„Multe trec pe dinainte,/ În auz ne sună multe,/ Cine ţine toate minte/ Şi ar sta să le asculte?…/ Tu aşează-te deoparte,/ Regăsindu-te pe tine,/ Când cu zgomote deşarte/ Vreme trece, vreme vine.”
Cu aceste versuri ale lui Mihai Eminescu, din poezia „Glossă”, s-a încheiat practic, ieri, un emoționant eveniment găzduit de Colegiul Național „Ion C. Brătianu” din Pitești. Versurile au fost rostite de prof. univ. dr. Valentin Rizea, care, împreună cu ing. Cristian Vasile, manager la „Jurnalul de Argeș”, au organizat impecabil, în amfiteatrul instituției de învățământ, întâlnirea de 50 de ani a absolvenților din anul 1972 a Liceului „Nicolae Bălcescu” (așa se numea atunci), iar acest Jubileu a coincis fericit cu o altă sărbătoare: tot ieri, pe 6 septembrie, colegiul a împlinit 156 de ani de existență.
Onorați cu prezența
„Multe trec pe dinainte” – spunea poetul. Da, iar nouă ne-a fost dat să vedem ieri la acest liceu doar oameni frumoși, caractere puternice, ce au știut a cinsti locurile în care i-a dus viața. Cu emoția dată de fiorul revederii, 33 de absolvenți ai Promoției 1972, dar și câțiva profesori s-au fotografiat în fața colegiului, apoi, în amfiteatru, au păstrat un minut de reculegere în memoria foștilor lor colegi și dascăli, plecați dintre noi. În sală, le-au fost alături, spre cinstea lor, primarul Cristian Gentea („Vă felicit pentru modul în care ați înțeles să marcați evenimentul, dar și pentru contribuția pe care ați avut-o la dezvoltarea societății românești” – a spus edilul-șef), Dumitru Tudosoiu, inspector școlar general, profesor titular la „Brătianu” („Sincere urări de bine! Să vă întâlniți an de an, să povestiți și să vă bucurați împreună!”) și prof. Florica Dumitru, director al instituției de învățământ, cea care le-a transmis foștilor liceeni că este și mai motivată, după ce i-a cunoscut pe acești oameni, să ducă mai departe prestigiul acestei unități de elită.
Citește și: Primarul Gentea: ”Eu am 41 de ani de când am terminat ”Odobescu”. Deci, mai am timp să mă pregătesc pentru revederea de 50 de ani”
„Să vă spun cum am învățat engleza în liceu”
„În auz ne sună multe”… Ca gazetar, dar și ca absolvent al acestui liceu, am ascultat ieri cu interes cuvintele rostite de „înaintașii” mei, strigați la catalog, pe rând, de colegii lor Valentin Rizea și Cristian Vasile. Vorba lui Eminescu, „cine ține toate minte?” S-au spus multe, am consemnat multe, dar, stimați cititori, voi spicui doar fragmente din unele discursuri. Restul îmi va rămâne ca amintire. Așadar… „Locuiesc în Iași. Sunt recunoscătoare școlii că mi-a păstrat curiozitatea din copilărie. Lucrez încă la o fundație de dezvoltare educațională” (Maria Nicolae); „Sunt medic primar la Spitalul Județean. Fiica a terminat tot «Brătianu» și e la «Elias», în București” (Nicoleta Mocanu – Jinga); „Liceul terminat acum 50 de ani echivalează cu trei facultăți private, cu două mastere și un doctorat. Noi, foștii colegi de la a XII-a G, ne întâlnim an de an, de 30 de ani. Următoarea reuniune e pe 24 septembrie, aici, în curtea liceului” (Doru Naum); „Să vă spun cum am învățat engleza în liceu. Doamna profesoară Steluța Istrătescu era foarte ambițioasă, dar noi, elevii, mai derbedei, găseam o scuză: «Mă duc la dentist». Ea se prindea și spunea: «Data viitoare îmi scrii o poveste despre un măgăruș pe stradă…» Atunci nu era internet ca acum și, vă dați seama, era greu. Și azi așa, mâine așa…” (Nicolae Aldea); „Mental, comportamental, social, noi suntem o generație sănătoasă. Dacă am putea trăi mai mult, să vedem cum arată alte generații, peste 50 de ani…” (Cornel Comănescu); „Am făcut Școala de Asistenți Medicali. Am plecat în Israel, unde am stat 30 de ani. Acolo am învățat că o asistentă medicală nu trebuie să fie asistentă, ci o soră a bolnavului. Am revenit în țară. Am un băiat, în România, traducător din limba ebraică. Mai aplic și azi cunoștințele mele de soră medicală – cu completări serioase în Tel Aviv – cățelușilor și pisicuțelor” (Aurelia Dumitru);
Citește și Cercul Militar Pitești: Eveniment cultural ”Omagiu marelui patriot Nicolae Bălcescu”
Citește și Lucrări de reparații și modernizare în șapte unități de învățământ din Pitești
„Eu mai chiuleam, mai lipseam, am fost tuns ”zero”, eliminat”
„Sunt absolventă de Matematică și am fost 37 de ani profesoară. Am copii care au învățat tot la «Brătianu» și mă bucur că au rămas în țară. Sunt sora lui Viorel Popescu, profesor de fizică” (Marilena Popescu); „Am fost muncitor. Sunt adept al sportului pe două roți, fac escaladă montană, pentru infuzie de sănătate. Hai să mergem puțin mai drept, să batem cărările munților!” (Paul Bănescu); „Eu mai chiuleam, mai lipseam, am fost tuns «zero», eliminat câteva zile. De doamna Steluța am fost îndrăgostit într-a X-a, a XI-a… Acum, vorbesc și italiană, și franceză, și engleză, nu că mi-ar folosi la ceva…” (Marin Ioanițescu); „Am absolvit Electrotehnica și, de 45 de ani, lucrez la Motoare Electrice; sunt pensionar, dar lucrez tot acolo – coordonator inginerie de proces” (Constantin Săvulescu); „Am activat 43 de ani în învățământ: am fost un timp și director la Liceul «Ion Barbu». Am doi băieți: unul, absolvent de «Brătianu», a făcut facultatea în Anglia și a rămas acolo; celălalt, absolvent la «Barbu», a rămas… în Elveția” (Alexandru Ionescu); „Am crezut că această întâlnire va avea loc la bibliotecă; acolo studiam Istoria lui Călinescu, cam interzisă puțin în acea vreme (…) Vreau să donez astăzi niște cărți bibliotecii; am aici «Istoria Literaturii Române», a lui Nicolae Manolescu, făcută la Pitești, «Paradigme Universale», de Solomon Marcus și un compendiu al lui Manolescu (…) Să nu uităm că la acest liceu au învățat Ion Barbu, Minulescu, Pillat, Cezar Baltag” (Călin Vlasie, scriitor și editor); „Am lucrat la Oltcit, la Deva, la Pitești. Sunt căsătorit de 48 de ani cu aceeași nevastă și am doi băieți – unul stabilit la Stockholm, în Suedia, celălalt, la București – care și ei au câte doi băieți” (Adrian Spulber).
Citește și Unitățile de învățământ din orașul Mioveni – pregătite pentru începerea noului an școlar
Despre profesori, întru amintire
„Tu aşează-te deoparte,/ Regăsindu-te pe tine”… Așează-te și ascultă-i pe profesori, cei care mai sunt încă pe pământ. La finalul întrunirii de ieri, da, au vorbit și profesorii: Steluța Istrătescu, de limba engleză (cea care a întrebat câți dintre cei din sală au absolvit, în urmă cu 50 de ani, cu media generală 10, iar când a auzit că „niciunul”, a spus cu ironie că „acum plouă cu medii generale de 10”), Nicolae Cojocaru, de matematică (care stă o mare parte din an în Canada, la fiica sa, profesor universitar doctor și prodecan) și Doru Rădulescu, de fizică.
Domnul Rizea a dat citire, întru amintire, și numele altor mari profesori ai liceului, adevărate modele de urmat: Nicolae Vlad, Tudor Popescu, Constantin Fulgeanu, Nicolae Voica, soții Minasian, Nicolae Spinei, Ion Ruse, Ovidiu Dumitrescu, Elena Popescu, Dumitru Mihalașcu, Titu Păuna, George Aman, Marin Bădescu și alții.
Că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti
„Când cu zgomote deşarte/ Vreme trece, vreme vine”. A fost odată ca niciodată. A fost ieri, când absolvenții din 1972 ai Liceului „Nicolae Bălcescu” au venit să-și regăsească tinerețea. A fost. Că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti.
Citește și Învățământ: Mediile din clasele V-VIII, eliminate din calculul mediei de admitere la liceu 2023
Citește și O altă schimbare în învățământ: se trece la catalogul electronic
0 Comentarii