Web Analytics
scris miercuri, 28.08.2024

Bolnavi şi… bolnavi. Mergi la cabinet, nu te lua după net

Dacă nu au febră mare, dureri greu de suportat, vărsături incoercibile sau alte simptome care să-i panicheze, mulți români recurg la tratamente empirice, adeseori dăunătoare, înghit aiurea fel și fel de antibiotice pe care le au prin casă sau iau de bune sfaturile unor binevoitori ce știu totul despre nimic.

Bolnavi şi… bolnavi. Mergi la cabinet, nu te lua după net

În orice situație de boală, acută sau cronică, pentru că patologia umană este de o vastitate înspăimântătoare, este bine să nu-ți cauți leacul pe net, ci să mergi la un cabinet. Chiar dacă și medicii pot să greșească diagnostice, riscul este infinit mai mic decât atunci când te învață vecinul de la parter, cumătra Leana din capul satului sau reclamele de la TV pentru medicamente.
Apoi mai este pericolul să faci boli foarte rare, ce apar în cabinete la câte un bolnav la trei-patru cincinale. Iată două cazuri consultate recent. Unul similar am mai avut în urmă cu vreo 15 ani. Pentru că este contactată de la un animal, boala este o zoonoză numită Erizipeloid Rosenbach și a fost descrisă de medicul cu acest nume de familie în 1887. Cel mai frecvent, porcul este animalul de la care te contaminezi. La porc boala se cheamă rujet.

Acest bacil poate fi căpătat de persoane care mânuiesc carnea (veterinari, măcelari) porcilor, iepurilor, peștilor și crustaceelor. Pacienta mea porționase un curcan. Apare întotdeauna la nivelul degetelor, unde simple înțepături sau zgârieri ale pielii deschid poarta de intrare a bacilului incriminat. Degetele se umflă ca niște cârnați, local se simt arsuri și dureri agravate de cald și sunt calmate de comprese cu gheață. Nu sunt excluse fel și fel de complicații dacă nu se indică de specialistul dermatolog tratament de 7-10 zile cu antibiotice.
În ziua următoare am avut un caz similar. Lumea medicală numește asta „Legea Seriilor”.
Dr. Viorel Pătraşcu

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Povestiri care ar putea fi adevărate

Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Un adolescent îmi datorează viaţa

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...