Web Analytics
scris joi, 28.03.2024

Scene din viaţa culturală piteşteană (70)

La 8 martie 2017, fix la ora 12.00, o parte însemnată din orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești a susținut un flashmob în Piața Primăriei Municipiului Pitești, la inițiativa primarului Cornel Ionică. A fost foarte frumos, dar, spre regretul general, scurt. Nici nu l-am putut anunța, cum mi-a reproșat multă lume, anulam esența flashmobului! Flashmob (termen provenit din engleză flash mob, unde flash-flash, clipă; mob – mulțime) este o adunare foarte scurtă într-un loc public, participanții efectuând o anumită acțiune neobișnuită pentru o durată scurtă de timp (de obicei, câteva minute), după care grupul se împrăștie. Ideea a fost vehiculată în literatură în secolul al XX-lea, fiind transpusă în realitate începând cu 2003. Aceasta a fost facilitată de larga răspândire a Internetului, e-mailul și mesageria instant fiind principale mijloace prin care se face organizarea respectivelor adunări. Flashmob e o prezentare pentru spectatori accidentali.

Scene din viaţa culturală piteşteană (70)

Orice „spectacol” în stil Flashmob are reguli, dintre care cele mai importante sunt: *Acțiunea trebuie să fie spontană și concomitentă. Este interzisă atragerea atenției de către participanți înainte de acțiune. *Trebuie să se formeze impresia că participanții nu se cunosc și înainte de acțiune să nu afișeze că se pregătesc să facă ceva neobișnuit. *Toate acțiunile trebuie efectuate după scenariu. *Acțiunea nu trebuie să urmeze cu reacții agresive din partea spectatorilor. *Fără încălcare de lege sau afișare a intereselor politice. *După Flashmob nu trebuie să rămână urme. *Toate acțiunile trebuie să fie efectuate cu toată seriozitatea. *După finalizare, toți participanții trebuie să părăsească imediat locul acțiunii fără a mai arăta că s-a întâmplat ceva deosebit. Flashmobul trebuie să fie în afara Mass-Mediei.

Asta e teoria! Așa de mult i-a plăcut primarului Ionică, mai ales că se tot aduna public, încât melodia interpretată a fost repetată de trei ori! „Și încă o dată!” Deja se anula ideea de flashmob, mai bine se cerea un concert în Piața Primăriei. Vina a căzut pe dirijorul Dorin Frandeș, care, după al 3-lea bis, a refuzat să mai dirijeze. „Să nu-l mai inviți niciodată la Pitești!”, a zis cineva.

Citește și „Cenușăreasa”, la Filarmonica Pitești, pe 30 martie

Citește și Principele regent Nicolae al României va fi reînhumat la Curtea de Argeș

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *