Despre cortul de nunți taxat de consilierul Sorin Apostoliceanu, patronul de la Rehoma spune că nu ar fi construcție, ci, dimpotrivă, e „inversul construirii”
Bogdan Popescu, fiul patronului de la Rehoma, ne-a prezentat un act conform căruia proprietatea familiei, de 8,75 ha din Trivale, are statut de pădure-parc încă din 2021
„Jurnalul de Argeș” a publicat articolul „După cort de nunți în pădurea Trivale, patronul de la Rehoma vrea să construiască și complex de agrement” în ediția din 6 septembrie a.c., în care consilierul Sorin Apostoliceanu a dezvăluit că a făcut mai multe sesizări despre cortul de evenimente din pădure. După o săptămână, Bogdan Popescu, fiul omului de afaceri, ne-a adus un drept la replică, deși noi am vorbit telefonic cu Nicolae Popescu, tatăl acestuia și proprietarul pădurii, înainte să publicăm articolul, pentru un punct de vedere. Însă acesta a scurtat discuția, nedorind să răspundă la toate întrebările noastre despre caz.
Având în vedere că în dreptul la replică existau niște neclarități și mai aveam întrebări, l-am invitat pe fiul omului de afaceri la redacție pentru un interviu, mai ales că acesta venise cu dreptul la replică în numele tatălui său. Bogdan Popescu ne-a confirmat că Ocolul Silvic Pitești a făcut control la cortul de evenimente și că s-a dat o amendă, dar fără să să ne explice mai mult, motivând că nu a fost la discuție și că nu este el proprietarul. Am aflat noi însă că Ocolul Silvic și Garda Forestieră au făcut un control care nu a fost încă definitivat la data scrierii articolului și că a fost aplicată o amendă în cursul lunii septembrie 2023, în valoare de 10.000 lei, pentru amplasarea cortului de evenimente. Și asta fix ca urmare a sesizării făcută de consilierul Sorin Apostoliceanu. Despre procesul de obținere a statutului de pădure-parc, Bogdan Popescu ne-a spus că a durat în jur de un an jumate-doi și a apelat la o firmă specializată care a făcut proiectul.
L-am întrebat de ce a mai funcționat cortul și anul acesta, din moment ce Poliția Locală i-a dat amendă anul trecut – 5000 de lei – pentru că nu avea autorizație, și ne-a răspuns doar că „se judecă”. Există, într-adevăr, un proces între Nicolae Popescu și Municipiul Piteşti – Poliția Locală, din august a.c., pe rolul Judecătoriei Pitești, o plângere contravențională pentru procesul verbal din 17 iulie 2023 (în iulie a.c. a primit altă amendă, de 10.000 de lei, tot de la Polița Locală). În ceea ce privește cablurile electrice trase prin pădure, Bogdan Popescu a zis că sunt prinse în proiectul de pădure-parc și că mai are un generator pe roți. Cât despre locurile de parcare, a spus că are deja 200 și n-are nevoie de altele, pentru că „atunci când funcționează parcul, nu funcționează locaţia de evenimente”.
Cererea pentru obținerea avizului de oportunitate de la Comisia Tehnică de Amenjare a Teritoriului și Urbanism Pitești, pentru complexul de agrement, aviz pe care încă nu l-a primit, spune însă altceva, anume că „există deja o parcare și s-a mai propus încă una pentru asigurarea unui nr. de 78 de locuri”. Însă Bogdan Popescu garantează: „Nu știu ce-or fi cerut. Nu există așa ceva. Există locurile de parcare, nu mai fac, am 200 locuri de parcare”. Legat tot de amenzile primite și de faptul că nu a primit aviz de la CTATU, Bogdan Popescu ne-a mai spus că actele sunt depuse la Primărie, dar că se mișcă totul foarte greu.
Nicolae Popescu: „Eu am reușit să înființez o pădure-parc, regim care exclude din start posibilitatea de a construi”
În dreptul la replică, semnatarul Nicolae Popescu se arată nemulțumit de folosirea în titlu a termenului „a construi” și insistă să explice că a așeza pe sol ar fi „inversul construirii pe care vă asigur că NU o îmbrățișez deloc”. Altfel spus, recunoaște că a construit, dar e împotriva „construirii”. Amuzant, nu? Mai spune că toate obiectele amplasate (cortul, toaletele și generatorul electric pe roți) „vin pe sol și nu pe fundații” și „cele 20 (și nu 50) de căsuțe de 15 mp fiecare, pe care intenționez în viitor să le amplasez printre copaci pe o suprafață de 87.500 mp, sunt cele cunoscute de toți, specifice campingului, ce vor fi așezate fără nicio tăiere, pădurea fiind destul de rară și permițând acest fapt”.
