Web Analytics

Scene din viaţa culturală piteşteană (70)

de | 28.03.2024 11:35 | Actualitate, Cultură, Home

La 8 martie 2017, fix la ora 12.00, o parte însemnată din orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești a susținut un flashmob în Piața Primăriei Municipiului Pitești, la inițiativa primarului Cornel Ionică. A fost foarte frumos, dar, spre regretul general, scurt. Nici nu l-am putut anunța, cum mi-a reproșat multă lume, anulam esența flashmobului! Flashmob (termen provenit din engleză flash mob, unde flash-flash, clipă; mob – mulțime) este o adunare foarte scurtă într-un loc public, participanții efectuând o anumită acțiune neobișnuită pentru o durată scurtă de timp (de obicei, câteva minute), după care grupul se împrăștie. Ideea a fost vehiculată în literatură în secolul al XX-lea, fiind transpusă în realitate începând cu 2003. Aceasta a fost facilitată de larga răspândire a Internetului, e-mailul și mesageria instant fiind principale mijloace prin care se face organizarea respectivelor adunări. Flashmob e o prezentare pentru spectatori accidentali.

Orice „spectacol” în stil Flashmob are reguli, dintre care cele mai importante sunt: *Acțiunea trebuie să fie spontană și concomitentă. Este interzisă atragerea atenției de către participanți înainte de acțiune. *Trebuie să se formeze impresia că participanții nu se cunosc și înainte de acțiune să nu afișeze că se pregătesc să facă ceva neobișnuit. *Toate acțiunile trebuie efectuate după scenariu. *Acțiunea nu trebuie să urmeze cu reacții agresive din partea spectatorilor. *Fără încălcare de lege sau afișare a intereselor politice. *După Flashmob nu trebuie să rămână urme. *Toate acțiunile trebuie să fie efectuate cu toată seriozitatea. *După finalizare, toți participanții trebuie să părăsească imediat locul acțiunii fără a mai arăta că s-a întâmplat ceva deosebit. Flashmobul trebuie să fie în afara Mass-Mediei.

Asta e teoria! Așa de mult i-a plăcut primarului Ionică, mai ales că se tot aduna public, încât melodia interpretată a fost repetată de trei ori! „Și încă o dată!” Deja se anula ideea de flashmob, mai bine se cerea un concert în Piața Primăriei. Vina a căzut pe dirijorul Dorin Frandeș, care, după al 3-lea bis, a refuzat să mai dirijeze. „Să nu-l mai inviți niciodată la Pitești!”, a zis cineva.

Citește și „Cenușăreasa”, la Filarmonica Pitești, pe 30 martie

Citește și Principele regent Nicolae al României va fi reînhumat la Curtea de Argeș

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *