În schimb, politicienii s-au înghesuit să culeagă voturi
Primarul din Negrași explică: „Eu nu pot să pun o sărbătoare în Postul Paștelui. Și nici de Paște!”
”Narcisele n-au fost acum la capacitatea lor (…)”
Duminică, 12 mai, în comuna argeșeană Negrași a fost organizată tradiționala Sărbătoare a Narciselor, ajunsă la ediţia a 56-a, așa că autoritățile locale au lansat ca de obicei o invitație către localnici și turiști. Până aici nimic neobișnuit. Problema a fost că din poiana renumită pentru „fermecătoarele bijuterii ale naturii”, așa cum sunt prezentate narcisele, au lipsit tocmai narcisele. N-au lipsit, însă, politicienii, care, în campanie electorală fiind, au venit de la mai multe partide să culeagă niște voturi.
„Anul ăsta, primăvara a fost mai timpurie cu aproape două săptămâni”
Unul dintre cei prezenți la manifestare, publicistul și scriitorul Jean Dumitrașcu, a postat pe pagina sa de Facebook: «„La Narcise” fără nicio narcisă. Fără a ține cont de perioada de înflorire a narciselor, Primăria Negrași a organizat, azi, 12 mai, tradiționala manifestare „La Narcise” (se ține din 1968). Surpriză. Nicio narcisă, se trecuseră de o lună. Mii și mii de oameni au venit doar ca să fie atrași de partidele politice prezente spre a-și face campanie. Mă abțin de la comentarii».
De fapt, cum a fost posibilă o sărbătoare a narciselor fără narcise? Iată ce explicație ne dă chiar organizatorul, adică Alexandru Constantin, primarul comunei. „Eu nu sunt primar de ieri, de alaltăieri, aveam tot interesul să organizez la timpul ei această manifestare, dar așa au picat sărbătorile pascale. Eu nu pot să pun o sărbătoare în Postul Paștelui. Sunt creștin-ortodox. Și atunci de ce mai vin comercianții, pentru cine vin? Regula pentru această manifestare este cam așa: ultima duminică din aprilie, prima duminică din mai. Asta este de când e Mama Natură. Deci, nu poți să spui că trebuia organizată înainte cu o lună! Niciodată n-a fost cu o lună în urmă Sărbătoarea Florilor! Atunci abia sunt boboci! N-am avut altă soluție: ori o făceam pe 12 mai, ori pe 28 aprilie, de Florii. Pe 5 mai a fost Paștele; în niciun caz în acea zi nu făceam eu Sărbătoarea Florilor. Oamenii se duc la biserică, se întorc acasă, se întâlnesc în familie, nu pot veni la mine, la Negrași. Sunt născut, crescut, învățat, muncit în comună de peste 40 de ani, am lucrat în agronomie, ascultați-mă ce vă spun. Narcisele n-au fost acum la capacitatea lor. Peste ele a trecut o anumită perioadă. Dacă mergem acum în poiană, mai găsim boboci și ceva narcise undeva la 10-20 la sută. Pentru că, anul ăsta, primăvara a fost mai timpurie cu aproape două săptămâni. Dacă vă aduceți aminte, au fost căldurile foarte puternice, a dat explozie către flori, către pomi, către tot ce există, vorbesc și de cultura mare, și apoi a început frigul. Și acum iar explozia” – ne-a declarat primarul comunei.
Poiana narciselor de la Negraşi a fost desemnată rezervaţie floristică în anul 1966, fiind ocrotită pentru valoarea ştiinţifică deosebită a speciei şi pentru valoarea peisagistică. Rezervaţia, cea mai sudică din România, se întinde pe o suprafaţă de patru hectare, fiind străjuită de arbori înalţi. Poiana narciselor face parte din lista ariilor importante de protecţie şi conservare a plantelor din Europa, fiind nominalizată în cadrul programului internaţional „Important plant areas in Central and Eastern Europe”.
Citește și A început procesul lui Aurelian Vasile împotriva AJVPS Argeş, care l-a dat afară!
0 Comentarii