Redăm doar câteva fragmente din dreptul la replică furnizat redacției: „În timp ce politicianul în cauză „promova” ideea protecției pădurii TRIVALE, eforturile mele s-au concretizat în obținerea statutului legal de pădure-parc pentru partea deținută de mine. Așa că, înainte ca orașul Pitești să adopte statutul de pădure-parc acum vreo săptămână, cam cu doi ani înainte – la 30.09.2021- 87.500 mp din pădurea TRIVALE pe care îi dețin deveneau PĂDURE-PARC ca statut legal. Deci, înaintea poveștilor domnului consilier, eu am reușit să înființez o pădure-parc, regim care exclude din start posibilitatea de a construi (ne-a prezentat la redacție un act de la Comisia tehnică de avizare pentru silvicultură prin care s-a avizat favorabil studiul de fundamentare pentru constituirea pădurii-parc, n.red.).
Citește și Patronul de la Rehoma, amendat cu 5000 lei pentru terasa construită ilegal în Pădurea Trivale
Ce mai ascunde domnul consilier este faptul că documentele ce zac la comisia domniei sale menționează cu claritate, în mod repetat, că eu intenționez să scot aprox. 2800 mp din regim silvic, fără tăieri – doar pentru amenajarea unui parc de agrement/educativ în aer liber, parc care necesită acest lucru. Deja în com. Bascov un astfel de parc tematic funcționează, fără a distruge ceva, aspect bine-cunoscut de toată lumea. Pentru această intervenție asupra aprox. 2800 mp urmează să extind pădurea cu plantări de puiet pe 50.000 mp de teren, OBLIGATORIU! Adică pădurea, deși nu pierde niciun copac, crește cu de 18 ori suprafața! (ne-a prezentat un act de la Garda Forestieră Ploiești către Agenția pentru Protecția Mediului Argeș prin care se atestă că scoaterea din fondul forestier se face cu compensare echivalentă printr-un teren de 5 ha la Negrași, n.red).
Nu spune domnul consilier că a văzut cu ochii dumnealui realitatea locului, susținând în articol că un vecin ar fi furnizat informațiile. Pe această cale îl anunț atât pe dumnealui, cât și pe cei interesați să viziteze această primă parte a pădurii-parc TRIVALE, că, din loc în loc, zona este supravegheată video. Ca urmare, autorul dezinformărilor din articolul publicat a remarcat personal realitatea: de la strada Zamfirești până la intrarea „cu barieră” în pădurea-parc este mai mult de 1 km, drumul trecând prin curtea casei mele. Acesta, fiind destul de lung, trece și pe lângă platoul unde este amplasat salonul de nunți REHOMA PALACE. Pădurea începe după aceea, în spate. Ca urmare, în mod intenționat, deși cunoștea locul, acesta induce cititorii în eroare amestecând lucrurile. În condițiile în care dețin deja 200 de locuri de parcare în afara pădurii, spațiu pe care l-a văzut personal în zona salonului de nunți, acesta menționează că voi „distruge pădurea” pentru a face 78 de locuri de parcare, aspect aberant care nu s-a pus niciodată în discuție. Totodată, în poze apare un camion cu materiale care este în curtea mea, lăsându-se impresia că s-ar deplasa spre „proprietatea Nicolae Popescu” care în articol este pădurea, și nu curtea mea. (…) Ce este cel mai grav însă este susținerea acestuia potrivit căreia subsemnatul ar fi încercat „să prostească în față”.
Deși prezența acestei expresii în discursul unui om care ocupă o funcție publică mi se pare absolut nepotrivită, în baza dreptului la replică, îi transmit domnului fost viceprimar, actual consilier, următoarele: subsemnatul este perfect conștient că oamenii inteligenți niciodată nu pot fi „prostiți în față”. Ca urmare, îl asigur că demersurile pe care le derulez sunt extrem de serioase, legale și foarte bine verificate de specialiștii în materie silvică pe care domnia sa îi desconsideră în articol (…)”, se arată în dreptul la replică. Pe lângă subiectul central, al cortului, Nicolae Popescu a mai atras atenția asupra unei suprafețe cu gunoaie din partea stângă a intrării în proprietatea sa, care nu îi aparține.
0 Comentarii