof. Oana Tănase.
„Doamna director s-a comportat ca şi când discuţia nu a avut loc”
Luni, în data de 2 octombrie 2017, când a mers la şcoală, tânăra profesoară Oana Tănase a arătat mesajele colegilor, chiar şi unora care fac parte din Consiliul de Administraţie.
„Deoarece doamna director Manea Alina nu era în şcoală, am sunat-o în data de 03.10.2017, informând-o telefonic despre cele întâmplate şi spunându-i că i se putea întâmpla şi domniei sale, altei colege sau, mai grav, unei eleve şi oricum acest individ este imprevizibil şi te poţi aştepta la orice. I-am spus că un copil nu va spune niciodată de teamă sau de ruşine nici părinţilor şi nici profesorilor, dacă acest individ îi va trimite mesaje hărţuitoare şi obscene. Impactul poate fi foarte mare asupra lui şi va fi tot timpul timorat la şcoală. După convorbirea telefonică, m-am întâlnit cu doamna director Manea Alina şi, pur şi simplu, s-a comportat ca şi când discuţia nu a avut loc. Consider că, după mine, domnia sa trebuia să fie prima persoană îngrijorată pentru comportamentul paznicului pe care l-a angajat, cu atât mai mult cu cât acesta păzeşte o şcoală, nu o clădire dezafectată”, mai spune tânăra profesoară.
Pe 5 octombrie 2017, Oana Tănase a depus la secretariatul unităţii de învăţământ o informare prin care relata cele întâmplate şi își exprima îngrijorarea faţă de siguranţa elevilor, a sa şi a celorlalte cadre didactice.
Redăm câteva pasaje din informarea respectivă:
„[…] deoarece consider că siguranţa mea, a elevilor şi a colegilor este periclitată şi dumneavoastră în calitate de director trebuie să aflaţi acest lucru, vă informez următoarele: […].
Dacă agentul de pază Sandu Marian a îndrăznit să hărţuiască, să scrie cuvinte obscene şi să ameninţe direct un cadru didactic din şcoală, stau să mă întreb, elevii care sunt lăsaţi în grija noastră, ce pot păţi? Consider că este datoria mea ca om şi ca profesor să vă anunţ despre cele întâmplate, deoarece un astfel de comportament este un real pericol pentru elevi. Consider că nici eu nu sunt în siguranţă la locul unde îmi desfăşor activitatea şi chiar nici colegii mei.
Cum poţi să te simţi în siguranţă, când omul care trebuie să asigure paza în şcoală are un astfel de comportament?”
Răspunsul directorului colegiului
„Drei prof. dr. Tănase Oana
Având în vedere informarea dumneavoastră, înregistrată cu nr. 4113/ 05.10.2017, la Secretariatul colegiului, Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional «Ion C. Brătianu» Piteşti a hotărât (în şedinţa din 12.10.2017) analizarea situaţiei expuse în informarea sus-amintită de către Comisia de cercetare disciplinară, etică sau profesională, constituită prin Decizia nr 222/ 16.10.2017.
Conform procesului-verbal al Comisiei de cercetare disciplinară, etică sau profesională, înregistrat cu nr. 4213 -I / 18.10.2017 la Secretariatul colegiului, agentul de pază Sandu Marian nu a săvârşit o abatere disciplinară, în conformitate cu art. 247, alin 2. din Legea 53/2003-Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare.
În consecinţă, membrii Comisiei consideră că faptele prezentate în informarea dumneavoastră, nu pot face obiectul unei cercetări disciplinare, acestea făcând obiectul unei cercetări realizate de alte organe competente.
DIRECTOR,
Prof. dr. Alina Manea”
„În ce ţară civilizată un cadru didactic anunţă directorul ce comportament are paznicul şi directorul nu dispune imediat de măsurile care se impun?”
Directorul Manea Alina şi Comisia au ajuns la concluzia că informarea unui cadru didactic despre comportamentul deviant, pus pe seama paznicului Sandu Marian, nu face obiectul unei cercetări disciplinare, ci al unei cercetări realizate de alte organe competente (cu atât mai grav).
„Doamna director Manea Alina, în calitate de manager al unei şcoli, a anunţat imediat organele competente? I-a informat şi pe superiorii săi de la ISJ Argeş? Mă îndoiesc că doamna director nu ştie că are OBLIGAȚIA şi RESPONSABILITATEA să asigure un climat de protecţie şi ordine pentru elevi şi pentru cadrele didactice. Ostilitatea doamnei director în ceea ce mă priveşte (pentru că am avut curajul să o informez) şi îngăduinţa şi bunăvoinţa faţă de paznicul Sandu Marian, au fost luate drept încurajare de acesta. În data de 26.10.2017, în pauza de la orele 12.00, am ieşit din liceu şi am mers la xerox. Portarul şi-a părăsit locul de muncă unde trebuia să stea la poartă pentru a supraveghea elevii în pauză, a ieşit pe poartă, a traversat strada şi a venit după mine la xerox. I-am relatat doamnei director Manea Alina şi acest lucru. Cu toate acestea, în data de 31.10.2017, am primit răspunsul domniei sale (redat mai sus). În ce ţară civilizată un cadru didactic anunţă directorul ce comportament are paznicul şi directorul nu dispune imediat de măsurile care se impun pentru siguranţa elevilor şi a profesorilor?”, se întreabă prof. Oana Tănase.
Oana Tănase: „Avem propria «balenă albastră», identificată (…), stă în curtea liceului”
Indignarea profesoarei e perfect îndreptățită, în contextul în care dascălii sunt puși să le vorbească elevilor, la dirigenție, despre pericolul Balenei Albastre, însă pericolul semnalat la poarta colegiului „Brătianu” e ignorat cu nonșalanță.
„În ce ţară europeană, în anul 2018, un individ cu un astfel de comportament ar mai fi intrat într-o unitate şcolară? Ipocrizia şi demagogia sunt la loc de cinste. Vorbim despre violenţa în şcoli, despre Balena Albastră. Primim note de serviciu cu termene limită să vorbim elevilor la dirigenţie despre Balena Albastră şi pericolul pe care îl reprezintă. Pretindem că ne pasă de toate acestea şi, în fond, realitatea este cu totul alta. Vorbim la sedinţele cu părinţii despre pericolul Balenei Albastre (unul din neant), pericolele la care pot fi expuşi copiii. Acum avem propria «balenă albastră», identificată, care atunci când iese din online (unde ameninţă şi hărţuieşte cadrele didactice din şcoală), stă în curtea liceului, unde are atribuţii de supraveghere, asigurarea pazei şi protecţiei elevilor şi profesorilor. O palmă pentru părinţii care se implică în educaţia copiilor, alături de şcoală şi îi ştiu în siguranţă. O palmă peste obrazul profesorilor (printre care mă număr şi eu) care depun eforturi alături de elevi pentru un act educaţional de calitate, dar şi pentru performanţă. Se pune întrebarea legitimă: Cum s-a ajuns aici? Nu vorbim nici despre profesori debutanţi, fără experienţă, nici despre profesori necalificaţi, nici despre elevi care nu îşi respectă dascălii sau părinţi care nu se implică în educaţia copiilor domniilor lor. Răspunsul este simplu: Indiferenţă!”, mai spune prof. Oana Tănase.
Memoriu Minister: „Siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice este periclitată de indivizi cu comportament deviant”
Întreaga poveste a fost relatată și într-un memoriu depus la MEN în data de 10.11.2017. Nu s-au luat măsuri nici până în momentul de faţă.
„Am specificat, în acelaşi memoriu, că voi aduce şi la cunoştinţa opiniei publice cele relatate mai sus. Eu, ca profesor, mi-am făcut datoria. Am tras un semnal de alarmă de la începutul lunii octombrie 2017. Responsabilitatea şi deciziile aparţin altora. Nouă, celor care nu avem putere de decizie, nu ne rămâne de făcut decât să privim, unii cu revoltă, alţii cu indiferenţă, alţii cu amărăciune, cum siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice este periclitată de indivizi cu un comportament deviant. Deja este prea mult!”, încheie prof Oana Tănase.
Paznicul Sandu Marian: „Nu i-a scris ceva foarte… Dar aşa e dânsa”
Contactat de Jurnal de Argeș, chiar la intrarea în Curtea Colegiului Național „I.C. Brătianu”, Sandu Marian s-a încurcat în declarații. Paznicul spune că i-ar fi dat parola contului său de Facebook unei alte persoane, dar continuă alambicat justificările.
„Mi-a intrat cineva pe pagină. L-am dat la Poliție și p-ăla… I-am dat eu parola. I-a scris doamnei și a pus fața mea. Nu i-a scris ceva foarte… Dar așa e dânsa… E în cecetare, treaba dânsei, face ce vrea!” ne-a spus paznicul.
Paznicul ne-a ameninţat şi pe noi: „Dacă vreţi, vă duc şi pe dumneavoastră la Poliţie”
Am vrut să aflăm cine este persoana despre care paznicul spune că a intrat pe contul său, cu parola sa, moment în care Sandu Marian a început să recurgă la amenințări.
„Nu e treaba dumneavoastră, dacă vreți vă duc și pe dumneavoastră la Poliție! N-aveți voie să puneți întrebări. N-aveți dreptul să-mi puneți întrebări. Nu vă cunosc, nu mă cunoașteți. Sunt un om de rând, îmi fac datoria și atât”, a încheiat Sandu Marian.
Alina Manea, directorul colegiului „Ion C. Brătianu”: „S-a ajuns la o concluzie care este absolut legală pentru a nu fi un abuz”
Contactată telefonic de redacţia Jurnal de Argeş, prof. Alina Manea, directorul Colegiului Naţional „Ion C. Brătianu”, a explicat: „În problema aceasta, eu pot să spun numai ce a făcut şcoala. Este o anchetă (a Poliției, n.red) în derulare, eu nu am cum să mă pronunţ pe o problemă care nu s-a întâmplat la şcoală, ci pe Facebook. Dar o fac din respect pentru jurnalistică şi din respect pentru mine, din respect de sine, nu din alte considerente, din respect pentru transparenţa pe care am promovat-o de când sunt director al acestui colegiu. Eu nu sunt organ de anchetă, deci eu nu aş avea ce să comentez pe situaţia asta, dar mi se pare normal să dau nişte răspunsuri (…). În şcoală s-a făcut anchetă. S-a încheiat ancheta şi s-a ajuns la o concluzie care este absolut legală pentru a nu fi un abuz şi care concluzie o ştie şi domişoara care a făcut reclamaţia şi pe care v-o putea transmite (Oana Tănase chiar ne-a transmis respectivul răspuns, pe care l-am redat mai sus)”.
UPDATE
Ce spune Politia:
„Există un dosar penal in rem pentru ameninţare şi hărţuire. Cercetărle se fac pe faptă, nu pe persoană. Urmează să stabilim cine a trimis mesajele”, a explicat agentul principal Mădălin Zamfir, purtătorul de cuvânt al IJP Argeş.
Nu stiam ca declaratiile acestei pseudo-directoare neo-comunista-marxista (P)SD sunt asa de tari. Daca voiam sa vomit de dimineata mancam ceva scarbos
Bratianu, nava submarin a invatamantului romanesc. Un MIT al Pitestiului
HA HA HA… Marian, mi-ar placea sa ma uit pe contul tau de fb
Dragilor, am inventat la mn la Gheboaia o noua rețetă de kkt pe băț. Este mult mai delicios!!! Cine dorește sa ma contacteze la bratianu harvard cottage