Generalul Constantin Prezan conduce apărarea Piteştiului
1916, noiembrie 12. Prin Ordin de Zi, emis tardiv, apărarea oraşului Piteşti a fost încredinţată de Statul Major General, Grupului militar condus de generalul Constantin Prezan, din cadrul Armatei I Române.
Biserica Buna Vestire-Greci a fost ctitorită de logofătul Ioan
1712. Biserica Buna Vestire-Greci, din Piteşti, a fost înălţată încă din vremea lui Mihnea cel Rău. Lăcaşul sfânt a fost reconstruit şi zidit, în 1564, în timpul domniei lui Petru Vodă, fiul lui Mircea Ciobanul. Ctitorul acestui locaş este considerat logofătul Ioan, el fiind ajutat şi de alţi credincioşi de origine greacă, stabiliţi în Piteşti. În anul 1712, logofătul Rizea şi jupâneasa Ilinca au suportat cheltuielile pentru clopotniţa bisericii.
Drumuri dificile în Argeş
1820. În anul 1820, diplomatul şi scriitorul francez, vicontele de Marcellus, a relatat că în timpul călătoriei sale prin Muntenia, de la Piteşti, pe valea Argeşului, a folosit o trăsură cu opt cai, deoarece drumul era foarte dificil.
Se deschide Şcoala Românească
1845. Pe 1 decembrie 1845, este deschisă Şcoala Românească de la Biserica Sfântul Ilie, condusă de cântăreţul Athanasie Popescu, având, în 1946, un număr de 24 de elevi. Aceştia citeau pe Catehism, Ceaslov şi Psaltire.
S-a născut lingvistul Anton Balotă
1901. Se naşte la Piteşti Anton Balotă, lingvist cu preocupări în analiza graiurilor aromânilor şi a folclorului autohton tradiţional. A decedat la 24 octombrie 1971.
S-a inaugurat clădirea Spitalului Militar Piteşti
1934, aprilie 15. Are loc inaugurarea clădirii actualului Spital Militar din Piteşti, comandant, colonel dr. Mihail Stănescu, instituţie subordonată Corpului I Armată.
Primul spectacol al unei Orchestre de Cameră la Piteşti
1927. În anul 1927 este prezentat la Piteşti primul spectacol al unei Orchestre de Cameră, înfiinţată prin preocupările iubitorilor de muzică din localitate.
(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)
0 Comentarii