Adolescenții se confruntă cu marea provocare ce presupune dobândirea autonomiei și depășirea stadiului de dependență de familie. Această dobândire a autonomiei se face treptat, iar adolescentul poate sau nu să facă trecerea la stadiul următor, prin rezolvarea conflictului care însoțește criza. Autonomia presupune capacitatea de a lua singur decizii și de a discerne între bine și rău.
Alegerea de a se distanța emoțional de părinți și de a se apropia de sexul opus și de alte persoane, cum ar fi prieteni, colegi, cunoștințe, face parte din încercarea de a rezolva problema cu care se confruntă. Acest proces este considerat inevitabil pentru ca o persoană să se poată dezvolta normal din punct de vedere psihic.
Originalitatea are și o explicație socială. Tinerii asimilează ca valori fundamentale relațiile sociale și culturale, conștient, în perioada vârstei adolescenței. Ceea ce pentru tineri este fundamental, pentru adulți este adiacent. Năzuința către nou, orientarea lui către ceea ce este avansat și către ceea ce i se pare că este avansat face parte din acest proces.
Citește și 3 motive pentru care pandemia poate conduce la fobie socială
Deși lipsește experiența de viață, adolescenții dispun de un remarcabil potențial creativ, dar, cum nu sunt încă suficienți de critici, uneori pot devia. Această deviere se produce atunci când nu au ajuns încă la stadiul care le permite să-și definească propriile aptitudini și capabilități.
Teoria lui Erikcson (identitate de sine versus confuzie de rol) ne arată cum, în criza de identitate, apare un proces inevitabil și este însoțit de frământări anxioase care pendulează între ceea ce este bun și rău.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări la tel. 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care de altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și 5 beneficii ale psihoterapiei
0 Comentarii