Web Analytics
scris miercuri, 25.01.2023

Lecţia de istorie. Asasinarea duşmanului de moarte al lui Corneliu Zelea Codreanu

În precedentul număr aminteam de grupul „Decemvirilor” asasinați la ordinul lui Carol al II-lea alături de „Nicadori”, asasinii lui I.G. Duca și Căpitanul lor, Corneliu Zelea Codreanu. În noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938, cei cinsprezece deținuţi în închisoarea de la Râmnicu-Sărat au fost îmbarcați într-un camion, spunându-li-se că vor fi transferați la Jilava. În apropiere de București, în pădurea Tâncăbești aceștia au fost uciși de jandarmi prin sugrumare cu sârmă. Apoi au fost ciuruiți cu gloanțe pentru a se înscena o încercare de evadare. În final, cadavrele acestora au fost arse cu acid și înhumate într-un loc necunoscut în preajma fortului Jilava. S-a urmărit decapitarea Mișcării legionare.

Lecţia de istorie. Asasinarea duşmanului de moarte al lui Corneliu Zelea Codreanu

Evenimentele care au urmat au demonstrat contrariul: s-a deschis, de fapt, Cutia Pandorei, declanșându-se un val uriaș de violențe care vor culmina cu masacrul de la Jilava, din noaptea de 26/27 noiembrie 1940, când un grup de legionari înarmați au ucis 64 de deținuți politici. S-a recunoscut oficial că s-a urmărit răzbunarea asasinării Căpitanului, a Decemvirilor și Nicadorilor. De remarcat faptul că legionarii erau în acele împrejurări la putere, în guvernul de coaliție format de generalul Ion Antonescu după abdicarea regelui Carol al II-lea. Pe acesta legionarii l-au așteptat în gară la Timișoara cu scopul de a-l asasina, însă garda militară a trenului regal și-a facut datoria salvându-i viața.

Născut în 1906 în oraşul Galaţi, Mihail Stelescu s-a dovedit de tânăr un mare admirator al lui Corneliu Zelea Codreanu, fiind considerat de acesta o mare speranţă a legionarilor. A fost numit comandant legionar, iar după alegerile din iulie 1932, a devenit, la 26 de ani, cel mai tânăr parlamentar român. În 1933 a fost numit conducător al Organizaţiei legionare de tineret.
Atât succesul în Parlament, cât şi în cadrul mişcării legionare, a creat un conflict între el şi Căpitan, sfârşit prin excluderea sa din mişcarea legionară, la 25 septembrie 1934, suspectat că ar fi pus la cale asasinarea acestuia. Informațiile erau corecte: Carol al II-ea, dorind să scape de Codreanu, l-a contactat pe acesta pentru a-l otrăvi. Tentativa a eșuat datorită cedării nervoase a lui Vasile Cotea, cel care avusese această misiune. Mihai Stelescu, îndepărtat din Legiune pentru „înaltă trădare”, nu mai avea ce pierde.

Citește și Lecţia de istorie. Cezar Librecht – eminenţa cenuşie a lui Cuza

La îndemnul regelui, în același an a înființat organizația „Vulturii albi”, care ulterior își va schimba numele în ”Cruciada Românismului”. De remarcat este faptul că avea principii aproape identice mișcării legionare. Din acel moment conflictul a intrat în linie dreaptă, „tânăra speranţă” având curajul sinucigaş de a-l înfrunta deschis pe cel care-i fusese mentor până nu demult: „… Îţi scriu, domnule Codreanu, ca un om care a crezut 10 ani în vorbele-ţi mincinoase, dar care n-am înţeles să mă înham la carul d-tale de sânge, pentru a promova un criminal!” Era deja prea mult: un juriu în frunte cu generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul l-a condamnat la moarte.
„Dacă timp de doi ani de zile Mihai Stelescu nu și-a pus pistolul la tâmplă și nu s-a sinucis este că actuala societate românească e un câmp de infecție din care se nutrește și prosperă: trădarea, corupția, lașitatea și trădarea de neam. Tineretul este hotărât să schimbe, cu armele lui, aceste timpuri de rușine. S-a împlinit sorocul judecății!”, titrau jurnalele legionare.

Citește și Lecţia de istorie. Trădarea colonelului Sturza

Între timp, ameninţările legionarilor se înteţeau. Stelescu a intrat în panică. De teamă, la începutul lunii iulie s-a internat la Spitalul Brâncovenesc, sperând că se va pune la adăpost, dar inevitabilul s-a produs: la 16 iulie 1936, o bandă formată din zece legionari a pătruns în spital, în sala unde era internat Mihail Stelescu, ucigându-l cu 38 de gloanţe. Apoi i-au ciopârţit trupul cu o secure, au dansat în jurul cadavrului după un ritual numai de ei ştiut, şi-au lins sângele de pe mâini, s-au sărutat, s-au închinat şi au plâns de bucurie. Trebuie amintit faptul că majoritatea erau studenţi. Unii chiar la teologie. Grupul celor zece a intrat în legenda legionară sub denumirea de ”Decemviri”, fiind martirizați intr-un calendar legionar așa-zis creștin. Greu de crezut. Degeaba ne tot văicărim. Suntem mici copii…
Prof. dr. Cornel Carp

Citește și Lecția de istorie. Regimentul 4 Argeş, în Războiul pentru Întregire Naţională

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită