În vara lui 2012 am propus, în zadar, acordarea titlului de Cetățean de onoare post-mortem lui Cornel Chiriac, cel mai notoriu jurnalist născut la Pitești, realizatorul emisiunii „Metronom” la Europa Liberă, și omorât în condiții tragice, neelucidate, la München, în 1975. Cu atribuirea denumirii numelui de Cornel Chiriac unei străzi din Prundu, la 25.01.2012, avusesem succes. Nici Gabriel Cazan nu a avut noroc cu realizarea grupului statuar Cornel Chiriac „La pietre” (Piața „Milea”). Cum a arătat Mircea Udrescu, cel mai bun prieten al lui Cornel Chiriac, acesta din urmă a fost urmărit de Securitatea Pitești (condusă de maiorul Gh. Diță) încă de când era student.
Iată, mai jos, lista turnătorilor lui Cornel Chiriac la Securitate (impresionantă), publicată de regretatul Mircea Udrescu în volumul „Metronom ‚70. Cornel Chiriac în documentele Securității”), extrași de la CNSAS: „Petre Ciucurete, Pitești, de mai multe ori, foarte zelos; Sandu Trandafir, Pitești, de nenumărate ori, foarte zelos; Teodor Constantin, Pitești, de mai multe ori, Stoiculescu Adrian, Pitești, de mai multe ori, Popa Tudor, Pitești, Gaby Lungu, Pitești, de mai multe ori, Bartha Andrei, Cluj, Andrei Vasile, Cluj, Negreanu Iulian, Eforie Sud, Popescu Ion, Pitești, Stan Elena, Pitești, „Andrei”, București, la casa Steluța, Emil Nichifor, București, Crăiniceanu T., București, Cîmpeanu V., București, Duțescu, București, Mareș Tăciune, Pitești, Galescu Aurel, Pitești, Florea, Pitești, Iască Nemoretu (?), Pitești, Stănescu Stare, Pitești, I. Georgescu, Pitești, M.B., inginer, Pitești, mama unui solist din orchestra Mondial, București, Marian Stănescu, Pitești, Velescu, Pitești, Alina, Pitești, Orlando, Pitești, Radu Barbu, Pitești, Silviu Ionescu, Pitești, o farmacistă de la Farmacia nr…., Pitești, Florin, agent al serviciului 3, București, V. Georgescu, Pitești, Vali, Pitești, București, Eugen Stănescu, București, la casa Sandra, Mario, București, vecin cu generalul Maltopol pe str. Vasile Stroescu, Miron, București, la casa Splai, Bobyk, Arad, Ștefan, București, Andronescu, Pitești, Marius, București, Stere, București, Odette, București, Corina, O.R.W., München, Cavaleru Tică, Pitești, Gh. Stănciulescu, Pitești, Dragomir Florea, Pitești, Ion Marinescu, Pitești, Barbu Cornel, Pitești, Roibu, București, Willy, Pitești, Chițu Costel, Pitești, Marius, București, Fane, București”.
Citește și Piteşteanul Cornel Chiriac a inspirat filmul „Metronom”
56 de turnători
Două plutoane – 56 de turnători -, pe parcursul unui deceniu. Câte energii consumate în numele… jazz-ului! Vă prezentăm și o notă informativă a piteșteanului Sandu Trandafir (mare meloman, la bătrânețe, de muzică clasică): „Chiriac Nelu (Cornel) scoate o revistă în manuscris la intervale de timp anumite, numită Jazz Cool, în care redă poezii despre compozitorii muzicii de jazz, articole de jazz, ilustrații și desene, abstracționiste tip jazz. Această revistă este arătată prietenilor apropiați, mari amatori de muzică de jazz, și aceștia, printre care Colan, pianist la București, care cântă probabil la restaurantul-bar Continental. Chiriac este foarte des întâlnit în anturajul lui Matache, portar la echipa de fotbal Dinamo și în special soției sale, care este studentă, colegă cu el de an. Mai este prieten cu fratele lui Bob Dinescu, reparatorul de televizoare care a decedat. De asemenea, și cu Udrescu Mircea, actualmente student la Cluj și mare amator de jazz”.
Sarcina primită de agent de la securist
Pe marginea notei informative, căpitanul Constantin Chingaru notează: „Agentului i-a fost trasată sarcina să strângă cât mai mult relațiile cu Chiriac (fiind bune cunoștințe), să discute cu el și să intre în posesia unei reviste pe care Chiriac o redactează în manuscris și o dă spre studiu diverșilor prieteni”.
Vedem că erau mulți amatori de jazz la Pitești la începutul anilor 1960, mai mulți decât astăzi! Și ne dăm seama că regimul comunist nu iubea jazz-ul capitalist, mai mult, îți punea Securitatea pe urme și, eventual, te băga la închisoare! Ce de… dușmani a mai avut și țara noastră!
Citește și Cornel Chiriac, statuie în Piteşti, „la pietre”
0 Comentarii